Kiss & Cry

Varsinais-Suomeen oma SM-seniorijoukkue

Dream Edges Senior on Kaarinan pitkäjänteisen kehitystyön tulos

16 joulukuun, 2020 Helena Tienhaara Ville Vairinen

Muodostelmaluistelun fanit riemuitsevat, sillä Kaarinasta kajahti Instagramin kautta ilmoille uutinen tulevasta Dream Edges Senior -joukkueesta. Uusi joukkue on ainoa SM-seniorijoukkue pääkaupunkiseudun ulkopuolella, ja se aloittaa toimintansa kaudella 2021–2022.

”Jo on aikakin”, tuumi moni eilen, kun uutinen Kaarinan uudesta SM-seniorijoukkueesta julkistettiin. SM-seniorijoukkueita on 1990- ja 2000-luvuilla ollut Turussa, Oulussa, Tampereella ja Vantaalla, mutta viimeiset noin kymmenen vuotta SM-senioriluistelu on keskittynyt vain pääkaupunkiseudulle. Ei siis ihme, että uutinen uudesta seniorijoukkueesta otettiin ilolla vastaan ympäri maailmaa, myös Suomen Taitoluisteluliitossa.

”On ollut monen vuoden työ saada joukkueen nimi maailmalla tunnetuksi. Haluamme päästä jatkamaan siitä, mihin olemme päässeet.”

– Olemme erittäin iloisia, että saamme Suomeen uuden ja varmastikin kovatasoisen SM-seniorijoukkueen, Suomen Taitoluisteluliiton toiminnanjohtaja Outi Wuorenheimo iloitsee.

Uusi seniorijoukkue tullaan tuntemaan nimellä Dream Edges Senior, juniorijoukkue puolestaan siirtyy käyttämään nimeä Dream Edges Junior.

– On ollut monen vuoden työ saada joukkueen nimi maailmalla tunnetuksi. Haluamme päästä jatkamaan siitä, mihin olemme päässeet, perustelee Dream Edgesin vastuuvalmentaja Siiri Eskelinen seniorijoukkueen nimivalintaa.

Sitkeää kehitystyötä jo vuosia

Kaarinan Taitoluistelijoiden kehitystyö kohti uutta SM-seniorijoukkuetta lähti käyntiin jo vuonna 2013, kun seuraan perustettiin SM-juniorijoukkue. Tällöin joukkueen valmennustiimi lähti rakentamaan luistelijan polkua vastaamaan huipulle tähtäävän urheilijan tarpeita. Juniorijoukkueen menestyksen myötä seniorisarja alkoi tuntua tavoitteena koko ajan realistisemmalta.

Siiri Eskelinen Kuva Sari Niskanen
Uuden seniorijoukkueen vastuuvalmentaja Siiri Eskelinen kuvattiin matkalla jäähallille Pre Season -tapahtumassa lokakuussa.

Tämän kauden alussa resurssit olivat vihdoin riittävän lähellä vaadittua tasoa, joten unelmaa voitiin lähteä tekemään todeksi.

”Olemme rakentaneet kautta niin, että seniorisarjan elementit kulkevat junioreiden harjoittelussa mukana.”

– Olemme rakentaneet kautta niin, että seniorisarjan elementit kulkevat junioreiden harjoittelussa mukana. Lopullisen päätöksen sennujoukkueesta teimme ensimmäisen valintakilpailun jälkeen, Siiri kertoo.

Pitkäjänteisen työn tuloksena Kaarinassa on onnistuttu rakentamaan vahva liikuntaluokkatoiminta yläkouluikäisille ja toimiva arki urheilulukiolaisille. Se on mahdollistanut harjoitusmäärien kasvattamisen huippu-urheilun vaatimusten mukaiseksi. Samaan aikaan luistelijamäärät ovat kasvaneet tasaisesti.

Kaarinan valmennustiimi rakentuu valmennuksen ja kasvatustieteiden ammattilaisista. Myös seuran organisaatio on vahvistunut vuosien myötä. Tällä kaudella seuraan saatiin vahvan huippu-urheilutaustan omaava kehityspäällikkö Vroni König-Salmi. Suunnistuksen MM-kultaakin voittanut Vroni on ollut ratkaisevassa roolissa siinä, että Dream Edges Senior -projektiin lähdettiin. Laajan osaamisensa ansiosta kehityspäällikkö on pystynyt sparraamaan valmentajia uuden haasteen edessä. Entiset Dream Edges -luistelijat ovat puolestaan olleet suurena apuna muun muassa uuden joukkueen brändäämisessä ja alkuvaiheen markkinoinnissa.

Uutta intoa pandemian keskellä

Siiri Eskelinen ottaa vastuun tulevan SM-seniorijoukkueen valmennuksesta. Hän jatkaa myös SM-junioreiden valmennustiimissä. Muiden valmentajien työnkuvat tarkentuvat kauden kuluessa.

Seniorijoukkueen suunnittelu on tuonut myös luistelijoiden arkeen iloa ja vipinää, ja pandemian aiheuttama epävarmuus on vaihtunut innostuneisuudeksi. Luistelijoita ei kuitenkaan sitouteta tässä vaiheessa vuotta seuraavaan kauteen, vaan tulevaan startataan vasta, kun käynnissä oleva kausi on lopuillaan. Tämä takaa jokaiselle keskittymisrauhan.

