Kiss & Cry

20 kilometrin kävely ja leikkimielisiä kisailuja

Kastajaiset toivottavat uudet luistelijat tervetulleeksi

13 huhtikuun, 2023 Emmi Koskiniemi Haastateltavien kotialbumit

Kauden vaihtuminen on jännittävää aikaa etenkin uuteen joukkueeseen siirtyvälle luistelijalle. Yksi mahdollisesti etukäteen mietityttävistä asioista on muodostelmaluistelijoukkueiden tervetuliaisseremoniat eli tuttavallisemmin uusien kastajaiset. Kastajaisiin saattaa liittyä monenlaisia huhuja ja tarinoita, jotka saattavat innostuksen sijaan synnyttää jopa jännitystä tai ahdistusta. Tässä artikkelissa SM-noviisijoukkue Team Dynamique ja SM-juniorijoukkue Valley Bay Synchro paljastavat SkatingFinlandin lukijoille omat kastajaisperinteensä.

Team Dynamiquessa syntyi TD-Race

Helsingfors Skridskoklubbia edustavan Team Dynamiquen kastajaiset on järjestetty nykyisessä muodossaan joukkueen tulokkaille vuodesta 2015 lähtien.

– Ajatus TD-Racesta lähti, kun totesimme, että kastajaiset ovat oiva mahdollisuus kasvattaa joukkuehenkeä alusta asti. Kastajaiset ennen TD-racea olivat lyhyet ja joskus epämiellyttävätkin, nykyään Team Uniquessa luisteleva ja aikoinaan TD-Racea luomassa ollut Peppina Snygg kertoo.

”Hienoa kuulla, että perinne on jatkunut jo yhdeksän vuotta!”

TD-Raceksi nimetyssä kilpailussa uusien luistelijoiden muodostamat ryhmät suorittavat erilaisia rasteja ympäri pääkaupunkiseutua joukkueen vanhempien luistelijoiden ideoimien teemojen mukaisesti pukeutuneina. Ryhmät kilpailevat toisiaan vastaan ja voittajaryhmälle on luvassa palkinto.

– Itse jatkoimme dyniksissä luistellessa perinnettä, sillä koimme sen toimivaksi. Hienoa, että perinne on jatkunut jo yhdeksän vuotta, Peppina iloitsee.

Rastilta toiselle

Rastit sisältävät urheilu-, syömis- ja tanssitehtäviä sekä heittäytymistä vaativia haasteita varsinaisten rastien välissä. Urheilutehtävänä saattaa olla tietovisa, jossa väärin vastatessa juostaan pieni lenkki, ikään kuin ampumahiihdon sakkokierros. Syömistehtävissä maistellaan erikoisia ruokia ja heittäytymistä vaativassa haasteessa ollaan tanssittu muun muassa metrossa.

Siirtyminen rastilta toiselle tapahtuu pääsääntöisesti kävellen, ja viime kaudella päivän aikana matkaa kertyi jopa 20 kilometriä. Kilometrimäärä saattaa kuulostaa ulkopuolisen korvaan hurjalta, mutta joukkueen edellisen kauden kapteeni Nella Kaalikosken mukaan ei ole syytä huoleen.

– Matkaan varaudutaan aina tauoilla ja pisteillä, joita on tasaisesti matkan varrella. Tottakai jos matkan varrella tulee ongelmia tai ei enää jaksetakaan kävellä, vaihdetaan esimerkiksi metroon, Nella sanoo.

Team Dynamique ja TD-race vuonna 2022.

TD-Racen päätyttyä on itse kaste, minkä jälkeen uudet luistelijat ovat virallisesti dyniksiä. Kasteen jälkeen joukkue viettää aikaa yhdessä, silloin herkutellaan.  

Nella pitää omia kolmen vuoden takaisia kastajaisiaan ainoastaan positiivisena kokemuksena.

