Kiss & Cry

Muodostelma­luistelun kansallinen sarja kiinnostaa yhä useampia

Team La Luna ­-joukkueen tavoitteena luistelun ilo

2 marraskuun, 2020 JA KUVAT Johanna Alava

Muodostelmaluistelun kansallinen sarja on ollut kovassa kasvussa. Viime vuosien aikana on perustettu monia uusia kansallisen puolen noviisi-, juniori- ja seniorijoukkueita. Lahden Taitoluistelijoiden uusi kansallinen noviisijoukkue Team La Luna aloitti harjoittelun kevään poikkeusoloissa, mutta on päässyt jo hyvään vauhtiin; pian alkavaa kilpailukautta odotetaan innolla.

Suomi tunnetaan muodostelmaluistelun kärkimaana. Eikä suotta, sillä maamme huippujoukkueet Marigold IceUnity, Helsinki Rockettes ja Team Unique ovat voittaneet vuosien saatossa yhteensä yhdeksän maailmanmestaruutta. Muodostelmaluistelu on Suomessa korkealla tasolla, ja harjoitusmäärät ovat suuret SM-sarjassa kilpailevilla jo nuoresta pitäen suuria.

SM-sarjan rinnalla kansallinen sarja on kasvattanut suosiotaan viime vuosien aikana; kansallisen puolen noviisi-, juniori- ja seniorijoukkueille onkin kova kysyntä. Sen osoitti myös viime kevät, kun poikkeusoloista huolimatta perustettiin jälleen monta uutta kansallisen puolen joukkuetta.

”Haluamme, että kaikilla innokkailla harrastajilla on mahdollisuus jatkaa muodostelmaluistelupolkua eteenpäin mahdollisimman pitkälle.”

Yksi tämän kauden uusista joukkueista on Lahden Taitoluistelijoiden kansallinen noviisijoukkue Team La Luna, jonka 10–13-vuotiaat luistelijat treenaavat kolme kertaa viikossa. Joukkue koottiin keväällä seuran harrastajista ilman perinteisiä testijäitä ja alkukauden se treenasi etäyhteyksien turvin. Jäälle päästiin yhdessä ensimmäistä kertaa vasta kesäkuussa, mutta nyt joukkue on jo hyvässä vauhdissa.

– On ihanaa, että voimme vihdoin tarjota nuorille harrastusmahdollisuuden myös kansallisella puolella, joukkuetta valmentavat Netta Tuominen ja Annika Aaltonen kertovat.

Tarve uudelle joukkueelle

Ajatus uuden kansallisen sarjan joukkueen perustamisesta syntyi jo useampi vuosi sitten. Seuraan hakeutui paljon luistelijoita, jotka aloittivat harrastamisen esimerkiksi muodostelmaluistelukoulussa hieman vanhempana. Näiden luistelijoiden harrastus olisi päättynyt luistelukouluun ilman harrastusmahdollisuutta kansallisella puolella.

Lahden Taitoluistelijoiden toiveena on ollut tarjota kaikille luistelijoille mahdollisuus jatkaa harrastusta mahdollisimman pitkään ja viime keväänä tilanne oli vihdoin se, että uuden joukkueen perustaminen oli mahdollista.

– Haluamme, että kaikilla innokkailla harrastajilla on mahdollisuus jatkaa muodostelmaluistelupolkua eteenpäin mahdollisimman pitkälle, Netta kertoo.

Lahden Taitoluistelijoiden uusi kansallinen noviisijoukkue, Team La Luna, aloitti harjoittelun kevään poikkeusoloissa.
Lahden Taitoluistelijoiden uusi kansallinen noviisijoukkue Team La Luna aloitti harjoittelun kevään poikkeusoloissa.

Joukkueen perustaminen

Suurin osa uuden Team La Luna -joukkueen jäsenistä on tullut seuran muodostelmaluistelukoulusta, tulokasjoukkueesta ja koululaisten tekniikkaryhmästä. Osa joukkueen luistelijoista on niin kutsuttuja ”sparraajia”. Heillä on pidempi kokemus muodostelmaluistelusta ja he luistelevat Team La Lunan lisäksi seuran tulokas- tai minorijoukkueessa. Team La Lunan valmentajat Netta ja Annika korostavat sparraajien merkitystä niin lajitaitojen oppimisen kuin lajin ja joukkueurheilun hengen välittämisessä.

– Sparraajat opettavat, mistä lajista on kyse ja vievät joukkuetta siten eteenpäin, Annika kertoo.

Suurin haaste uuden joukkueen perustamisessa oli se, että luistelijat tulivat joukkueeseen hyvin erilaisista lähtökohdista. Osalla ei esimerkiksi ollut ryhmään tullessaan lainkaan aiempaa kokemusta joukkueurheilusta.

– Luistelijat ovat olleet todella sitoutuneita joukkueeseen alusta asti, Netta kertoo.

– Yhteisiä pelisääntöjä ja muita käytännön asioita on käyty uuden joukkueen kanssa useammin läpi, mutta nyt joukkue toimii jo todella hyvin yhteen, Annika kehuu.

Sparraajilla on ollut iso rooli joukkuehengen rakentamisessa. Heidän johdollaan on syntynyt jo useita joukkuehuutoja. Maskotti ja kisalakanakin ovat jo valmiina alkavaa kisakautta varten.

Ensimmäisen kauden tavoitteet

Team La Lunaa joukkuetta valmentavat Netta Tuominen ja Annika Aaltonen.
Team La Lunaa joukkuetta valmentavat Netta Tuominen ja Annika Aaltonen.

Joukkue aloitti syyskauden harjoittelemalla luistelutekniikkaa ja perusluistelua, mutta nyt kilpailuohjelmakin on jo viimeisiä kuvioita vaille valmis. Team La Lunan tavoitteet on mietitty yhdessä luistelijoiden kanssa, ja ne pidetään mielessä jokaisessa treenissä.

– Me olemme uuden joukkueen kanssa opetelleet esimerkiksi sitä, millainen on hyvä treeni. Tavoitteena on, että jokainen treeni olisi hyvä treeni, Netta kertoo.

”On niin huippujuttu, että pystyimme kasvattamaan seuran kansallista puolta ja saimme kaikille luistelijoille sopivan joukkueen.”

Syksyn tavoitteena on luistelun ilon lisäksi saada kilpailuohjelma valmiiksi, päästä esittämään se yleisölle ja kokemaan kilpajää ensimmäistä kertaa yhdessä. Ensimmäisen kosketuksensa esiintymiseen joukkue sai jo seuran omassa tuomarikatselmuksessa, joka sujui suurempia jännittämättä.

Lyhyessä ajassa ja pienellä harjoitusmäärällä Team La Luna on kehittynyt jo ensimmäisen puolen vuoden aikana valtavasti. Aika näyttää, mitä tulevaisuus tuo tullessaan joukkueelle.

– On niin huippujuttu, että pystyimme kasvattamaan seuran kansallista puolta ja saimme kaikille luistelijoille sopivan joukkueen, Annika pohtii.