Tapahtumat

Minskin EM-kilpailuissa nähdään viisi suomalaista

22 tammikuun, 2019

Taitoluistelun EM-kilpailut käydään Valko-Venäjän pääkaupungissa Minskissä 23.–27. tammikuuta.

Kilpailu alkaa keskiviikkona naisten lyhytohjelmilla, joissa Suomea edustavat Viveca Lindfors ja Emmi Peltonen. 

Virpi Horttanan velmentaman Viveca Lindfors voitti ensimmäisen Suomen mestaruutensa joulun alla.

Virpi Horttanan velmentaman Viveca Lindfors voitti ensimmäisen Suomen mestaruutensa joulun alla.

Hyvää tulosta koko syyskauden tehnyt Lindfors luisteli ensimmäiseen Suomen mestaruutensa joulun alla. Kauden ja uran toistaiseksi korkeimmat pisteet 187,19 syntyivät lokakuussa Finlandia Trophy Espoossa. Viikkoa ennen EM-kilpailua Lindfors palasi hänelle tutusta leirikohteesta Pietarista, jossa hän viimeisteli kisakuntoaan. Neljänsiin EM-kilpailuihin osallistuvan suomalaisen paras EM-sijoitus on toistaiseksi kahdeksas vuodelta 2016. Viime vuonna hän sijoittui 14:ksi.  

Emmi Peltoselle EM-edustus on kolmas. Nousujohteista tulosta EM-jäällä tehnyt suomalainen sijoittui viime vuonna yhdeksänneksi, vuotta aiemmin sijoitus oli 11:s. Tämän kauden toistaiseksi paras pistepotti 172,02 syntyi lokakuussa kauden aloituksessa Espoossa. EM-koitokseensa Peltonen valmistautui Sveitsissä Stéphane Lambielin johdolla. Lambiel muistetaan kaksinkertaisena maailmanmestarina ja olympiamitalistina, jonka koreografiat ja taiteellinen ilmaisu eivät jättäneet kylmäksi.

Naisten sarjan ennakkosuosikkina kilpailuun lähtee vahva venäläiskolmikko Alina Zagitova, Sofia Samodurova ja Stanislava Konstantinova.

Galay debytoi EM-kilpailuissa

Roman Galay nähdään ensikertalaisena EM-jäällä torstaina miesten lyhytohjelmassa. Peltosen tavoin Etelä-Vantaan Taitoluistelijoita edustava, Galay, harjoittelee pääsääntöisesti Pietarissa, missä hän lisäksi opiskelee liikuntatieteitä. Suomessa miehen valmennuksesta vastaa Sirkka Kaipio.

Roman Galay iloitsee valmentajansa Sirkka Kaipion kanssa hyvin menneestä vapaaohjelmasta ja Suomen mestaruudesta.

Roman Galay iloitsee valmentajansa Sirkka Kaipion kanssa ensimmäisestä Suomen mestaruudestaan.

Joulukuussa Suomen mestaruuteen luistellut Galay leiskautti molemmissa ohjelmissa kohtuullisen kattavan hyppyrepertuaarin, johon kuului myös kolmoisaxel. Samanlaista menoa kaivataan Minskissä. Lyhytohjelmassa on luisteltava 24 parhaan joukkoon, jotta paikka vapaaohjelmaan aukeaa. Miesten kilpailussa on mukana 37 luistelijaa.

– Tämä on minulle uusi kokemus. On hienoa saada edustaa Suomea kilpailussa. Panostan erityisesti lyhytohjelmaan, jotta finaalipaikka aukeaisi. Sen jälkeen vapaaohjelmaan ”täysillä” -asenteella. Saa nähdä, millaiseen sijoitukseen se riittää, Galay kertoo.

Miesten kilpailussa Javier Fernandez haluaa voittaa seitsemännen perättäisen EM-kullan ennen menestyksekkään kilpailu-uransa päättämistä. Espanjalaiselle vastus löytynee Tšekin Michal Brezinasta tai Venäjän Maxim Kovtunista.

Turkkila ja Versluis ensikertaa EM-jäällä

Jäätanssijat Juulia Turkkila ja Matthias Versluis edustavat Suomea niin ikään ensimmäistä kertaa EM-tasolla. Kauden ennätyspisteet, jotka pari on laittanut jo useampaan kertaan uusiksi, ovat 163,49. Rohkeimpien arvioiden mukaan pari voisi onnistuessaan kolkutella paikkaa jopa kymmenen parhaan joukkoon, mutta Turkkila-Versluis ei itse sijoitusta mieti.

– Tavoitteemme on luistella kaksi puhdasta ja laadukasta ohjelmaa. Sijoitustavoitetta emme ole ensimmäisiin EM-kilpailuihimme asettaneet, pari tuumasi.

Jäätanssissa Gabriella Papadakis-Guillaume Cizeron jättivät syksyn GP-sarjan yhteen kilpailuun Cizeronin selkäkipujen vuoksi, mutta palaavat puolustamaan viidettä perättäistä mestaruuttaan. Kovin vastus tullee Venäjältä.

Pariluistelussa Suomella ei ole edustusta.

KUVAT Mila Kajas ja Inga Petrika

 Lue lisää Minskissä järjestettävistä EM-kilpailuista ISU:n sivuilta


Kilpailun aikataulu

23.1.              10.45 naisten lyhytohjelma, 18.00 parien lyhytohjelma 

24.1.              11.00 miesten lyhytohjelma, 18.45 parien vapaaohjelma

25.1.              11.40 jäätanssin rytmitanssi, 17.00 naisten vapaaohjelma

26.1.              10.15 miesten vapaaohjelma, 15.25 jäätanssi

Roman Galay kertoi mietteitään SkatingFinlandille ennen ensimmäisiä EM-kilpailuaan. Lue juttu ”EM-kilpailut ovat vain hieno välietappi Roman Galaylle”.