– Meidän kastajaisemme olivat koronarajoitusten vuoksi vähän pienemmät, mutta se ei haitannut, koska meillä oli erittäin hyvä ryhmä ja todella hauskaa, Nella kertoo.

”Meille on tärkeää, että kaikki viihtyvät, sillä kastajaisten on tarkoitus olla kiva yhteishenkeä nostattava tapahtuma.”

Joukkueen valmentajan Johanna Nuotiomaan mukaan kastajaiset ovat osa joukkueen perinnettä, mutta silti aina uuden joukkueen näköiset.

– Meille on tärkeää, että kaikki viihtyvät, sillä kastajaisten on tarkoitus olla kiva yhteishenkeä nostattava tapahtuma, Johanna sanoo.

Suunnitteluvastuu päivän kulusta kuuluu joukkueessa jatkaville edellisen kauden luistelijoille, mutta valmentajan vastuulla on varmistaa, että käytännön toteutus mahdollistaa mukavan ja ennen kaikkea turvallisen tapahtuman jokaiselle.

– Luistelijat suunnittelevat päivän sisällön itse, minkä jälkeen tarkastan suunnitelmat ja sen, että ne ovat sisällöltään sopivat, Johanna kertoo.

Vaikka TD-Racessa ryhmät kilpailevat toisiaan vastaan, hauskanpito on päivän päätavoite ja näin ollen tehtävien oikeaoppista suorittamista tärkeämpää.

­– Mitään tehtävää mikä ei itselle tunnu hyvältä, ei ole pakko tehdä, Nella summaa.

Valley Bay Synchron rennot kastajaiset Leppävirralla

Espoon Jäätaitureita edustavan Valley Bay Synchron kastajaisia vietetään perinteisesti Leppävirralla vapaaohjelmaleirin yhteydessä. Uudet luistelijat puetaan tietyn teeman mukaisesti, mikä on välillä yhteydessä kyseisen kauden vapaaohjelmaan.

Valley Bay Synchron luistelijoita kastajaisteemaan pukeutuneena.

– Sinä vuonna, kun minut kastettiin, meidän vapaaohjelmamme teema oli Carmen Revised, joten meidät puettiin Carmenin hahmojen mukaisesti, Synchroissa toisen kautensa tänä keväänä päättänyt joukkueen kapteeni Olivia Hyttinen muistelee.

Päivän ohjelmaan kuuluu erilaisia leikkimielisiä kisailuja. Mukana on ollut esimerkiksi tietovisa joukkueen aikaisemmilta vuosilta, luistelumaailmasta tuttu ponileikki ja polttopalloa. Muutoin päivä koostuu joukkueen rennosta yhdessäolosta ja illalla joukkue käy uimassa.

Tärkeintä kastajaisissa on Olivian mukaan se, että kastajaiset nähdään koko joukkueen yhteisenä tapahtumana uusien ja vanhojen luistelijoiden erottelun sijaan.

– On ollut todella palkitsevaa huomata, että nyt kauden päätteeksi, kun olemme käyneet joukkueen kanssa vuoden kohokohtia läpi, juuri kastajaiset ovat nousseet monelta esille hauskana muistona, Olivia kertoo.

Vaikka Valley Bay Synchron kastajaiset eivät sisällä äärimmäisen haastavia osuuksia, kastettavilta varmistetaan usein päivän aikana, että kaikki on hyvin.

–  Ketään ei pakoteta mihinkään ja kaikki saavat omasta tahdostaan osallistua päivän aikana suoritettaviin aktiviteetteihin, Olivia sanoo.

Valley Bay Synchron kastajaisia vietetään Leppävirran vapaaohjelmaleirin yhteydessä.

Suomen Taitoluisteluliitto edellyttää arvojensa mukaisesti, että taitoluistelun seura- ja urheilutoiminta ilmentää iloa, kannustusta, tavoitteellisuutta ja turvallisuutta. Lue lisää aiheesta Taitoluisteluliiton sivuilta.