Tapahtumat

Muodostelmaluistelun kansainvälinen seminaari

Ella Forbes: ”Kuin luistelisi julkkisten kanssa”

12 heinäkuun, 2019 JA KUVAT Mila Kajas-Virtanen

Manchesteriläinen Ella Forbes näyttää kuvaa Instagramissa, jossa hän poseeraa onnellisena maailmantähdiksi vertaamiensa idolien kanssa.

– Kuin luistelisi julkkisten kanssa. Heidän luistelunsa on niin helpon ja kauniin näköistä. Ja lisäksi he ovat niin mukavia, kertoo hän yhteisten jäätreenien tunnelmista Helsinki Rockettesin kanssa.

Alain Daniel Hostache (vas.) ja Kaisa Arrateig (oik.) kouluttivat valmentajia ja luistelijoita jäällä. ISU:n Catherine Dalton organisoi seminaaria yhdessä Suomen Taitoluisteluliiton kanssa.

13-vuotias Forbes ja 74 muuta luistelijaa, 40 valmentajaa ja yhdeksän moderaattoria 23 maasta saapuivat kesän kynnyksellä Suomeen Vierumäelle, ISU:n rahoittamaan muodostelmaluistelun kansainväliseen seminaariin.

Lajin hyvinvointi ja kehittyminen ovat kaikkien etu, sillä samalla se pitää hengissä olympiaunelmaa.

Jo neljättä kertaa järjestetyn seminaarin tarkoitus on nostaa valmennusosaamista sellaisissa maissa, joissa laji ei ole vielä huipputasolla. Huippumaiden, joihin Suomi luonnollisesti lukeutuu, ja muiden välissä on selkeä ero. Suomen Taitoluisteluliitto kantaa osaltaan vastuuta lajin kansainvälisen tason nostamisesta ja on siksi aktiivinen koulutusseminaarien järjestäjä. Lajin hyvinvointi ja kehittyminen ovat kaikkien etu, sillä samalla se pitää hengissä olympiaunelmaa.

Suomalaiset kouluttajat ovat vuodesta toiseen seminaarin itseoikeutettuja luennoitsijoita. Tänä vuonna oppia jakoivat Helsinki Rockettesin meritoitunut valmentaja Kaisa Arrateig, psyykkinen valmentaja Terhi Lehtoviita, tanssinopettaja Lilli Helpi, jäätanssivalmentaja ja tekninen spesialisti Maurizio Margaglio, tuomari Mika Saarelainen sekä tekniset spesialistit Sanna Kohi ja Henriikka Latva. Jäätunneilla demonstroivat junioriluistelijoiden ihailema Helsinki Rockettes. ISU:n puolelta koordinaattorina toimi muodostelmaluistelun teknisen komitean Catherine Dalton.

Vain tunti jäätä viikossa

Viisipäiväiseen seminaarin osallistuivat valmentaja ja enintään neljä luistelijaa maata kohden. Ella Forbes matkusti leirille Iso-Britanniasta valmentaja Samantha Ozardin sekä joukkuetovereittensa Tabs Ozardin, Hollie Durhamin ja Tilly Richardsonin kanssa.

Samantha Ozard valmentaa Whizz Kids -joukkuetta. Ozard ylistää Vierumäen seminaarista saamaansa oppia.

Whizz Kids -joukkuetta valmentava Samantha Ozard ylistää seminaarin antia eikä lakkaa toistamasta, kuinka onnekas hän oli tullessaan valituksi luistelijoidensa kanssa mukaan.

”Toivon, että kaikilla olisi mahdollisuus päästä tänne oppimaan.”

– Olen saanut täällä valtavasti oppia; paljon teknistä tietoutta ja yksityiskohtaisia vinkkejä valmennukseen. Harjoituksia ja luentoja on aamusta iltaan, joten valitsin mukaani luistelijat, joiden tiesin jaksavan koko leirin alusta loppuun, Ozard kertoo.

Eikä Samantha Ozard suinkaan ime oppia vain itselleen, vaan jakaa auliisti saamaansa tietoa kollegoillensa kotona. Videoklippi jos toinenkin lähti puhelimesta Iso-Britanniaan. Kotopuolessa viestejä odotti monta tiedonjanoista valmentajaa.

– Olen todella kiitollinen tästä mahdollisuudesta. Toivon, että kaikilla olisi mahdollista päästä tänne oppimaan.  

Tavoitteena junioreiden MM-kilpailut

Hollie Durham ja Tilly Richardson puhuvat yhteen ääneen ja täydentävät toinen toistaan kertoessaan leirin yksityiskohdista. Tytöt odottavat pääsevänä kotiin kertomaan, mitä kaikkea ovat nähneet ja oppineet seminaarissa.

– Olemme oppineet niin paljon uutta täällä. Kaisa (Arrateig) esimerkiksi opetti meille, kuinka saada lisää voimaa potkuihin. Samalla kuulimme paljon tärkeää asiaa ravinnosta, Durham selittää.

”On ollut todella mielenkiintoista kuulla, mitä tuomarit katsovat suorituksestamme ja mistä pisteet koostuvat.”

Luistelijat kertoivat havahtuneensa tuomariluennolla myös siihen, kuinka paljon tuomarit ja tekninen paneeli tekevät työtä yhden luistelusuorituksen aikana.

– On ollut todella mielenkiintoista kuulla, mitä tuomarit katsovat suorituksestamme ja mistä pisteet koostuvat, Tabs Ozard pohtii.

Yhdessä Kansainvälisen Luisteluliiton (ISU) kanssa järjestetty muodostelmaluistelun seminaarin Vierumäellä keräsi 75 juniorimuodostelmaluistelijaa, 40 valmentajaa ja 9 moderaattoria 23 maasta.

Suomalaisen kilpatasolla harjoittelevan luistelijan on vaikea ymmärtää, kuinka joku harjoittelisi jäällä vain yhden ainoan tunnin viikossa. Whizz Kidsin luistelijoille tuo tärkeä tunti on joka tiistai-aamu kello kuusi. Vierumäellä on ollut jäätä tarjolla moninkertaisesti enemmän.

Innokkuus paistaa Whizz Kidsin tyttöjen kasvoilla. Intoa riittää myös unelmointiin.

– Tavoitteemme on päästä junioreiden MM-kilpailuihin mukaan. Ja olympialaisiin, jos laji sinne joku päivä hyväksytään, Ella Forbes sanoo päättäväisesti. 

Muut nyökkäävät.