Kiss & Cry

Yhdysvaltain menestynein muodostelma­joukkue arvostaa Suomen-vierailujaan

Suomalaisen Saga Krantzin valmentamassa Haydenettesissa paljon uusia kasvoja

9 marraskuun, 2023 Marita Kokko Emmi Koskiniemi

Yhdysvaltain menestynein muodostelmajoukkue Haydenettes avasi kilpailukauden uudistuneena. Uudet nuoret luistelijat ovat löytäneet paikkansa joukkueessa avoimien yhteisten keskustelujen ansiosta.

– On hienoa sekoittaa kokemusta ja uusia nuoria voimia, avaavat joukkueen mediasuhteista vastaavat luistelijat Autumn Coulthard ja Rosa Hahn.

Autumn ja Rosa kertoivat bostonilaisjoukkueen kuulumisia Espoossa, sillä joukkue osallistui Finlandia Trophyn muodostelmakilpailuun jo toista kertaa peräkkäin.

– Olemme ensimmäinen USA:n joukkue, joka on luistellut Finlandia Trophyssa. Oli kunnia olla täällä jälleen. Tämä oli hieno mahdollisuus kilpailla kansainvälisesti ohjelmallamme näin varhaisessa vaiheessa kautta ja saada ensi arvio kansainväliseltä tuomaristolta, Autumn toteaa.

Rosa lisää, että Finlandia Trophy tarjoaa myös haastavan tilaisuuden kilpailla kolmen maailmanmestaruuksia luistelleen joukkueen kanssa.

Erinomainen esiintymistilaisuus

Ei Haydenettesiltakaan mitalien kiiltoa puutu. Se on 30-kertainen ja hallitseva Yhdysvaltain mestari ja viisinkertainen MM-pronssimitalisti, jota suomalaisvalmentaja Saga Krantz on luotsannut jo 18 vuotta.

– Minusta kauden aloitus yhdellä ohjelmalla on valmentajalle helpompaa, koska näin voi keskittyä vain juuri tuon ohjelman toteutukseen. Pidän siitä, että palaute on mahdollisimman monipuolista mahdollisimman aikaisin kaudesta, hän perustelee.

 Saga toteaa kokemuksen olleen viime vuonna hieno, ja onhan Suomeen aina mukava tulla.

– Tämä on meille erinomainen esiintymismahdollisuus.

”Minusta kauden aloitus yhdellä ohjelmalla on valmentajalle helpompaa, koska näin voi keskittyä vain juuri tuon ohjelman toteutukseen.”

Haydenettes myös näytti esityksellään, että sen lyhytohjelmalla Clair De Lune on vahva pohja tuoda menestystä koreografiallaan ja tunteisiin vetoavilla tummilla sävyillään, vaikka kaksi kaatumista vielä Espoossa rasittivatkin esitystä ja veivät joukkueen tuloksissa neljänneksi.

– Teemme parhaamme ja otamme askeleen kerrallaan. Haluamme nauttia jokaisesta hetkestä jäällä. Olemme ylpeitä ohjelmastamme, Autumn ja Rosa kertoivat.

Onnistuneet suoritukset ovat heidän mielestään aina suurin tavoite.

 – Haluamme tehdä parhaamme tälläkin kaudella. Menemme eteenpäin päivä kerrallaan ja joukkueen yhteinen päämäärä on tällä kaudella nauttia jokaisesta suorituksesta ja pysyä onnellisina omassa kuplassamme, Autumn sanoo.

– Meillä on eri joukkue kuin viime vuonna. Olemme tehneet paljon työtä yhdessä ja rakentaneet joukkuehenkeä. Olemme nopeasti kasvaneet joukkueeksi, ja meillä on jo hauskaa yhdessä, Rosa jatkaa.

Urheilupsykologi mukana

Avoimissa keskusteluissa, joissa jokaisella on tilaisuus käyttää puheenvuoro, joukkue on pohtinut, miten hallita kauden kulkua ja ajatuksia siitä. Keskustelut ovat Rosan ja Autumnin mukaan osoittaneet uusille luistelijoille, että he ovat tervetulleita joukkueeseen.

