Kiss & Cry

Ex-huippuluistelija Laura Lepistö osallistui Atlantin yli purjehdukseen:

”Keskellä valtamerta tajuaa oman pienuutensa”

16 elokuun, 2019 Helena Tienhaara Laura Lepistön kotialbumi

Entinen huippuluistelija Laura Lepistö on mukana Atlantin yli -ohjelmassa, joka alkaa keskiviikkona 21. elokuuta iltayhdeksältä TV5-kanavalla. Lauran lisäksi ohjelmassa nähdään purjehduksen vetäjä Joel Harkimo, jääkiekkolegenda Jere Karalahti, hyvinvointiyrittäjä Martina Aitolehti, huippukokki Kari Aihinen ja näyttelijä Satu Silvo

TV5:lla nähtiin syksyllä 2017 meriseikkailu, joka nousi kanavan hittisarjaksi. Kun tuotantoyhtiö soitti Laura Lepistölle ja tiedusteli, olisiko tämä kiinnostunut lähtemään mukaan Atlantin yli -ohjelman toiselle tuotantokaudelle, oli vastaus nopeasti selvä. 

– Heti tuli intuitio, että tämä on ”Once in a lifetime” -kokemus, enkä voisi jättää sitä välistä, kertoo Laura osallistumispäätöksen helppoudesta. 

Laura saa paljon kyselyitä erilaisiin ohjelmiin, eikä hän ole lähtenyt niihin kovin innokkaasti. Atlantin yli -ohjelmassa houkutteli kuitenkin ainutlaatuinen kokemus, minkä takia Laura halusi hypätä mukaan. 

Yli kaksi viikkoa merellä

Purjehduksen vetäjänä toimi Joel Harkimo (vas.) ja venettä kipparoi kilpapurjehtija Kenneth Thelen.

Purjehdus lähti Kanariansaarilta ja päättyi Saint-Martinin saarelle Karibialla. Merimatka kesti kaksi ja puoli viikkoa. Ennen matkaa kuvattiin viikon verran materiaalia Kanarialla, ja purjehduksen jälkeen oli myös Karibian päässä muutama päivä aikaa palautua kokemuksesta. Yhteensä koko reissu kesti kuukauden. 

– Mielelläni olisin lähtenyt tällaiseen purjehdukseen myös ilman kameroita. Ohjelman tekeminen oli kokemuksessa ihan toisarvoinen asia, Laura toteaa. 

Hän kertoo, että koko purjehdustiimi oli ihana porukka, joka hitsautui nopeasti yhdeksi perheeksi. Sosiaalisen luonteensa ansiosta entinen yksilöurheilija solahti ryhmään sujuvasti. Pitkällä merimatkalla puhuttavaa riitti, ja välillä keskustelut menivät todella syvällisiksi. Lauralle reissun suurin anti olivat juuri ihmiset, ja kaikki se, mitä hän joutui työstämään ajatuspuolella. Vaikka pienessä veneessä oli 13 henkeä, Laura ei silti kokenut tilannetta ahdistavana. 

– Päinvastoin! Se, että koettiin koko juttu niin lähekkäin, teki siitä ainutlaatuista. Nautin uusiin ihmisiin tutustumisesta, ja oli kiva kuulla heidän tarinoitaan sekä vaihtaa kokemuksia ja ajatuksia. 

Meriseikkailulla Lauralla synkkasi kaikkien kanssa hyvin. Pahempia riitoja ei Atlantilla tullut, sillä meren armoilla purjehtijoiden piti puhaltaa yhteen hiileen. Olosuhteet olivat haastavat, joten jokaisen piti tsempata pysyäkseen positiivisena. Kiukkukohtauksia ei voinut kehitellä, eikä turhasta valittaa. 

Univelkaa ja yömyrskyjä 

Laura Lepistö nautti matkalla uusiin ihmisiin tutustumisesta.

