Kiss & Cry

Nykyisiä ja entisiä urheilijoita työllistävä Toni Dahlman:

“Osaa arvostaa omaa urheilutaustaasi”

25 helmikuun, 2021 Annastiina Hemmi Eezy United

Eezy United työllistää nykyisiä ja jo lopettaneita urheilijoita yhteistyössä henkilöstöpalvelualan suuren toimijan Eezyn kanssa. Vuoden 2020 alussa perustetussa yrityksessä ovat mukana entiset huippujääkiekkoilijat Antti-Jussi Niemi, Jarkko Ruutu sekä haastateltava Toni Dahlman.

Nykyisiä ja entisiä urheilijoita työllistämässä

Eezy Unitedin tarina alkoi entisten ammattiurheilijoiden Antti-Jussi Niemen ja Jarkko Ruudun ajatustenvaihdosta liittyen urheilijoiden työllistymisen haasteisiin. Työn ja urheilun yhdistävälle palvelulle tuntui olevan tarvetta, ja kiekkolegendat kääntyivät rekrytointialalla toimineen ja niin ikään kiekkopiireistä tutun Toni Dahlmanin puoleen.

– Ideaa jumpattiin ja mietittiin, miten toiminta saadaan käyntiin. Otettiin sitten yhteys Eezyn toimitusjohtajaan Sami Asikaiseen, joka innostui ideasta, Toni Dahlman kertoo yrityksen alkuvaiheista.

Vain pieni osa urheilevista nuorista päätyy urheilemaan ammatikseen, vaikka urheileminen voikin olla hyvin ammattimaista. Haasteena sekä urheilu-uran aikana että sen jälkeen on työkokemuksen vähäisyys, kun kesätyön sijaan ollaankin oltu kesäleireillä.

– Jos urheilija hakee itse työtä, hakemus voi helposti tipahtaa pinkan pohjalle, ja tässä on meidän paikka jeesata, Toni Dahlman toteaa.

Työkokemuksen puute heijastuu myös kokemattomuuteen työnhaussa, joten senkin myötä rekrytointiyrityksen kautta työllistyminen voi helpottaa työmarkkinoille pääsyä. Eezy Unitedin tehtävänä on nostaa urheilija erityispiirteineen mahdolliselle työnantajalle.

Jääkiekkoilijasta rekrytointiyrittäjäksi

Toni Dahlman on jäähallien kasvatti, joka on tehnyt pitkän uran jääkiekkoilijana. Ammattiurheilun kansainvälisiltä kentiltä paluu Suomeen koitti vasta muutama vuosi sitten Tonin ollessa 37-vuotias.

– Siirtyminen “tavallisiin töihin” oli outoa ja ihan uutta, erilaista ja jännittävää. On kuitenkin ollut tosi mageeta huomata, että hyvin pärjää, Toni Dahlman sanoo.

Muiden mittavia ansioluetteloita, korkea-arvoisia titteleitä ja nousujohteisia uria seuratessa saattaa tuntua, ettei oma osaaminen tai kokemus riitä samaan. Dahlman näkee kuitenkin asian kääntöpuolen.

– Omalta urheilu-uralta tärkeäksi valttikortiksi nousee suhteiden luominen eri henkilöiden ja tahojen kanssa, jotka ovat tällä välin edenneet pitkälle työurillaan. Sen takia on ollut helppo soittaa suoraan johtoon ja saada ideoita läpi, Toni Dahlman avaa.

On myös tärkeää muistaa, että kaikki me olemme lopulta erilaisilla elämänpoluilla varusteltuja ihmisiä eikä itseään kannata vertailla muihin.

– Ole rohkeasti oma itsesi ja ole kiinnostunut työpaikasta, jota haet, Toni Dahlman vinkkaa.

Entiset huippujääkiekkoilijat Toni Dahlman (vas.), Jarkko Ruutu ja Antti-Jussi Niemi ovat urheilijoita työllistävän Eezy Unitedin takana.
Entiset jääkiekkoilijat Toni Dahlman (vas.), Jarkko Ruutu ja Antti-Jussi Niemi (oik.) ovat urheilijoita työllistävän Eezy Unitedin takana.