Autumn Coulthard ja Rosa Hahn
Autumn Coulthard (vas.) ja Rosa Hahn

 – Uutta ovat myös tapaamiset urheilupsykologin kanssa. Niissä olemme käyneet läpi henkisen vahvuuden elementtejä. Se on auttanut meitä sopeutumisessa alkavaan kauteen, Rosa kertoo.

Saga on ollut mukana keskusteluissa vain kerran. Hän katsoo, että istunnot urheilupsykologin kanssa ovat joukkueen luistelijoiden omaa valmistautumista kauteen.

”Uutta ovat myös tapaamiset urheilupsykologin kanssa. Niissä olemme käyneet läpi henkisen vahvuuden elementtejä.”

Valmentaja ja joukkue ovat rakentaneet yhteishenkeä kauteen leireillen Las Vegasissa USA:n Taitoluisteluliiton valmennustapahtuman yhteydessä. Treenien ohessa joukkue pääsi myös rentoutumaan poikkeuksellisen monin tavoin, sillä Autumn on kotoisin Vegasista ja hänen perheensä järjesti joukkueelle mahdollisuuden kohdata myös erilainen Las Vegas kuin ensi tuntuma pelien kaupungista antaisi ymmärtää.

Haydenettesin yhteishenkeen kuuluu myös omanlainen hetki juuri ennen astumista kisajäälle. Taustalla kuuluu vielä edellisen joukkueen musiikki tai sen saamat suosionosoitukset, kun joukkue kokoontuu piiriin Sagan ympärille.

– Hän sanoo meille muutaman sanan. Nuo sanat eivät aina ole ehkä inspiroivimpia, mutta ne ovat aina totta. Ne ovat asioita, jotka meidän on syytä kuulla. Rakkaus sydämessä ja siivet jaloissanne ovat aina kannustavat loppusanat. On niin hyvä olla tuossa piirissä juuri ennen jäälle astumista, Autumn kuvaa.

Jokaiselle ikioma tehtävä

Haydenettesissa ei ole kapteeneita, vaan jokaisella luistelijalla on erityistehtävänsä joukkueessa. Avoimet ja sanavalmiit Autumn ja Rosa ovat joukkueen kasvot ja ääni haastatteluissa ja muissakin yhteyksissä mediaan.

Molempien tie Haydenettesiin kuvaa tapaa, jolla maan ykkösjoukkueen riveihin päädytään kaukaakin askel askeleelta. Autumnin kotikaupunki Las Wegas Nevadassa on 3 832 kilometrin päässä Bostonista. Aikaerokin on viisi tuntia. Rosa puolestaan on amerikkalaisittain melkein kotona, sillä välimatkaa New Yorkiin on vain 346 kilometriä.

Autumn, 21, aloitti muodostelmassa 14-vuotiaana ensin Minnesotassa, luisteli sitten Chicagossa ja tähtäsi Haydenettesiin lukiovaiheessa. Nyt hän opiskelee liiketaloutta Bentleyn yliopistossa ja luistelee viidettä kauttaan Haydenettesissa.

Rosa, 21, aloitti jo 7-vuotiaana muodostelman, mutta siirtyi vuosiksi yksinluisteluun. Hän palasi muodostelmaan aloittaessaan lukion New Yorkissa. Siirryttyään yliopistoon opiskelemaan terveystiedettä hän aloitti Haydenettesissa. Meneillään on kolmas kausi joukkueessa.


Artikkelikuvassa kisakautensa Finland Trophyssa Espoossa avanneen Haydenettesin Autumn Coulthard (vas.), Rosa Hahn ja Stephen Murray sekä heidän valmentajansa Saga Krantz, joka on juuri nimetty Ammattiluistelijoiden liiton PSA:n Hall of Fame -jäseneksi.