Henkilöt

Urheiden naisten laji

6 heinäkuun, 2017

Pariluistelua luonnehditaan usein taitoluistelun kuningaslajiksi. Pitäisikö termi kuitenkin muuttaa kuningatarlajiksi?

Pariluistelu määritellään kahden, naisen ja miehen, luistelemiseksi yhtenä. Huomio ei saisi kiinnittyä erityisesti kumpaankaan. Mutta nainen on se, joka kannattelee itseään huikean korkeissa nostoissa ja tulee alas useita metrejä lentävät heittohypyt. Niiden g-voimat vastaavat samalla tavalla hyppäämistä jääkaappi selässä kuin neloishyppyjen.

Venäjän Evgenia
Tarasova ja Vladimir
Morozov saapuvat Helsinkiin SB-kärkiparina.

Naisten yksinluistelua ovat 2010-luvun edetessä hallinneet teinitähdet. Tulkinnallista kokemusta vaativan jäätanssin luistelijakaarti on nuortunut vuosituhannen vaihteen jälkeen niin, että molemmissa lajeissa yli 25-vuotias tuntuu olevan konkari. On lähes paradoksaalista, että nimenomaan pariluistelun huipulla kilpailee useita naisia, jotka ovat ylittäneet 30 ikävuoden rajan.

Kunnioitusta näitä sisupusseja kohtaan lisää myös se, että pariluistelun elementit ovat vaikeutuneet samaa tahtia kuin muissa taitoluistelun lajeissa.

Neloiskierrenostot ja -heittohypyt ovat 2010-luvulla tulleet osaksi usean huippuparin ohjelmia, samoin yhä vaikeammat hypyt ja niiden yhdistelmät.

Pariluistelijanaisten kropalta vaaditaan yhä kovempaa kuntoa.

Kokeneet sisupussit

Viisinkertainen maailmanmestari ja kaksinkertainen olympiamitalisti Aljona Savchenko on 33-vuotias. Hän on kilpaillut aikuisten arvokisoissa koko tämän vuosituhannen.

Aljona Savchenko teki kolmoisaxelheittoa jo aiemman parinsa Robin Szolkowyn kanssa, tällä kaudella sen epäonnistuminen Pariisin GP-kisassa johti Savchenkon loukkaantumiseen, joka esti häntä ja nykyistä pariaan Bruno Massot’a viemästä GP-sarjaa loppuun. EM-kisoissa Saksaa edustava pari tyytyi tekemään kaksoisaxelheiton, mutta sillä ei nousta MM-kisoissa korkeimmalle palkintopallille. Yksi asia on kuitenkin varma: kukaan ei kierrenostossa lennä niin korkealle kuin Savchenko.

Kaksinkertainen ja hallitseva maailmanmestari Meagan Duhamel, 31, aloitti yksinluistelijana ja kilpaili edellisen kerran Helsingissä juniorien GP-finaalissa 2004 sijoittuen viidenneksi. Pariluistelu-uran hän aloitti 2006.

Mikä pareista lähtee kuningatarlajin kärjessä olympiakauteen?

Duhamel on Sotšista joukkuekilpailun olympiahopeamitalisti, mutta janoaa myös henkilökohtaista mitalia. Kanadalainen on selättänyt mm. viime olympialaisten aikaan vaivanneen olkapäävamman, mutta hänen ja parinsa Eric Radfordin tämä kausi ei ole vielä sujunut täydellisesti.

Myös Italian Valentina Marchei, 31, kilpaili yksinluistelijana aikuisten sarjassa vuodesta 2004. Kymmenen vuotta myöhemmin hän halusi oppia tekemään kuolemanspiraalin, ja se johti pariluistelu-uraan kaksi vuotta vanhemman Ondrej Hotarekin rinnalla. Marchei edusti Italiaa yksinluistelijana olympialaisissa vain 2014 ja haluaa päästä historiaan kahdessa lajissa kilpailleena urheilijana.

Nuoret Wenjing Sui ja Cong Han ovat Kiinan nykyinen, erittäin pirteä ykköspari.

Konkariosastoon voidaan laskea myös Ranskaa edustava, kanadalaissyntyinen ja myös Iso-Britannian väreissä kilpaillut Vanessa James, 29, joka saavutti ensimmäisen arvokisamitalinsa EM-pronssin tällä kaudella parinsa Morgan Cipresin kanssa.