Urheilijoiden vahvuuksia työelämässä

Aktiiviurheilijoilla ei ole yleensä mahdollisuuksia kerryttää työkokemusta opiskelun, tiukan treeniaikataulun ja kilpailujen ohella. Sen takia on erittäin tärkeää pystyä sanoittamaan työnhaussa urheilutaustan tuomia vahvuuksia ja ominaisuuksia.

– Muista kertoa urheilutaustastasi ja osaa arvostaa sitä, sillä siitä on todellakin hyötyä työpaikkaa hakiessa, Toni Dahlman painottaa.

”Muista kertoa urheilutaustastasi ja osaa arvostaa sitä.”

Omat vahvuudet ovat toki yksilöllisiä, mutta urheilijoissa tiettyihin työelämässä hyödyllisiin ominaisuuksiin törmää väistämättä ja toistuvasti.

– Määrätietoisuus, kurinalaisuus, luotettavuus, pystyy ottamaan ohjeita hyvin vastaan ja toimia ryhmässä, tavoitteellisuus, haluaa mennä eteenpäin eikä jämähtää, Toni Dahlman luettelee. 

Itsensä johtamisesta, ajanhallinnasta ja sitoutuneisuudesta kertoo myös se, että suuri osa työtä hakevista urheilijoista on jo urheilu-uran aikana ehtinyt opiskella yliopistossa tai korkeakoulussa.

Vierailuja seuroissa

Toni Dahlmanin vastuulla on asiakkuuksiin liittyvät tehtävät, ja työpäiviin kuuluu silloin tällöin myös vierailuja urheiluseuroissa. Viime syksynä Toni kävi muodostelmaluistelun SM-seniorijoukkueiden harjoituksissa kertomassa yrityksen tarjoamista mahdollisuuksista. Vastaanotto oli molemminpuolin positiivinen.

– Meille jäi positiivinen kuva vierailusta. Muutama joukkueestamme onkin jo saanut Eezy Unitedin kautta työpaikan. He kokivat, että tätä kautta oli helpompi löytää joustava työ, jonka voi yhdistää huippu-urheilun kanssa, Marigold IceUnityn kapteeni Amanda Laaksola kertoo joukkueensa kokemuksista.

Kyse on tavallaan erilaisesta sponsoroinnista, kun yritys palkkaa urheilijan ja tekee siten yhteistyötä seuran kanssa.

– Tulevaisuuden näkymä on se, että saadaan yhä useammat yritykset tukemaan seuroja palkkaamalla urheilijoita, ja vastaavasti yritykset saavat määrätietoisia työntekijöitä urheilun parista, Toni Dahlman kertoo.

Yritykset näkevät urheilijoissa potentiaalia, mutta maailmantilanne vaikuttaa sekä työnhakijoiden määrään että yritysten kykyyn palkata uusia tekijöitä. Silti vaikeissa olosuhteissa aloittanut yritys on onnistunut löytämään töitä jo yli sadalle urheilutaustaiselle hakijalle.

Työtä urheilun ehdoilla

Perinteisestä rekrytointipolusta poiketen urheilijalta kysytään haastatteluvaiheessa hänen toiveistaan työn aikataulutuksen suhteen, ja sen jälkeen edetään urheilun ehdoilla. Tarjolla on myös paljon keikka- ja osa-aikatöitä, joita voi hyvin sovittaa treeniaikatauluun.

– Työpaikkoja ei luvata, mutta aina pyritään jeesaamaan ja sparraamaan hakijoita, Toni Dahlman sanoo.

Eezy Unitedin kohderyhmää ovat nykyisten urheilijoiden lisäksi myös entiset urheilijat, jotka saattavat kaivata tukea erityisesti elämäntilanteen muuttuessa.

”Työpaikkoja ei luvata, mutta aina pyritään jeesaamaan ja sparraamaan hakijoita”

– Urheilu-uran loppuminen on iso asia ja siinä haluamme tukea. Kukaan ei jää tyhjän päälle, vaan aina voi soittaa, kannustaa Toni Dahlman.

Parhaimmillaan työelämä voi tarjota uuden ja erilaisen lähteen tavoitteiden asettamiselle ja itsensä kehittämiselle. Urheilun muovaamia piirteitä kannattaa vaalia, vaikka oman uran päättymisestä olisi mennyt jo pidemmän aikaa.


Eezy Unitedilla on urheilijahaku käynnissä tälläkin hetkellä, ja tarjolla on muun muassa kesätyöpaikkoja. Laita rohkeasti hakemusta tänne!