Tapahtumat

Ikimuistoinen kilpailuviikko Vuokatissa

Olivia Lisko luisteli hopeaa Euroopan Nuorten Olympia­festivaaleilla

24 maaliskuun, 2022 Kaisa Viitanen STLL

Taitoluistelijat Arttu Juusola ja Olivia Lisko viettävät ikimuistoista kisaviikkoa Vuokatissa Euroopan nuorten olympiafestivaaleilla. Artun urakka alkoi jo avajaisissa, kun hänet valittiin vannomaan urheilijan kisavala. Olivia Lisko taas riemastutti luistelemalla torstaina EYOF-hopealle.

Olympiafestivaalit (EYOF) on Euroopan Olympiakomiteoiden perustama ja Kansainvälisen Olympiakomitean suojelema monilajinen kilpailutapahtuma 14–18-vuotiaille urheilijoille. Vuodesta 1991 alkaen järjestetyssä tapahtumassa kohtaavat joka toinen vuosi niin talvi- kuin kesälajien nuoret urheilijat.

Kilpailujen taso on kova, monet takavuosien EYOF-mitalisteista tunnetaan nykyisin oman lajinsa mestareina. Tällä viikolla Vuokatissa mitalistien joukkoon kiilasi myös 15-vuotias Olivia Lisko.

Olivia Lisko otti kärkipaikan keskiviikon lyhytohjelmakilpailussa, jossa hän keräsi varman puhtaalla suorituksellaan komeat ennätyspisteensä 57,94. Torstai-iltana käydyssä vapaaohjelmassa espoolaisella oli pieniä vaikeuksia, ja hän saavutti kilpailussa hopeaa yhteispistein 155,03. Voittoon kiri Ranskan 17-vuotias Lorine Schildt 166,98 pisteellä.

– Olen tietysti tyytyväinen, hopea ei koskaan ole häpeä, mutta ohjelmaani tuli useita vähän tyhmiä virheitä, kuten lutzin ja ritin helpottuminen. Harmittaa, että jäin kauas kauden parhaista vapaaohjelmapisteistäni, pohti analyyttisena urheilijana tunnettu Olivia.

Hopeallakin hän sijoittuu kovaan joukkoon. Aiempien olympiafestivaalien tyttöjen taitoluistelun mitalisteista löytyvät muun muassa Anna Shcherbakova ja Alina Zagitova, molemmat sekä olympiavoittajia että maailmanmestareita.

Opettavainen reissu

Porilaiselle Arttu Juusolalle kansainvälinen jää Vuokatissa oli kovempi vastus. 16-vuotias myönsi jännityksen vaivanneen erityisesti lyhytohjelmaa. Taitoluistelun nuorten maajoukkueeseen kuuluva luistelija sijoittui kilpailussa sijalle 11 yhteispistein 144,21.

– Parempaa lähdin hakemaan, mutta olen ihan tyytyväinen tähänkin. Kilpailu on ollut ihan erilainen kuin mikään aiemmin kokemani. Reissu on ollut päivissä pitkä, ja sen aikana on ollut paljon enemmän harjoituksia kuin pienemmissä kisoissa. Todella opettavaista minulle tulevaisuutta varten silläkin lailla.

Poikien kilpailun voitti erittäin kovassa nousussa oleva 16-vuotias Arlet Levandi yhteispistein 209,54. Tallinnalainen on ehtinyt tällä kaudella ihastuttaa EM-jäälläkin.

Euroopan nuorten olympiafestivaalien merkitystä ei kuitenkaan lasketa vain kilpailullisina saavutuksina ja suoritusrutiinin kerryttämisenä. Sekä Olivia Lisko että Arttu Juusola painottavat voimakkaasti yhteisöllisyyden merkitystä yli lajirajojen.

– Tämä on meille aivan uudenlainen kisakokemus, kun taitoluistelijat yleensä käyvät vain oman lajinsa kilpailuissa. On ollut mukava nähdä niin eri lajien urheilijoita kuin kilpailujakin. Ja hienoa olla myös Suomen joukkueessa, meillä on keskenämme hyvä henki.

Kansainvälisille kilpajäille vasta toteuttelevalle Artulle pelkästään olympiafestivaalien avajaiset olivat suuri kokemus.

– Siellä oli paljon väkeä, oli kaikenlaista ohjelmaa, ja kun minut vielä valittiin vannomaan urheilijan vala, niin olihan se mahtava kokemus.

Olivia Liskolle viikko kansainvälisessä urheilijajoukossa on taas hyvä pohja lähiajan suunnitelmia varten. Tähän asti puhtaasti koti-Suomessa valmentautunut taitoluistelun maajoukkueen jäsen suunnittelee viettävänsä valtaosan kesää Kanadassa harjoittelemassa.

Suomen talviolympiafestivaaleihin osallistuu tällä viikolla reilu 1500 joukkueenjäsentä yhteensä 44 Euroopan maasta. Heistä valtaosa kansoittaa Vuokattia, jääkiekkoilijat ovat Kajaanissa ja mäkihypyn sekä yhdistetyn kilpailut käydään Lahdessa.

Euroopan nuorten talviolympiafestivaalin tulokset.

Mikä EYOF?

EYOF Euroopan Olympiakomiteoiden luoma kilpailutapahtuma eurooppalaisille nuorille, vuosina 2003–2006 syntyneille urheilijoille. Festivaalit järjestetään kansainvälisen Olympiakomitean suojeluksessa. Sekä talvi- että kesäfestivaalit järjestetään kahden vuoden välein.

Kesäfestivaalit aloitettiin 1991 ja talvifestivaalit 1993. Suomi on isännöinyt talvifestivaaleja kerran aiemminkin, vuonna 2001.

Suomen talviolympiafestivaaleihin osallistuu tällä viikolla reilu 1500 joukkueenjäsentä yhteensä 44 Euroopan maasta. Heistä valtaosa kansoittaa Vuokattia, jääkiekkoilijat ovat Kajaanissa ja mäkihypyn sekä yhdistetyn kilpailut käydään Lahdessa.