Tapahtumat

Finlandia Trophy Espoo tuo tähtikaartin Suomeen

1 lokakuun, 2018

Suomalaisia taitoluistelufaneja hemmotellaan tänä syksynä. 5.–7. lokakuuta järjestettävä Finlandia Trophy Espoo ja 2.–4. marraskuuta  järjestettävä Helsinki Grand Prix tuovat pääkaupunkiseudulle maailman valovoimaisimmat luistelijat.

Suomen kansainvälisellä taitoluistelukilpailulla Finlandia Trophylla on pitkä historia. Se järjestetään tänä syksynä jo 23. kerran. Kilpailupaikkana on Espoon Metro Areena, jonne nykyisin Finlandia Trophy Espoo nimeä kantava kisa on viime vuosina kotiutunut.

Finlandia Trophy alkoi aikanaan yksinluistelijoiden ja jäätanssijoiden kilpailuna, mutta viime vuosina Espoossa on nähty kaikki taitoluistelun lajit: naisten ja miesten yksinluistelu, jäätanssi ja pariluistelu. Näiden osalta Finlandia Trophy Espoo on myös Kansainvälisen luisteluliiton ISU:n challenger-sarjan kilpailu. Challenger-kilpailuissa luistelijat voivat kartuttaa world standing -pisteitään.

Challenger-sarjan kilpailut ovat haluttuja näytönpaikkoja.

– Tänäkin vuonna meillä oli iso, mutta positiivinen ongelma. Finlandia Trophyyn pyrki niin paljon kilpailijoita, että jouduimme karsimaan osin rankastikin kilpailijoiden määrää, Suomen Taitoluisteluliiton toiminnanjohtaja Outi Wuorenheimo kertoo.

Mukana nimekäs kilpailijakaarti

Kilpailuihin ilmoittautunut luistelijakaarti on nimekäs. Esimerkiksi naisten kilpailuun on tulossa maagisen kahdensadan pisteen rajaa kolkutellut japanilaistähti Rika Hongo. Hänellä on paikka myös myöhemmin syksyllä Helsingissä luisteltavaan Grand Prix -kilpailuun. Muita nimekkäitä naisluistelijoita ovat muun muassa Venäjän Maria Sotshkova ja Elizaveta Tuktamysheva.

Miehissä samanlaisen tuplavisiitin Suomeen tekee tänä vuonna Venäjän Mikhail Kolyada, maansa hallitseva kansallinen mestari. Hänen lisäkseen Espoon areenan jäällä nähdään muun muassa Israelin Alexei Bychenko.

Finlandia Trophyn pariluistelukilpailun kärkenä on tämän kevään MM-kakkonen, kaksinkertainen Euroopan mestari Evgenia Tarasova ja Vladimir Morozov. Heidän lisäkseen Espoossa nähdään mielenkiintoinen kattaus Euroopan ja Pohjois-Amerikan pareja. Japanista on saapumassa monia suomalaisfaneja  varmasti kiinnostava pari, Yuka Saton valmentamat Miu Suzaki ja Ryuichi Kihara.

Finlandia Trophyn jäätanssikilpailussa suomalaiskatsomo toivottanee innokkaasti tervetulleeksi Venäjän Alexandra Stepanovan ja Ivan Bukinin. Pari on vieraillut Suomessa useaan kertaan ja voittanutkin Finlandia Trophyn kahdesti.

Jäätanssissa on paljon mielenkiintoisia vieraita. Kanadasta saapuvat Carolane Soucisse ja Shane Firus. Ranskan mainetta hienona jäätanssimaana taas puolustavat Marie-Jade Lauriault ja Romain Le Gac.

Mukana kaikki taitoluistelulajit

Ainutlaatuiseksi Finlandia Trophyn tekee tapahtumana se, että yksinluistelun, pariluistelun ja jäätanssin lisäksi Espoossa nähdään muodostelmaluistelua, tosin ainakin vielä tänä vuonna vain lyhytohjelmakilpailuna. Muodostelmaluistelussa nähdään Suomi-Venäjä-maaottelu, sillä Suomen neljä joukkuetta kohtaavat Venäjän kolme kovaa – joukossa myös kaksinkertainen lajin maailmanmestari Paradise.

Kolmipäiväinen Finlandia Trophy Espoo alkaa perjantaina 5. lokakuuta jo puolilta päivin. Päivän ohjelmassa ovat naisten, miesten ja parien lyhytohjelmat.

Lauantai 6.10. on kilpailupäivistä pisin, se alkaa jo klo 12.00 ja päättyy vasta iltamyöhään. Lauantaina nähdään jäätanssin rytmitanssi, parien ja miesten vapaaohjelmat sekä muodostelmaluistelun lyhytohjelmakilpailu.

Sunnuntaina 7.10. kilpailu päättyy naisten vapaaohjelmiin ja jäätanssin vapaatanssiin.

Lisää tietoa kilpailusta ja ajantasaisen kilpailijalistauksen löydät osoitteesta www.finlandiatrophy.com/fi.

TEKSTI Kaisa Viitanen KUVA Antti Lehto