Kiss & Cry

Yhdeksän MM-kultaa – seitsemän MM-kapteenia

14 huhtikuun, 2019 Marita Kokko Sari Niskanen ja luistelijat

Suomi on juhlinut yhdeksän kertaa muodostelmaluistelun maailmanmestaruutta. Kultajuhlaan podiumille on noussut seitsemän kapteenia, sillä kaksi heistä on johdattanut joukkueensa maailmanmestareiksi tuplasti.

Minkälaisia muistoja MM-kapteeneilla on urastaan ja saavutuksistaan? Missä he ovat nyt? Nähdäänkö heidät kotikisoissa?

Inka Bister o.s. Eräkangas
MM 2002, Rouen
Ohjelmat Fosse ja Dracula
MM 2004, Zagreb Ohjelmat: Kohti päämäärää, Lumottu metsä

Inka Bister

Helsingin Luistelijoiden Marigold IceUnity saavutti Suomen ensimmäisen MM-kullan Normandian keväisessä illassa. Zagrebissa joukkue vei kullan kaksi kautta myöhemmin.

– Voitto oli meille yllätys. Emme uskaltaneet iloita vielä kopissakaan vapaaohjelman jälkeen. Riemu ratkesi vasta, kun näimme tuloksen taululla mennessämme palkintojen jakoon.

– Zagrebin kultaan päättyneellä kaudella joukkueellamme oli poikkeuksellisen upea yhteishenki: jos yksi tekee, niin kaikki tekee. MM-kisoissa löin vetoa joukkueen kanssa, että jos voitamme lyhytohjelmakilpailun, lupaan tuulettaa sitä hurraamalla 30 sekuntia putkeen. Näin kävi ja seuraavalle päivälle panokset kasvoivat. Vapaaohjelman voiton jälkeen lupasin tuulettaa ja hurrata minuutin putkeen. Kun voitimme myös vapaaohjelman, sain tuuletukseen mukaan koko joukkueen. Huusimme ja iloitsimme hallin edessä torilla sen kokonaisen minuutin yhdessä. Se oli hieno hetki!

– Ammatiltani olen liikunnanopettaja. Toimin myös muodostelmaluistelukilpailuissa teknisessä paneelissa ja valmennan aikuismuodostelmaluistelujoukkuetta. Kotona olen viisilapsisen perheen äiti ja vaimo.

– En pääse kisoihin tällä kertaa paikalle, mutta toivotan kaikille osallistujille mitä parhainta kisaonnea!


Sini Aarnio-Kurki
MM 2006, Praha
Ohjelmat: Gangsterit, Jumalattaret

Sini Aarnio-Kurki
Sini Aarnio-Kurki

Sini oli Prahassa Marigold IceUnityn kapteeni, mutta ehti urallaan saavuttaa kaikkiaan kolme MM-kultaa.

– Muistoja on niin paljon! MM-kisoista yksi kultainen muisto on vuoden 2004 Zagrebin kilpailujen lyhytohjelma. Kun pääsimme avoblokin loppuun, ja ohjelma oli siihen asti sujunut hienosti, omien fanien katsomosta kuulunut kannustus siivitti vielä parempaan fiilikseen. Yleensä olin itse kilpailuissa niin täysin keskittynyt suoritukseen, etten katsomon reaktioita havainnut, mutta tuon ohjelman aikana kävi toisin. Suoritus palkittiin pienellä kultamitalilla.

– Valmennan harrastusmielessä masters-sarjan joukkuetta. Olen tekninen spesialisti ja lisäksi Espoon Taitoluisteluklubin hallituksen jäsen ja tämän vuoden alusta myös Suomen Taitoluisteluliiton liittohallituksen jäsen.


Taija Romppanen
MM 2008, Budapest Ohjelmat: Ave Maria, Uhkapeliä kasinolla

Taija Romppanen
Taija Romppanen

Helsingin Taitoluisteluklubin Rockettes – nykyisin Helsinki Rockettes – voitti ensimmäisen MM-kultansa Unkarissa.

– Nimeäisin urani mieleenpainuvimmaksi kohokohdaksi ensimmäisen MM-viikon Zagrebissa 2004. Olin silloin ehtinyt 23 vuoden ikään, mutta puhkuin koko viikon silkkaa minori-intoa. Muistan sen viikon yhtenä elämäni ylivoimaisesti onnellisimpana viikkona.

– Tiesin Budapestin MM-kilpailun 2008 olevan aktiiviurani viimeinen kilpailu. Silkkaa parhautta on juuri se hetki, kun onnistuneen MM-suorituksen jälkeen niiaa ja polvistuu pauhaavan yleisön eteen. Aivan epätodellinen oli myös se hetki, kun tajusi voittaneensa maailmanmestaruuden.

– Harrastan muodostelmaluistelua pari kertaa viikossa veteraanijoukkueessa nimeltä Best Before. Joukkueen tuoma yhteenkuuluvuuden tunne on rikkaus myös aikuisen ihmisen elämässä. Tykkään myös hiihtää, askarrella ja rapsutella välillä lehmiä navetassa.

– Työkseni kuvaan magneetilla (MRI) ihmiskehon anatomian hienouksia. Olen viimeisten omien MM-kilpailuideni jälkeen käynyt katsomassa kaikki MM-kilpailut, ja niistä lähes jokaisen joukkueen suoritukset.


