Henkilöt

Marigoldin Camilla Sundgren

Uran jälkeen tilaa uusille unelmille

3 toukokuun, 2020

Taitoluistelijat kuivaharjoittelevat kohti tulevaa kilpailukautta, sillä koronavirus pisti luistimet pakkolomalle. Myös Marigold IceUnityn kapteenin Camilla Sundgrenin odottavat käyttäjäänsä tutulla paikallaan, mutta jalkaan niitä ei sujauteta pandemian jälkeenkään.

Camilla Sundgren lopetti uransa Marigoldissa kauteen 2019–2020. Helsingin Luistelijoiden luistelukoululainen ehti 19 vuodessa kasvaa kapteeniksi ensin Musketeersiin ja sittemmin Marigoldiin.

Joukkuevaatteet on jo pesty odottamaan luovuttamista. Kotiin ovat jäämässä vain luistimet.

Vaikka joukkueen kapteeni hoitaa muita enemmän asioita ja on joukkueensa edustajana äänessä, hän onnistuu kuitenkin vain olemalla oma itsensä. Camilla uskoo olleensa kapteeninakin joukkueelleen aina se sama hassu ja nauravainen Camppu.
Vaikka joukkueen kapteeni hoitaa muita enemmän asioita ja on joukkueensa edustajana äänessä, hän onnistuu kuitenkin vain olemalla oma itsensä. Camilla Sundgren uskoo olleensa kapteeninakin joukkueelleen aina se sama hassu ja nauravainen Camppu.

– Ne odottavat tulevaa käyttöä, mutta en vielä tiedä millä tavalla. Ainakin tarkoitus on höntsäillä muiden lopettaneiden kanssa, kunhan jäälle taas pääsee, Camilla puntaroi.

”Vaikka itse on lopettanut, ovat ajatukseni kaikkien aktiiviurheilijoiden luona.”

Camilla pahoittelee sydämestään poikkeusoloja, joihin pandemia on urheilijatkin ajanut. 

– Vaikka itse on lopettanut, ovat ajatukseni kaikkien aktiiviurheilijoiden luona. Toivon heidän pääsevän mahdollisimman nopeasti tekemään lajinomaista harjoittelua. Mutta tässä tilanteessa mennään tietysti terveys edellä.

Camilla on luistelu-urallaan luottanut sisäiseen paloonsa lajiaan kohtaan. Niin kauan kuin hän sitä tunsi sisällään, niin kauan hän halusi olla osa joukkuetta ja pistää joukkueen ja luistelun kaiken muun edelle.

– Aivan viime aikoina alkoi tuntua, että tilaa odottivat jo muut unelmat, jotka liittyvät opiskeluun ja tulevaan työuraan. Oli aika antaa kapula eteenpäin ja alkaa kehittää itseään ja antaa enemmän itsestään muilla elämän alueilla.

Enemmän aikaa ansaitsevat nyt myös perhe ja ystävät.

– Mutta haikealta tämä tuntuu, hän myöntää.

Globenin MM-kulta uran huippu

Camillan ura on mittava SM- ja MM-mitaleineen. Hän voitti Musketeers-joukkueessa kaksi junioreiden MM-kultaa ja Marigold IceUnityssa joukkueen kautta aikojen viidennen maailmanmestaruuden Globenissa 2018. MM-kulta Tukholman keväässä oli uran huippuhetki.

– Olin kapteenina Globenissa ja junnukapteenina Zagrebin MM-voiton aikaan. Senioreiden MM-voitto on kyllä ihan omaa luokkaansa, mutta en lainkaan vähättele saavutuksia juniorina. Olen niin kiitollinen, että tämä kaikki on ollut mahdollista.

Camilla kertoo vuosien varrella tajunneensa, ettei mihinkään pysty yksin. Jos koko jengi ei ole messissä, voitot eivät ole mahdollisia.

Marigold IceUnity voitti maailmanmestaruuden Globenissa Tukholmassa kaksi vuotta sitten. Kapteeni Camilla Sundgren johdatti joukkueensa korkeimmalle korokkeelle. Kuva Sari Niskanen
Marigold IceUnity voitti maailmanmestaruuden Globenissa Tukholmassa kaksi vuotta sitten. Kapteeni Camilla Sundgren johdatti joukkueensa korkeimmalle korokkeelle.

