Kiss & Cry

Eira Hiltunen ja Sofia Sula

Huippu-urheilun ja opiskelun yhdistäminen vaatii suunnittelua

7 tammikuun, 2020 Saara Laaninen Antti Lehto ja Pixabay

Opiskelu ja urheilu-uran jälkeisen tulevaisuuden suunnittelu voidaan sovittaa yhteen, mutta suunnittelua se vaatii. Marigold IceUnityn Eira Hiltunen sekä tämän vuoden yksinluistelun SM-vitonen Sofia Sula kertovat, kuinka yliopisto-opinnot ja toisesta maasta suoritettavat etäopinnot mahdutetaan huippu-urheilijan arkeen.

Suunnittelua, aikatauluttamista, puurtamista mutta myös lepopäiviä. Näitä vaaditaan luistelijoilta, jotka sekä urheilevat että opiskelevat tavoitteellisesti. Yhtälö ei ole lainkaan mahdoton, mikäli motivaatiota riittää.

Opiskelupaikka ja maailmanmestaruus

Neljännen vuoden MIU-luistelija Eira Hiltunen opiskelee Aalto-yliopistossa diplomi-insinööriksi. Opiskelupaikka irtosi ensimmäisellä yrittämällä keväällä 2018, siis samana keväänä kuin Eira pääsi juhlimaan joukkueensa kanssa muodostelmaluistelun MM-kultaa Ruotsissa.

Maailmanmestaruus ja opiskelupaikan lunastus parin kuukauden sisään kuulostavat melko hurjilta saavutuksilta. Eira ei kuitenkaan tee siitä isoa numeroa. Hän kertoo istuneensa arkisin kahdeksan tuntia kirjastossa, jonka jälkeen hän suuntasi hallille. Rankimmalla kilpailukaudella hän hieman jousti aikataulusta.

”Harjoituksissa opiskelukiireet nollautuvat, ja luennoilla voi taas hetkeksi unohtaa luisteluhommat.”

Samanlaista suunnitelmallisuutta vaatii myös itse opiskelu. Kilpailukaudella Eira kertoo ottavansa vähemmän kuormittavia kursseja, tai vaihtoehtoisesti karsii joitakin kursseja kokonaan pois. Hän kuitenkin pystyy opiskelemaan melko samassa tahdissa muiden kanssa. Urheilijan onneksi vain muutamilla kursseilla on ehdoton läsnäolopakko.

Eira Hiltunen Aalto-yliopiston kirjastossa.
Eira Hiltunen sai opiskelupaikan Aalto-yliopistosta samana keväänä, kun hän voitti joukkueensa kanssa muodostelmaluistelun MM-kultaa Tukholmassa.

Arjen aikatauluttamisen lisäksi Eira painottaa, että opintojen mielekkyys on hänelle tärkeää. Näin hänellä on säilynyt motivaatio omaa alaa kohtaan keskellä rankintakin harjoitusrupeamaa. Luonnollisesti välillä väsymys painaa, mutta silloin Eira luo kalenteriin aikaa rentoutumista varten.

”Harjoituksissa opiskelukiireet nollautuvat, ja luennoilla voi taas hetkeksi unohtaa luisteluhommat.”

Eiran arkea helpottaa myös se, että opiskelu ja luistelu toimivat hänelle toistensa vastapainoina.

– Harjoituksissa opiskelukiireet nollautuvat, ja luennoilla voi taas hetkeksi unohtaa luisteluhommat, Eira kiteyttää.

Harva Eiran opiskelukaveri tietää hänen olevan maajoukkuetason urheilija, ja Eira sanoo, ettei se ole hänelle ongelma, päinvastoin.

– On mukavaa, kun voi tietyllä tapaa elää kahta elämää, Eira myöntää.

Yliopisto-opintojen ja luistelun lisäksi Eira tekee silloin tällöin myös töitä. Varsinaista haaveammattia hänellä ei ole, mutta hän tietää haluavansa työskennellä luistelu-uran jälkeen tietokoneiden ja matematiikan parissa. Jäähallit siis vaihtunevat aikanaan toimistoihin.

Lukio-opinnot etänä

16-vuotiaan Sofia Sulan tilanne on hieman erilainen ja tiettävästi myös ainutlaatuinen tämän hetken suomalaisessa taitoluisteluyhteisössä. Italiaan parempien harjoitteluolosuhteiden perässä muuttanut luistelija nimittäin suorittaa lukio-opintoja etänä Mäkelänrinteen urheilulukioon.

Haastavan kuuloisesta järjestelystä huolimatta Sofia kertoo, että sekä opintojen suunnittelu että itse opinnot ovat sujuneet hyvin. Etäopiskelu tapahtuu täysin sähköisesti, ja Märskyllä on tarjota yhä enemmän verkkokursseja. Näin ollen etäopiskelulle on paremmat puitteet kuin vielä muutamia vuosia sitten.

Sofia Sula Kuva Antti Lehto
Italiassa asuva Sofia Sula opiskelee etänä Mäkelänrinteen urheilulukiota.

Etäopinnot räätälöidään jokaiselle urheilijalle yksilöllisesti. Sofia kertoo, että koulu ja opettajat ovat olleet hyvin joustavia opintojen suhteen. Heihin saa myös näppärästi yhteyden joko sähköpostitse tai Wilman kautta. Monen muun huippu-urheilijan tapaan, Sofia suorittaa lukio-opinnot neljässä vuodessa.

Sofia kertoo, että etäopiskelussa haastavinta on opintojen suorittaminen ajallaan. Tämä haaste lienee tuttu myös tavallisillekin opiskelijoille.

– Kannattaa suunnitella omat opiskelut etukäteen, ettei mitään jää viime tippaan, Sofia neuvoo etäopintoja harkitseville.

Motivaatiota ja intoa Sofialla tuntuu riittävän luistelun lisäksi myös opintoihin, ja hänellä on selvät sävelet tulevaisuutta varten. Matematiikasta pitävä tyttö haaveilee lääkärin ammatista, joten lukion jälkeen katseet suuntautuvat kohti lääketieteen opintoja.