Henkilöt

"On hurjaa, että koko omaisuus on kahdeksan kuukautta kahdessa matkalaukussa"

Warttu Riihimäki kiertää Yhdys­valtoja Disney-jääshow’n mukana

24 lokakuun, 2023 Liinu Lähteenmäki Warttu Riihimäen kotialbumi

Maailmalla luistellaan samanaikaisesti useita eri Disney On Ice -kiertueita. Tällä hetkellä satumaailmaa Yhdysvalloissa on luomassa suomalainen Warttu Riihimäki.

Isoveljensä perässä taitoluistimille päätynyt keuruulainen Warttu Riihimäki aloitti luistelun 6-vuotiaana. Kilpaura jatkui vuoteen 2019, jolloin KeuPa HT Taitoluistelijoita edustanut urheilija loukkaantui kesken Ruotsissa järjestetyn PM-kilpailun.

– Jouduin jättämään kisan kesken, enkä voinut enää osallistua vapaaohjelmaan. Halusin silti jatkaa luistelun parissa, vaikken enää kilpajäille palannutkaan, Warttu kertoo.

Ajatus Disney On Ice -luistelijaksi lähtemisestä oli pyörinyt nyt 21-vuotiaan Wartun mielessä satunnaisesti. Hän oli huomannut, että suomalainen Enja Ruokonen oli mukana kiertueella. Siitä inspiroituneena Warttu halusi myös kokeilla onneaan ja lähetti hakemuksen tuotantoyhtiölle.

– Hakemukseen piti kuvata video, jossa näyttää omia taitojaan. Lisäksi piti tehdä luistelupainotteinen CV ja ilmoittaa oma pituus ja paino.

Hyväksymisviesti tuli vain muutama viikko hakemuksen lähetyksestä, mutta keuruulainen ei sitä ensin edes huomannut.

– Yhtenä päivänä selailin sähköpostia ja huomasin, että roskapostissa oli viesti tuotantoyhtiöltä. Sieltä se hyväksyntä sitten löytyi. En meinannut aluksi millään uskoa, että olin oikeasti päässyt mukaan, Warttu muistelee.

Sattumusten kautta maailmalle

Warttu luistelee osana Find Your Hero -kiertuetta, joka kiertää ympäri Yhdysvaltoja.

Ensimmäinen show luisteltiin Puerto Ricossa, jossa näytös treenattiin kuntoon ennen esiintymistä. Kun muut luistelijat osallistuivat melkein viisi viikkoa kestävälle treenileirille, odotti suomalaisluistelija viisumin saamista.

Warttu Riihimäki kiertää Yhdysvalloissa Disney On Ice -kiertueella.
Warttu Riihimäki (oik.) kierteli Detroitia yhdessä muiden luistelijouden kanssa.

– Ennen ensimmäistä show’ta minulla oli vain kaksi päivää aikaa harjoitella. Esitys meni kyllä muuten ihan hyvin, mutta onnistuin saamaan teräni jotenkin solmuun ja kaaduin ihan kunnolla, Warttu kertoo.

Puerto Ricon jälkeen luistelijoilla oli kahden viikon loma, jonka Warttu vietti Suomessa. Varsinainen kiertue alkoi syyskuussa Clarksvillestä.

”Ennen ensimmäistä show’ta minulla oli vain kaksi päivää aikaa harjoitella.”

Disney On Ice -esitykset koostuvat useammasta tutusta sadusta, joita esitetään jäällä peräkkäin.

Tällä kiertueella Warttu luistelee useammassa tarinassa taustahahmoina. Hän on mukana Tähkäpään, Pienen Merenneidon, Frozenin sekä Kaunottaren ja Hirviön maailmoissa. Unelmaroolikseen Warttu mainitsee Frozenin Kristoffin.

Vaikka kiertue ei ole ollut liikkeellä vielä pitkään, on matkustaminen ja uusien paikkojen näkeminen Jukojärveltä kotoisin olevan Wartun mielestä showelämän parhaita puolia.

– Ja tietysti kaikki show’t on parasta! Energia hallissa on ihan huippua. On huikea fiilis, kun yleisö laulaa biisien mukana ja taputtaa.

Kulttuurieroja ja tulevaisuuden haaveita

Hyvien asioiden lisäksi kiertueelle mahtuu haasteitakin.

– On hurjaa, että koko omaisuus on huhtikuuhun asti kahdessa matkalaukussa. Jos haluaa ostaa jotain, pitää miettiä tarkkaan, mahtuuko se mukaan.

Koti-ikävä on tietysti läsnä, kun lähtee pitkäksi aikaa toiselle puolelle maailmaa.

Warttu kertoo ikävöivänsä perhettään ja ystäviään, mutta myös erilaista tippikulttuuria ja ruokakauppoja.

– Siinä on ollut opeteltavaa, sillä täällä tippaaminen on oikeastaan pakollista. Kaupassa käyminenkin on hankalampaa. Suomessa aina tiesi, missä mitäkin on ja mitä kannattaa ostaa.

Warttu on saanut Voionmaan koulutuskeskuksessa näyttelijän koulutuksen, ja hän toivoo tulevaisuudessa työllistyvänsä alalle.

– Nyt haluan tietenkin jatkaa Disney On Icen mukana vielä pidempääkin, mutta ei tätäkään voi koko loppuelämäänsä tehdä, Warttu pohtii ja kannustaa kakkia kiertue-elämästä kiinnostuneita hakemaan rohkeasti mukaan jääshowryhmään.