Kiss & Cry

Suomen ensimmäinen yliopistojoukkue

Universettes tarjoaa opiskelijoille mahdollisuuden jatkaa luistelu­harrastusta

17 marraskuun, 2020 Amanda Rekonen Universettes

Suomen ensimmäinen yliopistojoukkue Universettes kokosi rivinsä kesällä. Turun yliopiston opiskelijoista koostuva joukkue tähyää kilpajäille ensi kaudella, mutta ensisijaisesti se tarjoaa mahdollisuuden jatkaa kaikille rakasta luisteluharrastusta.

Turun yliopistossa opiskelevat ystävykset Emmilotta Backman, Kata Sarre ja Vera Porkka pohtivat viime kesänä, miksi luistelijoilla ei ole yliopistollisia joukkueita, kuten voimistelijoilla ja jääkiekkoilijoilla. Ajatus muodostelmaluistelujoukkueen perustamisesta Turun yliopiston ylioppilaskunnan alaisuuteen tuntui hyvältä idealta.

Kolmikko kääri hihat ja pian he olivat keränneet kisakokoonpanollisen luistelijoita omien yhteyksiensä kautta. Academic Skating Turku ry ja sen ensimmäinen muodostelmaluistelujoukkue Universettes oli syntynyt.

Joukkueessa luistelee tällä kaudella 29 opiskelijaa, ja siinä on edustettuna kaikki seitsemän Turun yliopiston tiedekuntaa: humanistinen, kasvatustieteiden, luonnontieteen ja tekniikan, lääketieteellinen, oikeustieteellinen ja yhteiskuntatieteellinen tiedekunta sekä kauppakorkeakoulu. Myös Åbo Akademista ja Turun Ammattikorkeakoulusta on muutama luistelija.

Toiminnasta vastaavat opiskelijat

Academic Skating Turku ry:ssä ei ole yhtään työntekijää. Opiskelijat pyörittävät seuran toimintaa vapaaehtoisesti opiskeluiden ohessa. Päävalmentajana toimii Siiri Turunen, ja apuvalmentajan roolissa ovat Emmilotta Backman sekä Aliisa Wahlsten. Päävalmentajana Siiri vastaa harjoittelun huolellisesta suunnittelusta.

”Universettes tarjoaa meille opiskelijoille rennon ja matalan kynnyksen taitoluistelun harrastamiseen.”

– Luistelijoiden toiveet ja ideat ovat ensi sijalla. Haluamme ottaa huomioon kaikkien loistavia ajatuksia sekä erilaisia ja monipuolisia kokemuksia harjoittelun toteutuksessa. Aktiivivuosista hieman poiketen harjoituksissa vallitsee rento tunnelma ja ilmapiiri on todella avoin. Juttua tehdään yhdessä nauttien ja hymyssä suin. Kaikki haluavat silti saada harjoituksista mahdollisimman paljon irti ja päästä haastamaan itseään, joka myös näkyy aktiivisena ja ahkerana tekemisenä jäällä. Silloin, kun tehdään, tehdään täysillä, Siiri kertoo.

Monipuoliset luistelutaustat

Universettes-joukkueen luistelijat ovat kerääntyneet Turkuun eri puolelta Suomea. Joukkueessa on sekä vanhoja yksäreitä että muodostelmaluistelijoita niin kansalliselta kuin SM-tasolta. Osalla luistelijoista on palkintokaapissaan useita SM- ja MM-mitaleja.

Yhteiskuntatieteellisessä opiskelevalla Siirillä ja lääketieteellisessä opiskelevalla Emmilotalla on molemmilla yksinluistelutausta. Siiri luisteli Tikkurilan Taitoluisteluklubissa yksinluistelijana vuoteen 2015 asti, jolloin hän joutui lopettamaan kilpailu-uransa loukkaantumisten vuoksi. Sen jälkeen hän on valmentanut sekä yksinluistelijoita että muodostelmaluistelijoita. Emmilotta luisteli yksinluistelijana 10-vuotiaaksi asti, minkä jälkeen hän jatkoi baletin parissa Suomen Kansallisoopperan balettikoulussa. 12-vuotiaana lajiksi valikoitui muodostelmaluistelu, ja aktiiviura huipentui luisteluvuosiin HSK:n Team Uniquessa.

– Joukkueemme vahvuus on luistelijoiden erilaiset luistelutaustat, mikä luo monipuolisuutta ja monenlaisia näkökulmia harjoitteluun, Emmilotta kertoo.

Kansallisen sarjan kilpajäille

– Universettes tarjoaa meille opiskelijoille rennon ja matalan kynnyksen taitoluistelun harrastamiseen. Tarkoituksenamme olisi tulevaisuudessa saada ohjelma rakennettua ja kilpailla kansallisten senioreiden sarjassa, Emmilotta kertoo.

Siiri puhuu myös kannustavan ilmapiirin puolesta sekä tavoitteesta päästä kilpajäille ensi kaudella.

”Halumme seurana, että opiskelijat pääsevät nauttimaan rakkaasta harrastuksesta kannustavassa ilmapiirissä.”

– Halumme seurana, että opiskelijat pääsevät nauttimaan rakkaasta harrastuksesta kannustavassa ilmapiirissä ja kehittämään taitojaan omista lähtökohdistaan. Tulevaisuuden tavoitteina on kilpailemisen lisäksi myös laajentaa toimintaa, mikäli seurasta kiinnostuneita opiskelevia luistelijoita tulee lisää, Siiri pohtii.

Joukkue harjoittelee tällä hetkellä kerran viikossa, mutta ryhmän hyvä yhteishenki näkyy myös harjoitusten ulkopuolella. Ensimmäistä joukkueiltaa vietettiin lokakuun alussa, jolloin luistelijat pääsivät tutustumaan toisiinsa paremmin.

Yhteinen sävel on alkanut löytyä. Joukkueen etuna on se, että kaikkia luistelijoita yhdistää sekä korkeakouluopinnot että luistelu, mikä lisää entisestään yhteisöllisyyden tunnetta.


Universettes-joukkueen menoa voi seurata Instagramissa @universettes.