Veneessä elettiin kolmen tunnin vahtivuoroissa, jotka kiersivät ympäri vuorokauden. Yhtäjaksoisesti pystyi nukkumaan vain vajaat kolme tuntia kerrallaan. Nukkuminen ja unenpuute mietityttivät etukäteen, sillä Laura on tottunut säännölliseen ja hyvään uneen. Kaikesta huolimatta Laura tottui unenpuutteeseen ja erilaiseen rytmiin yllättävän hyvin. 

– Vaikeimpia hetkiä olivat heräämiset aamukolmelta yövahtiin. Varsinkin, jos oli kylmä ja sateinen yö ja veneen kannella piti taas istua kolme tuntia. Purjehduksen päätyttyä otti kyllä aikansa, että palautui rasituksesta, Laura sanoo. 

Laura myöntää, että joskus yömyrskyt pelottivat. Myös lähdön hetkellä jännitys oli huipussaan, kun ei kunnolla tiennyt, mitä kaikkea on edessä. 

Vaikka koko porukka vietti kaksi ja puoli viikkoa pienessä veneessä, Laura yllättyi siitä, kuinka fyysistä liikkuvassa veneessä eläminen oli. Varsinkin kovan merenkäynnin aikana jokainen askare oli työlästä. Vastaavasti tyynellä ilmalla oleskelukin oli helpompaa. 

– Nautin tosi paljon urheilemisesta ja liikun normaalisti melkein päivittäin, mutta merimatkalla kroppa ei ihme kyllä sen kummemmin huutanut varsinaista treeniä, Laura pohtii kokemuksen fyysisyyttä. 

Kunnon stoppi 

Yksi tärkeimmistä asioista Atlantin ylityksessä oli Lauralle kunnon pysähtyminen luistelu-uran sekä vauhdilla alkaneen työuran keskellä. Hän toteaa irtioton tehneen hyvää. Vaativaan reissuun nainen lähti avoimin mielin, sen kummemmin valmistautumatta. 

Hienoimpia hetkiä matkan aikana olivat upeat auringonnousut ja -laskut, ja syvälliset keskustelut muiden kanssa. Myös tähtitaivaat olivat niin kirkkaat, ettei sellaisia ollut ennen tullut vastaan. Läheisyys luonnon kanssa oli elämys. 

Atlantin ylitys toi Lauralle perspektiiviä moneen asiaan.

– Miten pieni ihminen onkaan suuressa maailmassa! Se kuulostaa kliseeltä, mutta keskellä valtamerta sen tajusi kunnolla, Laura toteaa. 

Atlantin ylitys toi Lauralle perspektiiviä moneen asiaan. Elämän suorittamisen sijasta sen kokeminen, läheisten ihmisten merkitys, vapaa-aika, työelämän toiveet, jatkuvan kiireen hellittäminen ja muut elämän perusasiat tuli käytyä ajatuksissa ja keskusteluissa läpi. 

Matkan jälkeen Laura teki uudelleenjärjestelyjä työelämäänsä, sillä arki oli pikkuhiljaa hivuttautunut liian täydeksi. Nykyisin hän työskentelee kokopäiväisesti ja itsenäisesti oman yrityksensä kautta. Suurimman osan arjesta täyttää työ luistinvalmistaja Riedellillä. Laura on myös Suomen Taitoluisteluliiton liittohallituksen jäsen.

– Koen, että tämän kokemuksen avulla uskalsin lähteä 100-prosenttisesti kohti omaa unelmaani työskennellä taas yhä enemmän luistelun parissa. Nautin suunnattomasti siitä, että saan tehdä täysillä töitä luistelun hyväksi, Laura iloitsee. 

Laura toimii Riedell-luistinmerkin brand managerina kolme päivää viikossa. Tämä jättää hänelle aikaa tehdä myös muita projekteja kuten puhekeikkoja ja asiantuntijatehtäviä urheilun parissa. Nyt Laurasta tuntuu, että arjen kokonaispaketti on oman jaksamisen kannalta vihdoin parempi.