– On mahtavaa saada seuraan vihdoin polku SM-senioreihin ja muodostelmaluistelun huipulle. Tämä on tuonut paljon uutta intoa harjoitteluun. Lisäksi on ollut hienoa saada niin hyvä vastaanotto tälle uutiselle, toteavat Dream Edges -juniorijoukkueen varakapteenit Valeria Derkach, 18 ja Aava Virkki, 16.

Dream Edges
”Huomasimme 1. SM-valintakilpailun jälkeen, että seuramme ulkopuolella käytiin keskustelua siitä, tulisiko Kaarinaan joskus SM-seniorijoukkue. Nyt kun asiasta tuli pitkien pohdiskelujen jälkeen julkista, on hienoa huomata, kuinka olemme saaneet paljon kannustavia kommenttia ympäri maailmaa. Parasta tässä on kuitenkin se että lähdemme perustamaan Dream Edges Senioria yhdessä nykyisten luistelijoiden ja valmentajien kanssa”, sanoo Dream Edgesin kapteeni Viivi Rannikko, 18.

Tavoitteena maajoukkue

Seniorijoukkue aikoo harjoitella pitkälti nykyisen juniorijoukkueen kaavan mukaisesti. Harjoituspaikkoina toimivat Kaarinan ja Turun jäähallit. Parin viime kauden aikana SM-junioreiden harjoittelua on viety lähelle seniorijoukkueen vaatimuksia, joten suuria muutoksia ei tarvitse tehdä. Kuluvan kauden aikana joukkue on kehittänyt erityisesti voimaharjoittelua.

Kaarinassa luistelijoita opetetaan pienestä pitäen ymmärtämään lajia, oppimista ja urheilua niin, että iän karttuessa luistelijat pystyvät kantamaan itse vastuuta omasta tekemisestään ja joukkueen kehittämisestä.

”Seniorijoukkueen harjoittelussa aiomme nostaa hieman määrää ja laatua. Urheilijat saavat entistä enemmän vastuuta ja vapautta omasta harjoittelustaan.”

– Seniorijoukkueen harjoittelussa aiomme nostaa hieman määrää ja laatua. Urheilijat saavat entistä enemmän vastuuta ja vapautta omasta harjoittelustaan, kertoo Siiri tulevan joukkueen harjoittelusta.

Kaarinan tavoitteena on olla tulevaisuudessa seura, jonka seniori- ja juniorijoukkueet kuuluvat maajoukkueeseen. Tavoite on kova, mutta jo kerran tehty; lähes mahdottomalta tuntunut matka junioreiden untuvikosta Suomen mestariksi luo uskoa tekemiseen. Nyt rajoja halutaan testata seuraavalla portaalla.

– Näin kovan tavoitteen kanssa ei kuitenkaan lähdetä päivittäiseen harjoitteluun, vaan ensimmäinen etappi on kasvaa seniorijoukkueen mittoihin vauhdissa, voimassa ja tulkinnassa. Haluamme myös tehdä oman osamme lajin kehittämisessä tuomalla jäälle uusia tarinoita sekä leikkimällä elementeillä ja siirtymillä, Siiri toteaa.

Dream Edges Senior Kuva Villa Vairinen
Dream Edges -nimen tunnettuuden eteen on tehty töitä vuosia, joten oli luontevaa, että uusi joukkue kantaa samaa nimeä senior-lisällä.

Joukkueen runko kasassa

Tulevan joukkueen suurin haaste tulee olemaan luistelijamäärä. Seura on päättänyt, että SM-seniorijoukkue perustetaan vain, jos nuorempiin joukkueisiin jää hyvä runko, ja jokainen luistelija saa jatkaa omalle ikä- ja taitotasolleen sopivassa joukkueessa.

Koko nykyistä juniorijoukkuetta ei ole siis tarkoitus nostaa senioreihin, koska juniorijoukkue halutaan pitää vahvana ja kilpailukykyisenä. Juniorijoukkueen vahvuus takaa myös taitavia luistelijoita senioreihin tulevina vuosina.

”Olemme aina olleet joukkueena vahvempia kuin yksilöinä.”

– Meillä on vahva runko senioreihin, yli puoli joukkuetta. Mutta nyt etsimme puuttuvia palasia. Halusimme julkistaa projektin heti, kun kaikki kriittiset tekijät oli saatu varmistettua. Näin ehdimme esitellä toimintaamme mahdollisimman laajasti löytääksemme luistelijat, jotka kokevat meidät itselleen sopivaksi seuraksi lähteä tavoittelemaan unelmiaan, Siiri kertoo.

Kaarinan suurinta vahvuutta kaarinalaiset kutsuvat itse Tarmoksi. Tarmo viittaa kovaan työntekoon ja siihen, että jokainen on mukana täydellä sydämellään.

– Meillä jokainen saa olla oma itsensä, ja kaikesta keskustellaan avoimesti. Olemme aina olleet joukkueena vahvempia kuin yksilöinä. Meillä ei ole suurseurojen luistelijamassoja, joista voisimme valita parhaat. Meillä pääpaino on siinä, miten hyvin pystymme toimimaan yhdessä, Siiri kiteyttää.