Tapahtumat

Hopeaa Coloradosta

10 heinäkuun, 2017

Marigold IceUnity voitti Suomelle muodostelma-luistelun MM-hopean Coloradossa. Ainutlaatuiseksi Venäjän voiton teki kokoonpano, jolla se sinetöi toisen maailmanmestaruutensa.

Team Paradise saapui MM-kilpailuihin 16 luistelijan kanssa, mutta se kilpaili 15 luistelijalla sekä lyhyt- että vapaaohjelmansa. Yhden luistelijan ilmoitettiin loukkaantuneen MM-kilpailun aikaisissa harjoituksissa. Sääntöjen mukaisesti joukkueella oli oikeus kilpailla 15 luistelijalla, kun kilpailija loukkaantuu paikan päällä, eikä kilpailuun ilmoitettuja varaluistelijoita ole.

Maailmanmestareiden saapuminen Coloradoon mininimikokoonpanolla puhutti MM-kilpailuissa ja niiden jälkeenkin, sillä yleensä joukkueilla on neljä varaluistelijaa osana kilpailevaa joukkuetta.

Puolustava maailmanmestari otti vajaanakin johdon lyhytohjelmallaan Listen. Suoritus oli jälleen huippuluistelua ja pehmeää taattua Paradisea, vaikka kulmaläpimenossa nähtiin hipaisun kaltainen kosketus kahden luistelijan välillä, ja loppuasennossa yhden luistelijan hallitsematon liuku ohi rivin.

Joukkue keräsi korkeimmat vaikeustasot tekniseltä paneelilta ja kolmosilla kyllästetyt laatupisteet tuomareilta. Se veikin suorituksellaan tekniset pisteet, mutta jäi tuomareiden jakamissa esittämispisteissä toiseksi.
Esittämisen ykköseksi nousi Marigold IceUnity. Sen El Matador eteni jäisellä areenalla viiltävän tarkasti teemaansa tulkiten. Joukkue sai esittämispisteisiinsä lyhytohjelmien ainoat kolme kymppiä, mutta se jäi kokonaistuloksessa vajaan kahden pisteen päähän ykköspaikasta ja sai hopeisen pikkumitalin.

Rockettes, joka kilpailuihin nykyaikaisti nimensä kirjainlyhenteeksi RCKT, toi jäälle jälleen tiheätunnelmaisen tulkinnan Mirror Mirror -lyhytohjelmastaan. Vain pieniä kauneusvirheitä sisältänyt suoritus palkitsi joukkueen lyhytohjelmien pronssilla ja vahvalla tuntumalla MM-mitaleihin. Ero Paradiseen oli vain kolmisen pistettä.

Kuin Londonissa

Muille mitalitaistoon veikatuille joukkueille kulmaläpimeno osoittautui lyhytohjelmien todelliseksi kompastuskiveksi.

Kohtalokkaimmin läpimenossa kaatuminen kohteli Kanadan Les Supremesia. Toinen törmänneistä luistelijoista sai syvän haavan pohkeeseensa. Hän jatkoi luisteluaan, mutta menetti jalan tunnottomuuden vuoksi tasapainonsa toistamiseen.

Kanadalaiset veivät vahvasti ohjelmansa loppuun ja auttoivat kantaen loukkaantuneen jäältä.

Kolme vähennystä kaatumisista ja niiden vaikutukset laatupisteisiin jättivät joukkueen valmistautumaan vapaaohjelmiin yhdeksänneltä tilalta.

Tilanne toi elävän takautuman Londonin MM-kilpailuista kymmenen vuoden takaa. Marigoldin lyhytohjelmassa Hard Rock Hallelujah yksi luistelijoista sai terän pohkeeseensa. Loukkaantunut päätyi sairaalaan, ja jäältä putsattiin verta ennen ohjelman jatkamista. Onnettomuuteen kaatuivat silloin maailmanmestaruuttaan puolustaneen joukkueen mitalihaaveet.

Myös USA:n oma Haydenettes kärsi törmäyksestä ja kahden luistelijan suistumisesta jään pintaan kulmaläpimenossa. Huippujoukkue piti kuitenkin Gladiaattori-teemaisen ohjelmansa loppuun asti otteessaan ja pysyi vielä mitaleiden tuntumassa viidentenä.

Kanadan Nexxice selviytyi läppäristä yhdellä kaatumisella ja sijoittui lyhytohjelmassa neljänneksi.

