Henkilöt

Sveitsiläisluistelija Yoonmi Lehmannin oppivuodet Suomessa

24 lokakuun, 2018

Sveitsiläinen Yoonmi Lehmann teki 13-vuotiaana ison ratkaisun ja muutti Suomeen satsatakseen täysillä taitoluisteluun. Lappeenrannassa vietetyt kaksi vuotta kantoivat hedelmää, ja tällä kaudella Yoonmi on jo vahvoilla kotimaansa EM-kisajoukkueeseen.

Mikä sai nuoren sveitsiläistytön, jolla ei ollut ennestään yhteyksiä Suomeen, asettumaan juuri Lappeenrantaan?

Taustalla on pietarilainen valmentajalegenda Aleksei Mishin, johon Yoonmi oli tutustunut kesäleireillä. Yoonmin vanhemmat kysyivät Mishiniltä, sattuisiko tämä tietämään hyvää, Euroopassa asuvaa valmentajaa, joka voisi ottaa heidän tyttärensä hoiviinsa.

Yoonmi Lehmannin eksoottisille piirteille on selitys: hänen amerikkalaisella äidillään on korealaiset sukujuuret. Luistelija käyttääkin joissain yhteyksissä kaksiosaista sukunimeä Kim Lehmann.

– Mishin antoi meille Suomessa valmentavan Maria Shirshovan yhteystiedot. Päätin yrittää ja vietin Lappeenrannassa kesän. Jäimme lopulta kahdeksi vuodeksi ja se oli mahtava kokemus, Yoonmi Lehmann sanoo.

Yoonmi tunnustaa olleensa onnekas, sillä hänen vanhempansa pystyivät muuttamaan Lappeenrantaan hänen kanssaan. Isä oli jo eläkkeellä ja äiti pystyi tekemään töitä Suomesta käsin. Myös luistelijan sisarukset asuivat jo omillaan eri puolilla Eurooppaa. Lehmannin perhe pakkasi tavaransa vuonna 2015 ja vuokrasi talon Lappeenrannasta jäähallin naapurista.

”Siitä tuli iso koko perheen yhteinen projekti. Kyse ei ollut vain minun luistelustani.”

– Vanhempani olivat, että mikäs siinä. Lähdetään seikkailulle ja pohjoiseen asumaan. Siitä tuli iso koko perheen yhteinen projekti. Kyse ei ollut vain minun luistelustani, Yoonmi Lehmann kertoo.

Kokemus oli hieno ja Lehmannin perhe tutustui suomalaiseen elämään.

– Saunat, järvet, veteen hyppääminen ja takaisin saunaan kiiruhtaminen oli meille kaikki uutta. Kokeilimme kaikenlaista, myös suomalaisia perinneruokia. Kaverit näyttivät minulle, millaista heidän kotonaan on. Te suomalaiset olette niin ylpeitä kulttuuristanne. Ja sitten se talvien pimeys. Ensimmäinen talvi tuntui todella pitkältä, Lehmann kuvailee Suomessa vietettyä aikaa.

Suomenlahden toiselle puolelle

Kesällä 2017 muuttolaukut oli pakattava jälleen. Monien mutkien jälkeen uudeksi valmennus- ja opiskelupaikaksi valikoitui lopulta Tartto Virossa.

Yoonmi Lehmannin venäläinen valmentaja Alexander Abt voitti omalla urallaan mitaleita EM-tasolla vuosituhannen vaihteessa.

– Tykkäsin todella paljon asua Suomessa, mutta jouduin vaihtamaan harjoitteluympäristöä. Viime vuosi oli ihan hullu: kiersin kaikkien maanosien kautta ennen kuin päädyin Viroon Alexander Abtin valmennukseen.

Paluu Sveitsiin ei ollut vaihtoehto, sillä kotimaan harjoitteluolosuhteet ovat puutteelliset, eikä huippu-urheilua ja koulunkäyntiä ole helppo yhdistää.

– Taitoluistelu ei ole Sveitsissä kovin pitkälle edistynyttä. Se on vielä pieni laji, eikä sitä varten ole harjoituskeskuksia, joissa olisi kaikki tarvittava samassa paikassa. Kun Sveitsistä ei löytynyt hyvää valmennusympäristöä, jouduimme muuttamaan ulkomaille. Valmentajia olisi paljon muttei jääaikoja.

Sveitsin mestaruuskisoissa Lehmann voitti viime kaudella aikuisten sarjassa jo hopeaa. Tällä kaudella Sveitsillä on EM-kisoissa kaksi paikkaa, joten arvokisoihin pääseminen on entistä lähempänä.

Suomen kieli ei ole kokonaan unohtunut

Nyt 17-vuotias Lehmann käy Tartossa nettilukiota ja toivoo myöhemmin pääsevänsä Tarton yliopistoon opiskelemaan.  Monta kieltä hallitseva sveitsiläinen kertoo, ettei suomen kielen osaamisesta ollutkaan hyötyä Virossa.

– Lappeenrannassa kävin kansainvälistä koulua ja jouduin opettelemaan suomea. Se oli siistiä, koska rakastan kielten opiskelua. Kun muutin Viroon, ajattelin, että se olisi helppoa, koska kielet ovat aika samanlaisia. Mutta kuinka väärässä olinkaan. Onneksi kaikki puhuvat englantia, joten pystymme kommunikoimaan.

Tänä syksynä Lehmann pääsi pitkästä aikaa palaamaan Suomeen, kun hän kisasi Finlandia Trophy Espoossa.

– Oli kiva tulla tänne ja osata sanoa jotain. Olen iloinen, etten ole unohtanut kaikkea, luistelija kertoi Espoon Metro Areenalla.

Myös muu perhe kaipaa edelleen pohjoiseen.

– Etenkin isäni on hullaantunut maahanne. Hän sanoo, että Suomi on hänelle koti ja että lähdetään takaisin kotiin.

TEKSTI Jyrki Pirkkalainen KUVAT Antti Lehto ja Jyrki Pirkkalainen

 

PSST! Yoonmi Lehmannin vanhemmat ovat kirjoittaneet ja julkaisseet taitoluisteluvanhemmille tarkoitetun kirjan: Tyttäreni ei vielä tiedä sitä, mutta taitoluistelu on hyvin liukas urheilulaji. 100-sivuinen opus on ilmestynyt ranskaksi ja saksaksi, ja sen voi ostaa osoitteesta www.yoonmilehmann.com.