Kristina Herbert
MM 2010
, Colorado Springs Ohjelmat: Harem’s Secret, Catch Me If You Can
MM 2011, Helsinki Ohjelmat: Carnival of Brazil, Heaven or Hell?

Kristina Herbert
Kristina Herbert

Kristina ”Kissa” Herbert on voittanut MM-kultaa kahdesti Rockettesin kapteenina – jälkimmäisen kotiyleisön edessä vuonna 2011.

– MM-kilpailuviikot ovat ehdottomasti muistoissa tärkeällä sijalla. Kaksi peräkkäistä mestaruutta oli joukkueemme selvä tavoite. Colorado Springsin kisamatkalla elimme omassa kuplassamme ja palasimme Helsingin kevääseen itsemme ylittäneinä.

– MM-areenalle astumiset kotiyleisön eteen ovat olleet erityiset. Valmistauduimme vapaaohjelmaan harjoitushallissa tutussa kopissa jokainen omalla paikallaan. Kävelimme pimeän harkkahallin läpi ”Eye of the Tiger”in soidessa kajarista. Kappale sai tuntemaan itseni vahvaksi urheilijaksi. Jo ennen Areenalle pääsyä kuulimme valtavat ”Rockettes” -huudot. Näin edessäni kattoon asti ylettyvän yleisön. Yritin vielä huutaa metelin lävitse joukkueelleni viimeiset sanat kannustukseksi. Nyökkäys aisaparilleni Linnealle ja oli aika ottaa halli haltuun. Yleisö taputti rytmiä kuin valtava rumpu, joka antoi sykettä.

– Olen Rockettesin mukana asiantuntijan roolissa. Arki kuluu viestinnän ja markkinoinnin parissa.


Minttu Palsola
MM 2013, Boston
Ohjelmat: TU Flow, Living Proof

Minttu Palsola
Minttu Palsola

Helsingfors Skridskoklubbin Team Unique voitti Yhdysvalloissa ensimmäisen ja toistaiseksi ainoan maailmanmestaruutensa.

– Urani mieliin painuvimpia muistoja on koko MM-kultaan johtanut kausi. Annan painoa enemmän joukkueen kanssa tehdylle työlle kuin itse saavutuksille, sillä kisa ja voittaminen ovat lyhyt hetki. Olimme Bostonissa lyhytohjelman jälkeen vasta neljäntenä, joten saimme kerätä itsemme ja tehdä työtä yhdessä ennen vapaan päivää. Syntyi lataus, jollaista en aiemmin ollut luistelu-urallani kokenut. Luistelimme heti kotiyleisön vahvasti kannustaman Haydenettesin jälkeen. Täysin rauhallisesta joukkueestamme huokui voima, jollaista en ole koskaan ennen tai sen jälkeen kokenut.

– Opiskelen sosiaalipsykologiaa ja olin juuri puoli vuotta vaihdossa Bostonissa verestämässä muistoja. Teen gradua tutkimusprojektissa ja aloitin työt startup-yrityksessä. Luovuin kaksi kautta sitten valmennustehtävistä ja viime kauden jälkeen myös kilpailemisesta Team Paniquessa. Olen siirtynyt kunnon kisaturistiksi.


Saga Hägglund
MM 2014, Courmayeur
Ohjelmat: African Vogue, Spirits

Saga Hägglund
Saga Hägglund

Italian MM-kilpailut käytiin maan pohjoisissa alppimaisemissa Milanon tuntumassa. Marigold IceUnity palasi siellä kultakantaan.

– Courmayeurin kisasta on jäänyt mieleen se levollinen, päättäväinen ja varma fiilis, joka joukkueella oli. Muistoissani koko viikkoa leimaa taianomaisen rento tunnelma. Nautin todella paljon jokaisesta hetkestä. Totta kai maailmanmestaruus ja oman pitkäaikaisen unelman toteutuminen antavat erityisen kirkkaat kultareunukset tuolle kisalle.

– Työskentelin useampia vuosia luistelun parissa valmentajana, mutta kuluneen kauden aikana olen siirtynyt muihin töihin ja tavoittelemaan unelmiani jäähallin ulkopuolella.


Camilla Sundgren
Camilla Sundgren

Camilla Sundgren
MM 2018, Tukholma Ohjelmat: Täällä Pohjantähden alla, Splash

Marigold IceUnity on hallitseva maailmanmestari ja Camilla joukkueen kapteeni toista kautta.

– Ehdottomasti Globenin MM-kulta on urani mieliinpainuvin hetki. Eikä pelkästään kisan voitto, vaan se tunne, mikä vallitsi vapaaohjelmaa luistellessa. Ohjelmassa oli niin rautainen rutiini, että pystyimme vaan nauttimaan kauden viimeisestä suorituksesta!

– Luistelen neljättä vuotta Marigold IceUnityssä, mutta olen olen luistellut yhteensä 18 vuotta. Luistelun ulkopuolella opiskelen valtiotieteitä Svenska social- och kommunalhögskolanissa Helsingin Yliopistossa.

– Olin mukana joukkueeni kanssa tänäkin vuonna! Nyt iloitsimme hopeasta.