Henkilöt

Työssäkäyvä äitikin saa harrastaa

Suvi Kruse: ”Luistelu tuo enemmän kuin vie.”

10 joulukuun, 2019 JA KUVAT CATARINA STEWEN

Vaativa työ, perhe ja haastava arki. Miten löytää aikaa omalle harrastukselle?

Suvi Kruse aloitti muodostelmaluisteluharrastuksen, kun kuopus oli vasta kolmen kuukauden ikäinen.

– Siinä vaiheessa alkoi mökkihöperyys iskeä ja teki mieli aloittaa kuntoilu.

”Lainaluistimilla lähdin ensimmäisiin harjoituksiin. Nyt on jo 19. kausi menossa.”

Suvi oli ohimennen nähnyt aikuisjoukkueen harjoittelemassa läheisellä jäähallilla ja soitti seuralle kysyäkseen, voisiko tulla kokeilemaan. Hän oli nuorempana harrastanut luistelua ja aina haaveillut kilpailemisesta.

– Lainaluistimilla lähdin ensimmäisiin harjoituksiin. Nyt on jo 19. kausi menossa, Suvi Kruse kertoo.

Harrastus auttaa jaksamiseen

Suvin mielestä harrastus tuo enemmän kuin vie. Kun on mukava harrastus, niin jaksaa paremmin töissä ja perheen kanssa.

– Tekee hyvää keskittyä johonkin ihan muuhun välillä.

Perhe on aina kannustanut hänen luisteluintoa. Vauvavuosina aviomies antoi tuttipullosta maitoa silloin, kun hän oli poissa.

– Olin takuulla aina hyvällä tuulella, kun tulin kotiin.

Teini-iässä lapset ovat olleet jopa iloisia siitä, että sunnuntai on äiti-vapaa ilta, jolloin voi järjestää omaa ohjelmaa tai kutsua ystäviä kylään.

– Alussa he kävivät kisoissakin, mutta vuosien mittaan innostus on hiipunut. Nyt lapset ovat jo aikuisia, joten voin harrastaa aika vapaasti. Shadows-joukkueen lisäksi olen mukana muissa luisteluhankkeissa.

Harjoitusmäärä vaihtelee

Shadows aikuisjoukkue harjoittelee tavallisesti sunnuntai-iltaisin Espoon jäähalleilla. Ensin on jääharjoitus ja sitten oheisharjoitus. Kisakaudella treenejä on useammin, ajoittain jopa 2–3 kertaa viikossa, ja valintakisoja voi olla muualla Suomessa. Kerran vuodessa yritetään tehdä kisamatka ulkomaille.

– Viime kaudella olimme Saksassa Oberstdorfissa ja sijoituimme Masters-sarjassa neljänneksi. Ulkomaan matkat ovat aina todella hauskoja.

Aikuisjoukkue Shadows Espoosta osallistui Riihimäen kutsukisoihin marraskuun alussa.
Aikuisjoukkue Shadows Espoosta osallistui Riihimäen kutsukisoihin marraskuun alussa.

Joukkue on kehittynyt hurjasti viimeisen 18 vuoden aikana, ja uusia, lahjakkaita muodostelmaluistelijoita on liittynyt mukaan. Aikuisten sarjassa tuli viime maaliskuussa kultamitali.

Suvi muistuttaa, että eri tasoisia joukkueita on paljon ja suosittelee lajia muille äideille, jotka miettivät luisteluharrastusta.

– Kannattaa etsiä oman tasoinen joukkue ja olla lähiseuraan yhteydessä.

Luisteluun tulee himo

Luistelu on antanut Suville paljon iloa, ystäviä, hyvää kuntoa, liikkuvuutta ja koordinaatiokykyä. Hän aikookin jatkaa luistelua jossain muodossa niin kauan kuin voi.

– Rakastan luistelua – it’s my passion! Parasta luistelussa on viilettäminen, vauhti ja taitojen jatkuva kehittyminen. Siihen tulee himo!

Suvi miettii vielä, mistä on tarvinnut joustaa.  

”Kisakaudella ei ehkä kaappeja ole ehtinyt siivoamaan, mutta muuten olen saanut hyvin järjestettyä sekä luistelun, perheen että työn.”

– Kisakaudella ei ehkä kaappeja ole ehtinyt siivoamaan, mutta muuten olen saanut hyvin järjestettyä sekä luistelun, perheen että työn. Olen oppinut tehokkaaksi.

Luistelu on myös parantanut Suvin itseluottamusta henkilökohtaisessa elämässä.

– Luistelussa oppii, että jos kaadut niin pitää heti nousta ylös ja jättää asia taakse. Mennyttä ei kannata murehtia vaan aina katsoa eteenpäin. Se pätee ihan jokaisessa asiassa.