Kiss & Cry

Kiinalainen Ice Pearl

Vajaassa vuodessa MM-joukkueeksi

26 toukokuun, 2019 Marita Kokko ja Kaisa Viitanen Sari Niskanen

Muodostelmaluistelun MM-kilpailuissa on vuosien mittaan totuttu näkemään jos minkin tasoisia ja taustaisia ensikertalaisia. Helsingissä ensiesiintynyt Kiinan Ice Pearl oli kuitenkin ainoa laatuaan. Vasta yhdeksän kuukautta ennen MM-Helsinkiä koottu joukkue näytti, että se ei tule MM-jäille huvittelemaan vaan tavoitteena on menestyminen jatkossa. 

Kiina on tähän asti puuttunut muodostelmaluistelun arvokisajäiltä mutta tuskin puuttuu jatkossa. Kiinassa on käynnissä mittava hanke lisätä talviurheilun ja sen eri lajien suosiota kohti maan isännöimiä Pekingin olympialaisia vuonna 2022. 

Kiina hakee aktiivisesti oppia myös perinteisiltä talviurheilumailta, kuten Suomesta. Kiina ja Suomi viettävät parhaillaan talviurheilun teemavuotta, ja Kiinan muodostelmajoukkueen osallistuminen Helsingin MM-kisoihin oli yksi tärkeä osa tätä kokonaisuutta. 

Kiinalainen Ice Pearl -joukkue iloitsee onnistuneesta MM-debyytistä.
Kiinalainen Ice Pearl -joukkue iloitsee onnistuneesta MM-debyytistä.

Vielä vuosi sitten kesällä Kiinassa ei ollut joukkuetta lainkaan. Kiinan taitoluisteluliitolla oli tavoitteena perustaa tasokas noviisisarjan joukkue, josta sitten huolellisesti kasvatettaisiin tulevaisuuden tekijä – vaikkapa jo vuoden 2022 olympialaisiin, jonne Kansainvälisen olympiakomitean toivottiin hyväksyvän muodostelmaluistelun mukaan.

Noviisijoukkuetta ei syntynyt, mutta hanketta jatkettiin – hieman yltiörohkealtakin kuulostavasti – kokoamalla yhteen joukko yksinluistelijoita, pariluistelijoita, jäätanssijoita ja kaiken lisäksi pikaluistelijoita senioritason joukkuetta varten. Joukkue koottiin Kiinan tunnetuimmassa talviurheilukaupungissa ja -valmennuskeskuksessa Harbinissa. 

”Ennen minä harjoittelin yhden naisen partnerina. Nyt minulla on harjoituksissa yleensä 16 naista samalla jäällä kanssani.”

Jo ennestään huippu-urheilijan elämään tottuneet urheilijat lähtivät tekemään töitä tosissaan uuden lajin opettelemiseksi. Ice Pearl -nimen saanut joukkue harjoitteli ennen Helsingin MM-kisoja joka päivä, lepopäiviä ei tunnettu. Maanantaista perjantaihin joukkueella oli ohjelmassa jäätä ja oheisia kuudesta kahdeksaan tuntia päivässä, lauantaisin ja sunnuntaisin harjoiteltiin vain pari tuntia. 

Oppimatka Helsinkiin

Joukkueen valmentajaksi ryhtynyt Xi Hongyan sai tehdä tosissaan töitä. Vaikka hänellä itsellään on jäätanssijan tausta ja hän on pitkään valmentanut eri lajien taitoluistelijoita, muodostelmaluistelu oli hänelle lajina uusi.

– Muodostelmaluistelu on elementeissään lähellä jäätanssia. On kuitenkin valtava ero saada 16 luistelijasta yksi kokonaisuus kuin luoda harmonia kahden luistelijan suoritukseen, Xi Hongyan kuvasi. 

Ice Pearlin valmentaja Xi Hongyan seurasi joukkueensa suoritusta ylpeänä.
Ice Pearlin valmentaja Xi Hongyan seurasi joukkueensa suoritusta ylpeänä.

Joukkueen kasvattamisessa on valmentajan mukaan iso haaste jo siksikin, että laji on melko tuntematon Kiinassa. Maassa taitoluistelun ehdoton vetonaula on ollut ja on yhä pariluistelu. 

– Tulimme Helsinkiinkin ennen muuta oppimaan lisää. Mutta tulevaisuudessa tähtäämme myös menetykseen. Uskon, että muodostelmaluistelulla on Kiinassa vahva tulevaisuus, kunhan tieto lajista leviää. 

Joukkueen kapteeni Yue Zhao korosti samoin Helsinkiä opiskelumatkana. Hänen mukaansa luistelijoiden filis oli sekä innostunut että myös osin jännittynyt: kuinkahan meidän käy.

Ei jumbosijaa 

Valmentajan ja kapteenin ei tarvinnut pettyä Helsingissä. Vaikka Ice Pearl ei ollut ennen MM-kisoja kilpaillut kertaakaan, joukkue pystyi sekä lyhyt- että vapaaohjelmassa voittamaan yhden joukkueen. Lyhyessä taakse jäi Latvian Team Amber ja vapaassa Turkin Team Vizyon. Kiina oli kunniakkaasti lopputuloksissa toiseksi viimeisellä sijalla. 

– Kokonaisuus oli hyvä. Lyhytohjelmassa teimme muutamassa elementissä pieniä virheitä, mutta olemme tyytyväisiä silti siihen. Vapaaohjelma oli ottaen huomioon lyhyen historiamme todella hyvä suoritus, iloitsivat valmentaja Xi Hongyan ja kapteeni Yue Zhao yhteistuumin. 

Ice Pearlin riveissä luistelee entisiä pariluistelijoita, jäätanssijoita ja jopa pikaluistelijoita.
Ice Pearlin riveissä luistelee entisiä pariluistelijoita, jäätanssijoita ja jopa pikaluistelijoita.

Kaksikko oli todella mielissään myös siitä, kuinka ihanalla tavalla, raikuvasti kannustaen Helsingin MM-yleisö vastaanotti heidät untuvikot. 

– Kuulin sen jäälle, ja tuntui todella hienolta saada luistella, Yue sanoi. 

Ice Pearl -joukkueen riveissä luistelevat seitsemän pikaluistelijaa nousivat jo MM-kisojen aikana niin suomalaisen kuin kansainvälisen kiinnostuksen kohteeksi. Kuinka ihmeessä he ovat tottuneet uuteen lajiin? 

Kapteeni Yue Zhao sekä hänen joukkuekaverinsa Guangyao Xiang ja Yan Zhao muistuttelivat Helsingissä, että opettelu on ollut yhtä kovaa kaikilla. 

Vaikka Yue, Guangyao ja Yan ovat kaikki entisiä jäätanssijoita, muodostelmaluistelu on osoittautunut paljon vaikeammaksi lajiksi kuin he kuvittelivat. Erityisesti he korostivat tarkkuuden vaatimusta. Mutta samalla kolmikko kiitti uuden lajin palkitsevuutta ja myös hauskuutta. 

– Ennen minä harjoittelin yhden naisen partnerina. Nyt minulla on harjoituksissa yleensä 16 naista samalla jäällä kanssani. Ei paha, veisteli veijarimainen Yan hauskasti kilpailun päätteeksi. 

– Mutta ei tässä mitään, me treenaamme lisää, ja me edistymme, kolmikko toisteli vakavammin.

Vaikka Kiinan joukkue Ice Pearl on vasta matkansa alussa, sen tavoitteet ovat korkealla. 

Ice Pearl -joukkue kiitti suomalaisyleisöä upeasta tunnelmasta ja kannustamisesta.