Henkilöt

"Rakastan taitoluistelua nyt vielä enemmän kuin koskaan aiemmin"

Maailma avautui Vera Stoltille ammatti­luistelijana

19 kesäkuun, 2023 Kaisa Viitanen Kaisa Viitanen ja haastateltavan kotialbumi

Moni taitoluistelija tottuu jo nuorena matkaamaan ulkomailla kilpailemassa. Porvoolaiselle Vera Stoltille maailma avautui toden teolla vasta risteilyaluksen ammattiluistelijana.

Vera Stolt on taitoluistelun seuraajille perin tuttu hahmo kilpajäiltä. Tässä kuussa 21 vuotta täyttänyt porvoolainen nostettiin Suomen Taitoluisteluliiton maajoukkueeseen jo 15-vuotiaana, ja hän kilpaili ahkeraan niin kotimaassa kuin kansainvälisillä jäillä aina junioreiden MM-kilpailuja myöten. Vuoden 2022 keväällä Vera yllätti jättämällä kilpauran.

Vera Stolt on saanut kansainvälisen ystäväpiirin.
Vera Stolt on saanut kansainvälisen ystäväpiirin Oasis of the Seas -risteilyaluksella.

Taustalla oli niin turhautuminen koronapandemian rikkomiin kilpailukausiin kuin myös yleisemmin väsymys kilpaurheilijan kurin ja stressin täyttämään elämään. Kun samaan aikaan Veran polvet vaativat leikkausta ja yksi merkittävä kouluaste, lukio, odotti päätöstään, Vera huomasi tutkivansa työmahdollisuuksia ammattiluistelijana.

Viime syksynä Vera Stolt matkasi New Yorkiin liittyäkseen Royal Caribbean Internationalin omistaman risteilyaluksen Oasis of the Seas -luistelijakaartiin. Päätöstä ei ole tarvinnut katua.

– Rakastan, jos mahdollista, taitoluistelua nyt vielä enemmän kuin koskaan aiemmin.

Lajin kurinalaisuus ei – Veran pieneksi yllätykseksikin – ammattilaisjäillä kadonnut mihinkään.

– Kuntoa on pidettävä yllä ja kropasta huolehdittava koko ajan. Joskus työpäivät voivat olla todella raskaita ja pitkiä, väsymys tahtoo iskeä väkisin. Myös turvallisuudesta luistellessa on koko ajan pidettävä kiinni, näytösjää on pieni.

Kahdeksan kuukauden mittainen viimetalvinen työrupeama opetti kuitenkin Veralle nopeasti, että risteilyaluksella luistelijan työhön kuuluu paljon muuta kuin treenaus ja suoritus.

– Pelkästään se, että et voi jäällä herpaantua hetkeksikään, vaikka vain seisoisit jäällä paikallasi, vaati minulta opettelua. Olet showtähti ja sinun on esiinnyttävä koko ajan sen vaatimasti, Vera muistelee nauraen alkuviikkojen oppirahojaan.

Katsojat ovat myös risteilyaluksella aivan eri lailla läsnä kuin taitoluistelun kilpailuareenalla. Veran työpaikalla ammattiluistelijat olivat yhdessä laivan muuan henkilökunnan kanssa vastaanottamassa vieraita jo laivan lähtiessä, ja he järjestivät muutakin ohjelmaa risteilyn kuluessa.

– Viime talven aluksella vedimme muun muassa pelastautumisharjoituksia, autoimme asiakkaita yleisöluistelutunneilla ja järjestimme risteilyn aikana laivalla paraateja.

Vera Stolt nauttii luistelemisesta uudella tavalla ammattilaisena.
Vera Stolt nauttii esiintymisestä uudella tavalla ammattiluistelijana.

Show-ura jatkuu

Asiakkaat eivät jää kasvottomiksi.

– Risteilyvieraat tulevat eri maista ja erilaisista kulttuureista, vaikka toki viime talven aluksellani valtaosa oli yhdysvaltalaisia, ja on hieno haaste oppia vastaamaan heidän toiveisiinsa ja odotuksiinsa. Maailma on koko ajan läsnä.

Vielä enemmän maailma avautui Veralle kansainvälisen työyhteisön jäsenenä.

– Meitä luistelijoita oli viime talven laivallani kaikkiaan kymmenen, joista osa oli työskennellyt ammattilaisena pitkäänkin. Muut ottivat minut ensikertalaisena todella hyvin vastaan, ja erityisesti kämppikseni oli aivan mahtava.

”Ammattiluistelijan palkasta jää ihan hyvin säätöön niin opintoja kuin muutakin varten.”

Vaikka Veran risteilypesti Oasis of the Seas -aluksella päättyi toukokuussa, kotikaupungissa häntä näkee kesän aikana vähän. Vera ja muu aluksen luistelijakunta tapaavat kesän mittaan eri maissa lomaillen.

Vera palaa ammattilaisjäille saman varustamon toiselle Karibian risteilyalukselle syyskuussa. Edessä on jälleen viisi kuukautta täyttä työtä.

– Totta kai minulla on mielessäni myös jatko-opinnot, mutta en vielä stressaa niistä vaan elän ja haluan kokeilla ensin tätä maailmaa. Tässä on niin paljon plussia. Yksi on tietysti sekin, että ammattiluistelijan palkasta jää ihan hyvin säätöön niin opintoja kuin muutakin varten, Vera Stolt kiteyttää hymyillen.