Tapahtumat

Joukkueessa myös entisiä pikaluistelijoita

Kiinalainen Ice Pearl ensi kertaa MM-jäällä

11 huhtikuun, 2019 Marita Kokko Elina Paasonen ja Pekka Salminen

Ice Pearl on uusi joukkue ja sen kotimaa Kiina uusi maa muodostelmaluistelun maailmanmestaruuskilpailuissa. Helsingin MM on myös ihka ensimmäinen kilpailu, johon yhdeksän kuukautta sitten perustettu joukkue osallistuu.

Muodostelmaluistelun edistäminen Kiinassa on osa hanketta lisätä talviurheilun suosiota kohti Pekingin talviolympialaisia 2022. Vaikka muodostelmaluistelu Kansainvälisen luisteluliiton esityksestä huolimatta jäi ilman olympiastatusta, Kiinan valmentaja Xi Hongyan tehdä lujasti töitä lajin kehittämiseksi ja maassa.

”Ice Pearlin riveissä luistelee yksinluistelijoita, jäätanssijoita ja pariluistelijoita sekä seitsemän pikaluistelijaa.”

– Ensin Kiinassa yritettiin perustaa noviisijoukkue, mutta hanke kariutui olympiaunelman särkymiseen. Päätettiin kuitenkin jatkaa hanketta seniorijoukkueella, kertoo Kiinan taitoluisteluliittoa edustava Jiang Hongbo, joka on nyt MM-joukkueen manageri Helsingissä.

Aiemmin kansainvälisenä jäätanssijana tunnetulla valmentaja Xi Hongyanilla on ohjauksessaan ammattijoukkue, joka on koottu yksinluistelijoista, jäätanssijoista ja pariluistelijoista. Ice Pearlin riveissä luistelee myös seitsemän pikaluistelijaa. Iältään joukkueen 18 luistelijaa ovat 17–27-vuotiaita ja mukana kolme miesluistelijaa.

Valmentaja kertoo joukkueen kokoamisessa olleen vielä haastetta, koska laji on melko tuntematon Kiinassa, jonka valovoimaisin taitoluistelun laji on pariluistelu. Hän uskoo muodostelmaluistelulla kuitenkin olevan tulevaisuutta, kunhan tieto lajista leviää.

Tiukkaa treeniä

Työtä Ice Pearl -joukkueessa tehdään tiukkaan tahtiin.

– Olemme jäällä kuusi tuntia joka päivä maanantaista perjantaihin. Viikonloppuisin jääharjoituksia on kaksi tuntia päivässä. Lisäksi tulevat oheisharjoitukset ohjelmista sekä baletti- ja tanssitunnit, kertoo joukkueen kapteeni Yue Zhao, jäätanssista muodostelmaan vaihtanut taitoluistelija.

Valmentaja näkee muodostelmaluistelun lähenevän elementeissään jäätanssia. On kuitenkin iso ero saada 16 luistelijasta yksi kokonaisuus kuin luoda harmonia kahden luistelijan suoritukseen.

Ice Pearl Kiina
Ice Pearl -joukkueen valmentaja Xi Hongyan (vas.), manageri Jiang Hongbo ja kapteeni Yue Zhao uskovat, että muodostelmaluistelun suosio kasvaa Kiinassa, kun lajin tunnettuus lisääntyy.

– Helsinkiin tulimme nyt hakemaan oppia lajista, mutta tulevaisuudessa tähtäämme tietysti huipulle.

Parhaillaan vietetään Suomen ja Kiinan välistä talviurheilun teemavuotta 2019. Suomalaiset talviurheilijat – joukossa myös suomalaisia muodostelmaluistelijoita – vierailivat alkuvuodesta Kiinassa teemavuoden avajaisissa. Suomeen on tullut myös paljon urheilijoita oppimaan talvilajeja urheilukeskuksiin.

Kiinan muodostelmajoukkueen ei tarvitse lähteä hakemaan talviolosuhteita kotimaata kauempaa. Se harjoittelee Harbinissa Koillis-Kiinassa. Kun Suomen kevät hytisee viimaisessa nollakelissä kapteeni Yue Zhao hymyilee tuntevansa olonsa kotoisaksi.

– Kuin olisi tullut Harbinista toiseen Harbiniin.