Suurin toivein

Vapaaohjelmiin lähdettiin monestakin hotellihuoneesta suurin toivein. Päivää sähköisti kysymys, kuinka puolustava maailmanmestari Paradise selviäisi vajaalla kokoonpanolla vapaaohjelmasta, jossa molempiin ryhmänostoihin vaadittaisiin täysi joukkue korkeimman vaikeustason saavuttamiseksi.

Varsova-konsertto siivitti Paradisen viimeisteltyä balettia jäällä. Ryhmänostoissa kolme toteutunutta nostoa sujuivat virheittä, mutta huomion veivät ne kolme luistelijaa, jotka korvasivat noston saksihypyin ja piruetein. Visuaalisen ilmeen vajetta täyttivät yksilötaidot.

Paradise veti kilpailun läpi sääntöjen mukaisesti, mutta yleisö ei tulosta suosionosoituksin palkinnut.
Paradisen jälkeen jäälle liukui RCKT, hallitseva MM-hopeamitalisti. Sen vapaaohjelma Valkyria – kuolleiden valitsija oli koko kauden kertonut skandinaavista mytologiaa lajin liikekieltä uudistavalla otteella. Yhtenäinen joukkue selvittikin jälleen molemmat ryhmänostot, liukusarjan ja otteettoman askelsarjan virheittä ja musiikkiaan tulkiten.

Kulmaläpimenon loppun osunut kompastuminen ja ketjuna seuranneet kaksi lisäkaatumista rikkoivat hetkessä suorituksen.

Sitten kulmaläpimenon loppuun osunut kompastuminen ja ketjuna seuranneet kaksi lisäkaatumista rikkoivat hetkessä suorituksen. Rytäkässä irti leikkautunut helmanpala toi vielä pistesaldoon neljännen suoran vähennyksen.

Mitalitoiveet vaihtuivat kuudenteen sijaan vapaassa ja viidenteen sijaan lopputuloksissa.

Paradisen Varsova-konsertto on tyylikkäästi toteutettu taitavan joukkueen ohjelma.

Hyvä kakkonen

Marigold IceUnity taisteli Venäjän kanssa mestaruudesta Suomi 100 -ohjelmallaan.

Suomi 100 -ohjelma, joka oli myös yksi valtioneuvoston juhlavuoden hankkeista, sai arvoisensa päätöksen tarinalleen. Se oli maailman paras vapaaohjelma, vaikka vapaan ykkössija ei riittänytkään nostamaan joukkuetta MM-voittoon.
Coloradon yleisö osoitti suosiotaan seisoen.

Kolmanneksi vapaaohjelmassa nousi USA:n oma Haydenettes. Sen Prince-tykitys eteni energisesti, eikä virheitä tullut yhtä liukusarjaan osunutta kupsahdusta lukuun ottamatta. Vahvat yksinluistelutaidot olivat suorituksessa oikeuksissaan, ja jäällä nähtiin jälleen myös axelit, jotka tunnetaan jo joukkueen tavaramerkkinä.

Lopputuloksissa Haydenettes jäi sille kaikkein harmillisemmalle paikalle, neljänneksi. MM-pronssin saivat kaulaansa Kanadan Nexxicen luistelijat, jotka sijoittuivat neljänneksi sekä lyhyt- että vapaaohjelmassa.

Rockettsin vahva kausi päättyi isoon pettymykseen MM-jäällä.

Vapaaohjelma Hymn.If.Memorial oli uudenlaista Nexxiceä. Luistelutekniikan ja kaarien kuningattaret toivat jäälle liikekieleltään minimalistisen, mutta vaikean ja dramaattisen kokonaisuuden, jossa keskushahmona oli surupukuinen luistelija vastakohtana punamustiin pukuihin sonnustautuneille muille luistelijoille.

Päivän onnistujiin kuului myös Les Supremes. Sen vapaaohjelma Alive sujui virheittä, vaikka edellisenä päivänä loukkaantunut luistelija oli poissa pelistä ja tilalle nousi varaluistelija, joka hetkessä joutui sujahtamaan loukkaantuneen paikalle. Hän onnistui paikkauksessaan erinomaisesti.

Vapaan viides sija nosti joukkueen kokonaiskilpailun kahdeksanneksi.

Edessä ovat uusi kausi ja uudet kilpailut, jotka ensi keväänä huipentuvat MM-kilpailuihin Tukholmassa. Onko takavuosien ehdoton ykkönen Team Surprise tulevalla kaudella nousukiidossa kohti kotimaan kisojaan? Coloradossa se päätyi seitsemänneksi.

teksti Marita Kokko | kuvat Elina Paasonen