Kaikkein hurjin tapaus on Iso-Britannian Zoe Jones, 37-vuotias kolmen lapsen äiti, joka jätti yksinluistelu-uran viisitoista vuotta sitten. Helsingissä hän edustaa maataan Christopher Boyadin kanssa, pari kokosi tarvittavat pisteet EM-kisoissa. Jones on Helsingin kisojen vanhin osanottaja.

Mitalisteja jo nuorella iällä

Venäjän Ksenia Stolbova on vasta 25-vuotias, mutta hänellä on palkintokaapissaan jo joukkuekilpailun olympiakulta ja pariluistelun olympiahopea. EM-tasolla hän on saavuttanut kolme mitalia, MM-kisoissa tähän mennessä vain yhden hopean. Stolbovan uraa ovat varjostaneet omat ja pari Fedor Klimovin loukkaantumiset.

Yksi Helsingin MM-kisojen suurimmista voittajasuosikeista on arvokisakokemukseltaan vielä uran alkuvaiheessa ja iältään kymmenkunta vuotta konkareita nuorempi. 22-vuotias Jevgenia Tarasova on voittanut tällä kaudella sekä GP-finaalin että Euroopan mestaruuden ja puolustaa parinsa Vladimir Morozovin kanssa Venäjän vahvaa pariluistelumainetta.

Parin vahvuus ovat teknisesti puhtaat ohjelmat, siksi se ei aina tee neloiskierrenostoa, jonka periaatteessa hallitsee.

Jos kokeneeksi kilpailijaksi lasketaan vasta 21-vuotias, mutta jo kaksi MM-hopeaa ja neljä Neljän maanosan kultaa voittanut nainen, kuuluu Kiinan Wenjing Sui tähän osastoon. Sui joutui olemaan poissa kilpajäiltä koko alkukauden, sillä hänen molemmat jalkansa leikattiin.

Suin pari Cong Han, 24, on pariluistelijamieheksi lyhyt, vain 170-senttinen, mutta voimaa nostaa 20 senttiä lyhempää Suita riittää kunnioitettavasti. Parin repertuaariin ovat kuuluneet niin neloiskierrenosto kuin -heittokin, ja Neljän maanosan kisassa se osoitti palanneensa huipulle.

Tulevaisuuden tähtiainesta

Seuraavan olympiadin aikana pariluistelussa nähtäneen osittainen sukupolvenvaihdos.

Nuoren kaartin kiinnostavia naisia ovat Kanadan Julianne Seguin, 20, joka parinsa Charlie Bilodeau’n kanssa voitti toissa kaudella juniorien MM-hopeaa ja Grand Prix -finaalin, sekä vuosikertaa 1999 oleva Anna Duskova, joka on parinsa Martin Bidarin kanssa viime vuoden juniorien maailmanmestari.

Seguin kärsi joulukuussa aivotärähdyksestä, joten pari on ollut muutaman kuukauden kisatauolla. Nuori tshekkipari ihastutti monet EM-kisoissa.Helsingissä tullaan näkemään kovatasoinen ja jännittävä kamppailu pariluistelun palkintosijoista. Mikä pareista lähtee kuningatarlajin kärjessä olympiakauteen?

teksti Leena Lehtolainen | kuvat Elina Paasonen
Taitoluistelu-lehti 2/2017

 

[divider]Pariluistelun Top 10[/divider]

1. Evgenia Tarasova /
Vladimir Morozov RUS 227.58
2. Wenjing Sui /
Cong Han CHN 225.03
3. Aliona Savchenko /
Bruno Massot GER 222.35
4. Vanessa James /
Morgan Cipres FRA 220.02
5. Meagan Duhamel /
Eric Radford CAN 218.30
6. Ksenia Stolbova /
Fedor Klimov RUS 216.51
7. Julianne Seguin /
Charlie Bilodeau CAN 208.30
8. Xiaoyu Yu /
Hao Zhang CHN 206.71
9. Liubov Ilyushechkina /
Dylan Moscovitch CAN 205.31
10. Cheng Peng /
Yang Jin CHN 202.92