Kiss & Cry

Suoratoistokuvaajat Susanna Sykkö ja Tero Kojo

Kilpailuissa kameran kummallakin puolen

18 joulukuun, 2019 Susanna Sykkö Santtu Jaakkola, Katariina Kivimäki ja Tero Kojo

Suomen Taitoluisteluliitto tarjoaa taitoluistelua suoratoistona aiempaa enemmän tällä kaudella. Kotisohvalta on jo päässyt ensi kertaa katsomaan muun muassa kansallisten sarjojen kilpailuja, joiden kuvaamisesta ovat vastanneet Susanna Sykkö ja Tero Kojo. Kaksikolle päivät ovat olleet pitkiä mutta antoisia. Susanna Sykkö kertoo nyt, kuinka itsekin luistelevat kuvaajat suoriutuvat kiireistä kisapäivistä.

”Päädyimme kuvaamaan kisoja sattuman kautta. Saimme kesällä viestin, että Helsinki Trophyyn tarvitaan kuvaajia suoratoistoon. Ilmoitimme Teron kanssa olevamme kiinnostuneita ja saimme homman. Meistä kummallakaan ei ollut aiempaa kokemusta, mutta selvisimme tehtävästä hyvin. Olimme iloisia, kun meitä pyydettiin sen jälkeen kuvaamaan muodostelmaluistelun kansallisten sarjojen valinta- ja loppukilpailut tällä kaudella.

Kuvaaminen vaatii eniten ymmärrystä lajista

Kilpailujen kuvaaminen ei ole teknisesti vaikeaa. Vaativinta on laitteiston kasaaminen ja purku, mutta siinäkin onneksi riittää perustaidot. Kuvaaminen vaatii eniten lajiymmärrystä, jotta osaa ottaa hidastukset hyvistä kohdista. Täytyy ymmärtää, mitä kotikatsomoissa halutaan nähdä.

Susanna Sykkö ja Tero Kojo
Susanna Sykön ja Tero Kojon kuvauspäivät saattavat venyä pitkiksi. Kansallisten sarjojen 1. valintakilpailussa Tero oli viikonlopun aikana kisapaikalla Tikkurilan jäähallissa 24 tuntia.

Meidän molempien mielestä striimaaminen on kivaa, joten tekeminen ei tunnu raskaalta. Tero oli valintakilpailuviikonlopun aikana Trio Areenalla yhteensä noin 24 tuntia ja minä noin 16 tuntia.

Kaluston kasaus piti aloittaa kello 7.30, jotta laitteiden toimivuus ehdittiin testata ennen kilpailun alkua. Palkintojenjako kesti noin yhdeksään asti illalla ja sen jälkeen kalusto piti vielä purkaa.

– Tyttäreni luistelee myös, joten sitä kautta on helpompi järjestää aikaa lajille, Tero toteaa.

Sovimme keskenämme aikataulut ja ainakin tähän asti se on toiminut hyvin. Kilpailemme molemmat muodostelmaluistelun kansallisten sarjojen valintakilpailuissa, mutta onneksi eri päivinä. Kun toisella on kilpailupäivä hän saa keskittyä siihen. Silloin ei-kilpailevalla on vetovastuu kuvaamisesta. Ensimmäiseen valintaan saimme avuksi Tikkurilan Taitoluisteluklubin talkoolaisia.

Edessä heiluvat ihmiset ongelma joka kilpailussa

Emme ole välttyneet teknisiltä ongelmilta kuvatessa. Suurin ongelma on kameran eteen tulevat katsojat. Tikkurilan valintakilpailussa musiikki tuli suorataistoon jäähallin kaiuttimista, joten katsojien keskustelu kuului osittain kotikatsomoihin asti.

”Täytyy ymmärtää, mitä kotikatsomoissa halutaan nähdä.”

Helsinki Trophy järjestettiin Kaarelan jäähallissa ja siellä oli odotettua huonommat verkkoyhteydet. Jaoimme minun puhelimesta internetin koko ensimmäisen kilpailupäivän ajan, jotta suoratoisto saatiin toimimaan. Toisena päivänä Tero toi oman mokkulansa, josta saimme verkkoyhteyden.

Luistelussa parasta on ystävät ja jatkuva itsensä haastaminen

Olemme molemmat aikuisluistelijoita, minä luistelen masters-sarjassa ja Tero aikuisissa. Molempia viehättää lajin vaikeus ja se, että aina voi oppia uutta.

Olemme yhtä mieltä siitä, että luisteluyhteisö on huikea. Kaikki kannustavat kaikkia, vaikka kilpaillaankin toisia vastaan. Kumpikin on löytänyt lajin parista hyviä ystäviä ja on hienoa, että ystävyys säilyy, vaikka ollaan eri joukkueissa tai toinen ei olisi lajin parissa enää ollenkaan.

Tero Kojo Kuva Santtu Jaakkola
Tero Kojo päätyi IceMen Unitedin riveihin tyttären harrastuksen kautta. Kaudella 2019–2020 IMU:n teemana on Daddy Cool. Kuva Santtu Jaakkola

Tero aloitti luistelun vasta vuosi sitten. Häntä pyydettiin jo aikaisemmin useasti mukaan miesten muodostelmaluistelujoukkueeseen, mutta aika ei vielä ollut kypsä. Lopullisen sysäyksen hän sai tyttärensä joukkueen joukkueenjohtajalta, joka kannusti kokeilemaan. Se kannatti, koska Tero kävi kokeilemassa ja joukkue tuntui jo ensimmäisellä kerralla omalta.

Susanna Sykkö luistelee Ice Elegance -masters-joukkueessa.
Susanna Sykkö (oik.) luistelee kolmatta kauttaan Ice Elegance -masters-joukkueessa.

Molempien mielestä kisoissa on parasta joukkueen kanssa yhdessäolo. Teron mielestä parhaat hetket kilpailupäivässä ovat hetki ennen jäälle menoa ja hetki heti suorituksen jälkeen, koska tsemppaus ja adrenaliiniryöppy ovat niin suuria.”

Kuka?

Susanna Sykkö, 21
Luisteluhistoria:
Tulokkaissa Naantalissa ja Raisiossa 2009–2011.
Kansallisissa junioreissa Naantalin VG-62:ssa 2011–2017.
Helsingin Luistelijoiden masters-joukkueessa 2017–
Siviilissä:
Toisen vuoden journalistiopiskelija Haaga-Helia ammattikorkeakoulussa

Tero Kojo, 44
Luisteluhistoria:
Ensimmäinen vuosi luistelua tulee täyteen nyt joulun alla Helsingin Luistelijoiden miesten muodosteluistelujoukkueessa 2018–
Siviilissä:
Kehityspäällikkö Elisalla