Henkilöt

Aino Salminen rohkaisee hakemaan paikkaa maailmaa kiertävästä jääshow'sta:

”Neljä vuotta Disney on Ice -kiertueella ovat olleet elämäni parhaita aikoja”

12 elokuun, 2022 Anna Lilja Aino Salmisen kotialbumi

Moni luistelija on varmasti haaveillut showluistelijaksi lähtemisestä, mutta mitä showluistelijalta vaaditaan ja millaisella hakemuksella kannattaa hakea? Aino Salminen kertoo nyt parhaat vinkkinsä.

Aino Salminen aloitti luistelun 7-vuotiaana Mikkelin Luistelijoissa. Urheilu-uran aikana hän luisteli SM-noviiseissa ja päätti uransa 19-vuotiaana kansallisissa junioreissa. Tällä hetkellä hän työskentelee valmentajana Mikkelin Luistelijoissa.

Aino oli pitkään haaveillut showluistelijaksi lähtemisestä, mutta ajatteli, etteivät omat taidot riittäisi. Valmentaja kuitenkin kannusti hakemaan ja hakeminen todella kannatti, sillä Salminen pääsi mukaan Disney on Ice -kiertueelle syksyllä 2016. Aino työskenteli showluistelijana yhteensä neljä vuotta.

– Nämä ovat olleet elämäni parhaimpia vuosia, Aino kertoo.

Englannin puhuminen jännitti aluksi

Disney on Ice -kiertueet olivat eri pituisia riippuen siitä, missä maanosassa kiertue oli. Yhdysvaltojen ja Kanadan kiertueet kestivät noin yhdeksän kuukautta, jolloin kiertueella vietettiin koko aika yhtäjaksoisesti. Aasian kiertueissa puolestaan saattoi olla välissä muutamien viikkojen taukoja, joiden aikana esiintyjät pääsivät käymään kotonaan. Kokonaisuudessaan myös Aasian kiertueet kestivät yhdeksän kuukautta.  

Yhdessä Disney on Ice -produktiossa oli yhteensä 40 luistelijaa. Ainon tuotannossa oli mukana luistelijoita oli 12 eri maasta ja yhteisenä kielenä toimi englanti.

– Aluksi englannin puhumista hieman jännitti, mutta tilanteeseen tottui nopeasti.

Aino haluaakin kannustaa kaikkia hakemaan, vaikka englanniksi kommunikoiminen tuntuisikin aluksi epävarmalta.

Töitä on tehtävä

Itse kiertueella työtehtävät ovat monipuolisia. Jokaisella luistelijalla on show’ssa nimetyt roolit. Aino on luistellut muun muassa Frozenin Annana, Uneliaana, kalana, villieläimenä ja kukkana.

Kiertue-elämä kuljetti Aino Salmisen aina Aasiaan ja Kiinan muurille asti.
Kiertue-elämä kuljetti Aino Salmisen aina Aasiaan ja Kiinan muurille asti.

– Päästäkseen päärooleihin on tehtävä kovasti töitä, Aino kertoo.

Työnteko kuitenkin kannattaa, sillä tunnelma jääshow’ssa on uskomaton. Disneyn taika on aina läsnä.

– En koskaan unohda, miten lapset ihaillen katsovat luistelevia hahmoja, Aino naurahtaa.

”Päästäkseen päärooleihin on tehtävä kovasti töitä.”

Haastavimmaksi asiaksi hän puolestaan mainitsee koti-ikävän. Sitä ei kuitenkaan kannata säikähtää, sillä koti-ikävä kuuluu asiaan.

– Produktiosta tulee myös itselle eräänlainen perhe, joka auttaa koti-ikävässä, Aino avaa.

Ero persoonallisella hakemuksella

Hakuprosessi Disney on Ice -kiertueen luistelijaksi tapahtuu Feld Entertainmentin kautta. Heidän verkkosivuiltaan löytyvät tarkat vaatimukset luistelijoille. Hakemukseen pitää liittää CV:n ja kuvien lisäksi muun muassa videot hypyistä ja pirueteista. Myös pituus voi vaikuttaa siihen millaisiin rooleihin pääsee.

Aino Salminen pistäytyi Disney on Ice -kiertueella Mikki Hiiren kanssa muun muassa Varsovassa.
Aino Salminen pistäytyi Disney on Ice -kiertueella Mikki Hiiren kanssa muun muassa Varsovassa.

Aino itse halusi panostaa hakemukseensa ja ottikin yhteyttä paikalliseen mainostoimistoon, jonka kanssa he kasasivat hakemuksen. Hän suositteleekin tekemään hakemuksesta omannäköisen.

– Hakijoita on paljon ja persoonallisella hakemuksella on helpompi erottua. Kannattaa myös varautua pidempään hakuprosessiin, sillä voi kestää puolikin vuotta ennen kuin vastaus tulee. Sen jälkeen lähtö kiertueelle voi tapahtua jopa muutamassa viikossa, Aino kertoo.

”Hakijoita on paljon ja persoonallisella hakemuksella on helpompi erottua.”

Aino haluaa kannustaa kaikkia showluistelijana työskentelystä haaveilevia uskomaan itseensä ja hakemaan rohkeasti mukaan. Työ showluistelijana antaa paljon.

– Se on kokemuksena aivan mahtava, jonka lisäksi saat paljon uusia ystäviä, Aino kannustaa.

Hän auttaa myös mielellään uusia kiertuelaisia, mikäli he kaipaavat esimerkiksi lisätietoa. Ainon yhteystiedot löytyvät Mikkelin Luistelijoiden sivuilta.

– Myös Instagramin kautta voi laittaa viestiä käyttäjälle aainoelinas, Aino vinkkaa.