– Olen miettinyt, tajusinko huippuhetkinä arvostaa tarpeeksi sitä, miten hieno joukkue meillä oli niin junioreiden MM-kisoissa 2013 ja 2015 sekä Globenissa 2018. Joukkue, fiilis ja luottamus kaikkiin ovat mahdollistaneet mestaruudet.

Myös MM-kotikisat keväällä 2019 olivat ainutlaatuinen kokemus. Jo pääsy MM-kotikisoihin oli Camillalle yksi suurimmista unelmista.

– En ikinä unohda sitä tunnetta, kun edustuspaikka universiadeissa Krasnojarskissa Siperiassa varmistui.  Niin suuri taakka putosi hartioilta.

Kotikisat Camilla laaduttaa mahtavaksi ja unohtumattomaksi kokemukseksi, vaikka kisa itsessään ei ollut ihan nappi suorituksiltaan. Joka tapauksessa MM-hopean arvoa itse kisasta ei mikään himmennä.

Päättyneellä kaudella kilpailu MM-edustuksista oli jälleen äärikova. Marigold IceUnity ei paikkaa saavuttanut, mutta koronaviruksen murskattua mahdollisuuden MM-kilpailuihin eivät Helsinki Rockettes ja Team Unique päässeet lunastamaan paikkojaan.

”Harmittaa Helsinki Rockettesin ja Team Uniquen luistelijoiden puolesta, etteivät he päässeet kokemaan MM-kilpailua, sillä molemmilla oli sairaan kovat ohjelmat ja joukkueet.”

– Harmittaa Helsinki Rockettesin ja Team Uniquen luistelijoiden puolesta, etteivät he päässeet kokemaan MM-kilpailua, sillä molemmilla oli sairaan kovat ohjelmat ja joukkueet. Heillä olisi ollut rahkeita vaikka mihin.

Camilla myöntää ajatelleensa jo SM-kilpailujen vapaaohjelman loppuasennossa, että jos tämä oli hänen viimeinen ohjelmansa, niin ainakin hän oli antanut kaikkensa ja nauttinut siitä. Nyt voisi lähteä uuteen hyvillä mielin.

– Tunteet purkautuivat vahvasti. Olin todella ylpeä joukkueesta, sillä onnistuimme suorituksessamme. Teimme kauden parhaan vapaaohjelman, mikä ei kuitenkaan riittänyt pisteisiin, joilla MM-paikka olisi irronnut.

Kapteenina kolme vuotta

Camilla luisteli Marigoldissa viisi vuotta ja kantoi kapteenin vastuuta kolme kautta.

 – Ei ole yleistä kaavaa hyvälle kapteenille. Kapteenin pitää olla esimerkillinen ja osata johtaa porukkaa. Korostan kuitenkin, että kaikki kapteenit ovat loistavia ja hyviä omalla tavallaan, hän toteaa.

Koronapandemia esti muodostelmaluistelun MM-kilpailut Lake Placidissa. Camilla ei olisi joukkueensa kanssa siellä ollutkaan, mutta kisojen peruuntumisen vuoksi hän päättää uransa hallitsevana MM-hopeamitalistina.
Koronapandemia esti muodostelmaluistelun MM-kilpailut Lake Placidissa. Camilla Sundgren ei olisi joukkueensa kanssa siellä ollutkaan, mutta kisojen peruuntumisen vuoksi hän päättää uransa hallitsevana MM-hopeamitalistina.

Kapteenina Camilla on halunnut luotsata joukkuetta omalla esimerkillään.

– Olen pyrkinyt olemaan paras mahdollinen versio itsestäni, koska joukkue ansaitsee sen. Siksi olen kaikilla osa-alueilla koettanut antaa kaikkeni, jotta voin olla hyvä pala palapeliin joukkueen kannalta. Joukkue on minua tässä tukenut kaikessa. Tiimissä kaikkien panos on erittäin tärkeä.  Kaikkien ääni pitää tulla kuuluviin.

