Tapahtumat

Nuorten kilpailukausi huipentuu Vuokatissa

Arttu Juusola ja Olivia Lisko valmiina nuorten olympia­festivaaleihin

14 maaliskuun, 2022 Kaisa Viitanen Arttu Juusolan ja Olivia Liskon kotialbumit

Samaan aikaan, kun lähes sata suomalaista taitoluistelijaa valmistautuu lähtemään maailmalle kevään MM-kisojen kimaraan, Arttu Juusola ja Olivia Lisko odottavat Euroopan nuorten olympiafestivaaleja.

Tulevina viikkoina suomalaiset taitoluistelijat elävät matkalaukkuelämää lajin MM-kilpailuissa. Muodostelmaluistelun junioreiden MM-kilpailut käydään tällä viikolla Itävallassa, ja heti perään käynnistyvät taitoluistelun MM-kilpailut kilpailut. Muodostelman maailmanmestaruus ratkotaan huhtikuun alussa Kanadassa, ja kimara päättyy pääsiäisviikolla Virossa taitoluistelun junioreiden MM-kilpailuilla. Kisoihin matkustaa yli 80 suomalaisluistelijaa.

Porilainen Arttu Juusola ja espoolainen Olivia Lisko sen sijaan päättävät kautensa kansainvälisellä jäällä Suomessa. Pääosin Vuokatissa käydään ensi viikolla järjestyksessään viidennettoista Euroopan nuorten talviolympiafestivaalit.

Suomen Olympiakomitean viime viikolla julkistamat valinnat yllättivät erityisesti porilaisen Arttu Juusolan.

– Aivan mahtavalta tuntui! Siitä tulee minulle hieno kokemus, ja odotan myös kovaa kilpailua, Arttu Juusola.

Myös Olivia ei olisi voinut parempaa päätöstä kaudelleen toivoa. Euroopan nuorten talviolympiafestivaalit, EYOF, oli yksi hänen kauden alussa asettamia päätavoitteitaan.

EYOF:ssä kilpaillaan taitoluistelun osalta vain tyttöjen ja poikien yksinluistelussa.

Malesiasta Suomen jäille

Kesällä 17 vuotta täyttävä Arttu Juusola on tämän talven junioripoikien SM-pronssimitalisti. Hänen polkunsa taitoluistelun parissa on hieman tavallisuudesta poikkeava.

Lapset tulevat usein lajin pariin jo taaperoina, Arttu puolestaan oli 9-vuotias, kun hän ensi kertaa astui Porissa luistelukoulun jäälle. Juusolan perhe asui Artun syntymän jälkeen kahdeksan vuotta Malesiassa. Arttu rakastui taitoluisteluun välittömästi.

– Taitoluistelussa eniten viehätti ylipäänsä sen kauneus ja myös vauhti, ja hypyt ja piruetit olivat näyttäviä.

”Olen lähtenyt kaikkiin kilpailuihini tavoitteena hakea uusia ennätyspisteitä, ja sillä ajatuksella lähden myös Vuokattiin.”

Artun oppimisvauhti on ollut nopea. Kaikki kolmoishypyt sujuvat, tosin flipin puhtauden kanssa on vielä töitä tehtävänä, eikä kolmoisaxelkaan tunnu mahdottomalta opeteltavalta.

– Mutta minulla on paljon tehtävää komponenttien puolella, esimerkiksi esittämisessä ja musiikkiin luistelussa. Eli niissä asioissa, jotka ovat taitoluistelun ydintä.

Kulunut talvi on koulinut taitoluistelun nuorten maajoukkueeseen kuuluvaa Arttua kilpailijana. Hän on kotimaan lisäksi käynyt useilla kansainvälisillä kilpajäillä. Ennätyksensä 152,79 hän teki helmikuussa Tallinnassa, jossa hän voitti junioripoikien kilpailun.

– Olen lähtenyt kaikkiin kilpailuihini tavoitteena hakea uusia ennätyspisteitä, ja sillä ajatuksella lähden myös Vuokattiin. Pyrin tekemään ennen kilpailuja mahdollisimman laadukkaita harjoituksia, jotta kerään itsevarmuutta kilpailuun.

Kausi kilpailuja täynnä

Toukokuussa 16 vuotta täyttävä Olivia on kauden aikana reissannut kotimaisten kilpailujen lisäksi maailmalla peräti kuudesti. Hän on kilpaillut kansainvälisesti sekä juniorina että seniorina.

– Olen jaksanut hyvin, koska kilpailujen rytmitys oli oikea, lepoaikaa on jäänyt. Ja kilpailin juniorina vain kauden alun GP-kilpailuissa, joten kaksi sarjaa ei ole tuottanut ongelmia.

Olivian kauden paras tulos on helmikuulta Unkarista, hän teki Jegvirag Cupissa pisteet 166,38 ja sijoittui toiseksi.

– Olen tyytyväinen kaikkiin kilpailuihini. Mihinkään niistä ei osunut superfeiluja, mikä oli yksi kauden tavoitteistani, ja kaikista olen päässyt urheilijana oppimaan eri asioita.

Olivia Lisko osallistuu Euroopan nuorten talviolympiafestivaaleille Vuokatissa.
Olivia Lisko osallistuu Euroopan nuorten talviolympiafestivaaleille Vuokatissa.

Taitoluistelun maajoukkueeseen jo 13-vuotiaana nostettu Olivia tunnetaan hyppytaiturina, mutta juuri sieltä hän itse löytää seuraavat opiskeltavat. Vaikeimpien kolmoishyppyjen, lutzin ja flipin, perään hän ei ole vielä saanut onnistumaan toista kolmoishyppyä.

Olivia Liskon valmistautuminen olympiafestivaaleihin sujuu hyvin samanhenkisesti kuin Arttu Juusolan.

– Normaalisti minulla on kaksi jäätä päivässä, mutta ennen Vuokattia luistelen vain yhden jään päivässä, ja keskityn siinä suorituksen puhtauteen.

Taitoluistelu kilpaillaan EYOF:ssä 23.–24. maaliskuuta.

Mikä EYOF?

EYOF Euroopan Olympiakomiteoiden luoma kilpailutapahtuma eurooppalaisille nuorille, vuosina 2003–2006 syntyneille urheilijoille. Festivaalit järjestetään kansainvälisen Olympiakomitean suojeluksessa. Sekä talvi- että kesäfestivaalit järjestetään kahden vuoden välein.

Kesäfestivaalit aloitettiin 1991 ja talvifestivaalit 1993.

Taitoluistelussa menneiden vuosien mitalisteissa on lajin legendaarisia nimiä, kuten Jevgeni Plushenko ja Stephane Lambiel tai Irina Slutskaya ja Alina Zagitova. Suomen Markus Leminen voitti poikien kilpailun vuonna 1993.

Suomi on isännöinyt talvifestivaaleja kerran aiemminkin, vuonna 2001.

Tämän vuoden kilpailupäivät ovat 20.–25.3.maaliskuuta, poikien jääkiekko käytiin jo joulukuussa. Päänäyttämönä toimii Vuokatti, tyttöjen jääkiekko on Kajaanissa, mäkihyppy ja yhdistetty kisataan Lahdessa.

Euroopan maista 47 on vahvistanut osallistumisensa, ja kisoihin odotetaan yhteensä noin 2000 joukkueenjäsentä.