Psst!

PSST! Koronan keskeltä positiivisesti kohti tulevaa

”Jos pitää huolta urheilullisesta elämäntavasta, pieni tauko luistelusta ei kaada ensi kautta.”

27 maaliskuun, 2020 Kaisa Viitanen Sari Niskanen ja Alina Mayer-Virtanen

Korona on muuttanut myös taitoluistelun perinteistä loppukevättä valtavasti, mutta kaiken kaaoksen ja kauhun keskeltä nousee koko ajan myös iso joukko ihania, toivoa ja lämpöä sisältäviä lajiuutisia. Maajoukkueluistelija ja lääkäri Valtter Virtanen laittaa jäitä hattuun kaikelle paniikille.

Superjoukkue tekeillä

Kolminkertainen muodostelmaluistelun maailmanmestari ei päässyt näyttämään taitojaan Lake Placidin MM-kisoihin, mutta se on tässä kuussa kirjoittanut kahdella lailla joukkueensa historiaa.

Suomen vanhimman joukkueen tämän kauden kokoonpanosta, 20 luistelijaa, yksikään ei halunnut päättää uraansa koronakevääseen, vaan kaikki jatkavat myös ensi kauden joukkueessa. Samalla joukkueeseen nostettiin 8 nuorta luistelijaa lisäksi. Helsinki Rockettes on ensi kaudella kooltaan suurin koskaan.

Helsinki Rockettes Kuva Sari Niskanen
Helsinki Rockettesissa on ensi kaudella 28 luistelijaa. Suomen mestareilla oli Espoossa vielä väljää korkeimmalla korokkeella, mutta ensi vuonna tilanne voi olla toinen.

– Super-Rockettes on siis ensi kaudeksi luvassa. Vanha vahva pohja, jossa on uutta väriä. Toki joukkueen koon kasvu on myös haaste, valmennus pitää organisoida uusiksi. Mutta nyt on aikaa, luistelijat hoitavat treenejään omatoimisesti ja valmentaja kokoilee suunnitelmia, kertoo Rocketesin valmentaja Kaisa Arrateig hymyillen.

Ei vain pelkkää vitsiä

Taitoluistelun some on muuttunut, sekä hyvin että välillä huonostikin.

Kansainväliset luistelutähdet ovat julkaisseet päivityksiä, jotka eivät sisällä tavanomaista gloriaa vaan selviytymistä yksinäisestä harjoittelusta tai arjen haasteista. Kaikki päivitykset eivät ole olleet fanien mieleen. Sen on saanut kokea muun muassa olympiavoittaja Alina Zagitova, jonka koronalla vitsaileva Instagram-video sai fanit takajaloilleen.

Onneksi some on täynnä onnistuneempiakin uutuuksia. Erityisen ilahduttavia ovat monien suomalaisten taitoluisteluseurojen Facebook-sivut. Esimerkiksi Hämeenlinnan Taitoluistelijat julkaisee hersyvän iloisia ja samalla hyviä vinkkejä sisältäviä videokoosteita siitä, kuinka seuran eri-ikäiset urheilijat pitävät huolta omatoimiharjoittelustaan.

Suomalaisseurojen aktiivisuus yhteisöllisyyden ja tsemppauksen korostamisessa on hatunnoston arvoista siksikin, että seurat menettivät vuotensa merkittävän tulonlähteen, koska kevätnäytökset jouduttiin perustamaan. Usea seura on harkinnut näytöksen siirtämistä ensi syksyyn. Aloitetaan uusi kausi todella komeasti!

Huolen ei tarvitse painaa

Huippu-urheilijoilla on totta kai huoli seuraavaan kauteen valmistautumisesta. Turha huoli on kuitenkin pahasta, sen todistavat Valtter Virtasen kuulumiset Jyväskylästä.

Valtter Virtanen
Valtter Virtanen ei halua murehtia – vielä – milloin hän pääsee jälleen jääharjoitusten pariin.

Yksinluistelumaajoukkueemme nestori on, kuten hyvin tiedetään, koulutukseltaan lääkäri. Maalikuussa lääkärin tehtävät ovat työllistäneet Valtteria täyspäiväisesti, mutta siinä ohessa mies on pitänyt huolta omatoimiharjoittelustaan.

”Jos pitää itse huolta urheilullisesta elämäntavasta, pieni tauko luistelusta ei kaada huippu-urheilijankaan ensi kautta.”

– Olen muun ohella käynyt elämäni ensimmäistä kertaa lähellä olevan järven jäällä luistelemassa, ja se on ollut hieno kokemus. Jää on osin ollut jopa parempi kuin hallijää.

Valtter myös laittaa jäitä hattuun – nuoremmat lukekaa! – kaikelle paniikille.

– Jos pitää itse huolta urheilullisesta elämäntavasta, pieni tauko luistelusta ei kaada huippu-urheilijankaan ensi kautta mihinkään. Itse olen ajatellut niin, että vasta jos jäälle pääsy sattuisi venymään juhannuksen yli, ryhdyn kantamaan asiasta huolta.


Taitoluistelussa tapahtuu koko ajan – paljon kilpajään ja live-lähetysten ulkopuolella. SkatingFinland.fi-sivuston palsta PSST! tarjoaa säännöllisesti kattauksen ajan puhutuimpiin tapahtumiin, ihmisiin ja ilmiöihin. Palstan toimittaa niin kotimaisen kuin kansainvälisen lajiperheen hyvin tunteva toimittaja Kaisa Viitanen.