Kapteenilla täytyy Camillan mukaan olla joukkueen luottamus.

 – Silloin pystyy heikoimmillakin hetkillä tukemaan joukkuetta ja sanomaan aidosti, ettei ole mitään hätää. Että tästäkin päästään yli.

Ruotsiksi, englanniksi, suomeksi

Menestyvän joukkueen kapteeni on usein median haastateltavana. Camillalta se sujui loistavasti kolmella kielellä, joista ruotsi on äidinkieli. Alkuun tilanteet kuitenkin jännittivät.

– Ensimmäisellä kapteenikaudella en vielä ollut tajunnut, että haastattelijalta voi ennalta kysyä, minkälaisia kysymyksiä on tulossa. Vuodet opettivat, että ennakointi on toimittajille ihan ok.

Camilla kiistää olevansa haastateltavana luonnonlahjakkuus, vaikka on saanutkin kiitosta sanavalmiudestaan ja esiintymistaidoistaan.

– Olen tehnyt paljon töitä sen eteen, että on tuntunut luontevalta olla haastatteluissa. Kun on taustalla ollut hyvä joukkue, siitä on ollut helppo myös puhua.

Nyt innostaa juridiikka

Camilla on opiskellut nyt kaksi vuotta Helsingin yliopistoon kuuluvan Social- och kommunalhögskolanin, valtiotieteellisessä tiedekunnassa. Viime aikoina julkisoikeus on hallinnut opintokokonaisuutta.

Kandidaatin tutkinto on tähtäimessä ensi vuoden puolella. Ajatuksissa on jatkaa juridiikan opintoja sen jälkeen.

– Luistelu on ollut niin suuri intohimo, että haluan löytää sen tilalle uuden intohimon kohteen. Tunnistan itsessäni nyt samanlaista innostusta juridiikkaa kohtaan.

”Odotan innolla myös ryhmäliikuntatunteja salilla ihan normaalina harrastajana, koska olen tottunut ohjattuun liikuntaan.”

Huippu-urheilija haluaa pysyä arjessaan aktiivisena pitääkseen virkeinä niin kehon kuin mielenkin. Hän aikoo mennä oman mukavuusalueensa ulkopuolelle ja testata esimerkiksi palloilulajeja, joissa hänellä on omien sanojensa mukaan paljon oppimista.

Pandemian aikana Camillaa ovat aktivoineet erilaiset liikuntavideot youtubessa. Hän on innostunut uudelleen erityisesti joogasta. Testiin on tulossa myös tennis, jota hän on kokeillut aiemminkin.

– Odotan innolla myös ryhmäliikuntatunteja salilla ihan normaalina harrastajana, koska olen tottunut ohjattuun liikuntaan. Olen kiinnostunut taiteellisista lajeista, joissa saa liikkua musiikin tahtiin.

Marigold oli päämäärä

Luistelu Marigold IceUnityssa oli aina ollut suuri unelma Camillalle, joka luisteli koko uransa ensi vedoista lähtien Helsingin Luistelijoissa.

– Olen kiitollinen kaikista ihmisistä, valmentajista ja luistelukavereista vuosien aikana. Varsinkin Marigoldissa koin, että sain niin paljon inspiraatiota kaikista ympärillä.

”Luisteluvuosiin on mahtunut paljon onnistumisia, joista olen äärimmäisen kiitollinen. Niitä tuli enemmän kuin uskalsin unelmoida.

Camilla kertoo saaneensa paljon evästä ja sparrausta vanhemmilta luistelijoilta.  Samaa hän pyrki jakamaan nuoremmilleen, ja tämän tavan toimia hän uskoo jatkuvan joukkueessa vastakin.

Nyt Camilla sanoo takkinsa olevan tyhjä.

– Hurjaa tämä on, mutta toisaalta ihan luonnollinen vaihe elämässä. Luisteluvuosiin on mahtunut paljon onnistumisia, joista olen äärimmäisen kiitollinen. Niitä tuli enemmän kuin uskalsin unelmoida.