Henkilöt

Suomessa harjoitteleva ukrainalainen Kyrylo Marsak:

”Haluan näyttää parhaani tällä kaudella”

11 elokuun, 2022 Emmi Koskiniemi Antti Lehto ja Salla Mäkelä

Suomeen kesäkuussa muuttanut ukrainalainen Kyrylo Marsak, 17, kilpaili viikonloppuna Suomen Taitoluisteluliiton järjestämässä maajoukkueen Kesäkisassa.

Viikonloppuna Espoo Metro Areenalla kilpailtiin Suomen Taitoluisteluliiton maajoukkueen Kesäkisa. 30 maajoukkueluistelijan joukossa nähtiin yksi suomalaisyleisölle hieman tuntemattomampi nimi, kun Ukrainan maajoukkueeseen kuuluva 17-vuotias Kyrylo Marsak astui jäälle juniorimiesten sarjassa.   

Kun moninkertainen Suomen mestari Valtter Virtanen ja hänen valmentajanaan työskentelevä vaimonsa Alina Mayer-Virtanen seurasivat keväällä Ukrainan traagisia tapahtumia, he halusivat toimia. Viimeisenä kannustimena toimi Ukrainan luisteluliiton julkaisema uutinen, jossa he pyysivät muuta maailmaa tukemaan luistelijoidensa harjoittelua vaikeina aikoina.

”Olin sodan alettua kolme viikkoa Kiovassa siten, etten voinut harjoitella ollenkaan.”

Kyrylo ja Valtter tunsivat toisensa ennestään kilpailuista, minkä seurauksena heistä oli tullut ”Instagram-kavereita”. Kaksikko päätyi toukokuussa viestittelemään Kyrylon tilanteesta ja hänen mahdollisuudestaan harjoitella tulevaa kautta varten.  

– Olin sodan alettua kolme viikkoa Kiovassa siten, etten voinut harjoitella ollenkaan. Olimme perheeni kanssa lukittuna kotiimme ja yritimme pysyä mahdollisimman rauhallisina, Kyrylo kertoo.

Kyrylo asui viestittelyn aikaan Riikassa, jonne hän oli muuttanut jääajan perässä. Hän oli paennut siskonsa kanssa aikaisemmin keväällä Puolaan, mutta kun jäähalleja alettiin sulattaa keväällä, matkusti nuori luistelija yksin Puolasta Latviaan. Kyrylolla ei kuitenkaan ollut vielä harjoittelupaikkaa kesäksi ja näin Alina ja Valtter päätyivät lopulta kutsumaan Kyrylon luokseen Suomeen asumaan ja harjoittelemaan.

Harjoittelupaikka Laukaassa

Ukrainalainen saapui Suomeen kesäkuun alussa ja alkoi välittömästi valmistelemaan seuraavaa kauttaan Alinan valmennuksessa Team MayerVirtasen kesäleirillä. Elokuun alussa Kyrylo siirtyi harjoittelemaan pariskunnan perustamassa taitoluisteluseurassa Peurunka Skating Academy Laukaassa. Asuinpaikka löytyi Alinan vanhempien luota Vaajakoskelta.

– Olemme koko perheeni kanssa yrittäneet auttaa Kyryloa parhaalla mahdollisella tavalla, Alina sanoo.

Kyrylo iloitsi mahdollisuudestaan vihdoinkin harjoitella kunnolla, mutta siirtymä suomalaiseen harjoittelu- ja valmennustyylin aiheutti hieman haasteita ukrainalaiseen hyppyorientoituneeseen harjoitteluun tottuneelle luistelijalle. 

– Ukrainassa olen tottunut vain hyppimään hyppyjen perään, mutta Suomessa teemme myös paljon erilaisia hyppyihin valmistavia harjoituksia. Pidän kuitenkin suomalaisesta tavasta harjoitella ja on hienoa, että täällä rakennetaan vakaa pohja hypyille, Kyrylo kertoo.

Kyrylo Marsak sai Kesäkisassa palautetta valmentaja Alina Mayer-Virtaselta.
Kyrylo Marsak sai Kesäkisassa palautetta valmentaja Alina Mayer-Virtaselta.

Suomeen ukrainalainen on asettunut hyvin. Hän nauttii Suomen kesäisestä ja vihreästä luonnosta sekä ystävällisistä ihmisistä, jotka ovat saaneet hänet tuntemaan olonsa tervetulleeksi.

– Kaikki sanovat aina ”Moi!” ja ovat muutenkin niin iloisen oloisia, Kyrylo naurahtaa.

Tällä hetkellä urheilija valmistautuu Riikassa syyskuun alussa järjestettävään junioreiden Grand Prix -sarjan osakilpailuun. Kyrylo ja hänen valmentajansa elävät kuitenkin muutoin päivä kerrallaan kohti alkavaa kautta, sillä luistelijan perhe elää edelleen kriisitilanteen keskellä Kiovassa ja heidän mahdollisuutensa rahoittaa luistelijan kilpailemista ja harjoittelua ovat rajalliset.

”Harjoittelen mielelläni tulevaisuudessa myös Suomessa.”

Epävarma taloudellinen tilanne ei kuitenkaan estä viime keväänä junioreiden MM-kilpailuihin osallistunutta asettamasta tavoitteita tulevalle kaudelle. Hän suunnittelee siirtyvänsä senioritasolle junioreiden Grand Prix’n jälkeen, mutta haaveilee samalla mahdollisuudesta kilpailla vielä kerran junioreiden MM-kilpailuissa.

– Viime keväänä MM-kilpailut eivät sujuneet hyvin, koska harjoitteluni oli kärsinyt niin paljon sodan seurauksena. Haluan näyttää parhaani tällä kaudella, Kyrolo kertoo. 

Haastavasta tilanteesta huolimatta Kyrolo on kiitollinen harjoittelutuntiensa määrästä sekä jäällä että jään ulkopuolella.

– Harjoitteluni on vihdoinkin palannut normaaliin. Haluan tietysti palata Ukrainaan perheeni luokse, kun se on mahdollista, mutta harjoittelen mielelläni tulevaisuudessa myös Suomessa, Kyrolo summaa.