Henkilöt

Selma Välitalon vahva meno jatkuu kansainvälisillä jäillä

28 tammikuun, 2019

Selma Välitalo on tehnyt tällä kaudella vakuuttavaa jälkeä kansainvälisesti. Ensimmäistä kauttaan juniorisarjassa kisaava oululainen luisteli kakkoseksi sekä Virossa Tallinn Trophyssa marraskuussa että Puolassa Mentor Torun Cupissa tammikuussa. Pisteetkin olivat kummallakin kerralla lähes samat: 128,56 ja 128,82.

SM-kisoissa ennen joulua Oulun Luistelukerhoa edustava Selma sijoittui neljänneksi. Seuraavana ovat vuorossa Pohjoismaiden mestaruuskilpailut Ruotsin Linköpingissä helmikuussa. Viime vuonna Selma pokkasi PM-kultamitalin noviisisarjassa.

Selma on myös ensimmäinen maajoukkueeseen noussut oululaisluistelija sitten Susanna Pöykiön. Hän aloitti taitoluistelun nelivuotiaana luistelukoulussa, jäi sille tielleen ja on omien sanojensa mukaan ”vain jatkanut siitä”.

Pitkiä päiviä ja matkoja

Lukion ensimmäistä luokkaa käyvä Selma, 16, treenaa kuutena päivänä viikossa. Aamujäät alkavat yleensä jo seitsemältä ja busseja kulkee harvoin, joten vanhempien kyytiapu on tarpeen.

– Aika paljon on pitänyt kuljetella. Kotoa on jäähallille kymmenen kilometriä, joten talvella en pysty kulkemaan sitä pyörällä. Mutta koulu on vain kahden kilometrin päässä hallilta, sen pääsee pyörällä nopeasti, Selma kertoo.

Oululaisen peruspäivään kuuluu aamujää, jonka jälkeen hän menee hallilta suoraan kouluun. Oppituntien jälkeen on taas parin tunnin treenit, jonka jälkeen luistelija kiiruhtaa kohtiin.

Nuorten maajoukkueeseen kuuluva Janni Riekkinen (vas.) ja Selma Välitalo harjoittelivat yhdessä maajoukkueleirillä Vierumäellä.

Nuorten maajoukkueeseen kuuluva Janni Riekkinen (vas.) ja Selma Välitalo harjoittelivat yhdessä maajoukkueleirillä Vierumäellä.

– Niinä päivinä, kun aamujää alkaa seitsemältä, illalla jo vähän väsyttää viimeisessä oheisharkassa, mutta kyllä sen jaksaa aina puristaa loppuun asti. Kun on vain se yksi vapaapäivä viikossa, niin silloin tykkään ihan vain levätä, jotta pääsee kunnolla palautumaan ja jaksaa taas viikon.

Selma käy lukion neljässä vuodessa, ja sen vuoksi hänellä on välillä lyhyempiä koulupäiviä.

– Silloin pystyy käymään kesken päivää jäällä. Koulu loppuu viimeistään puoli kolmelta, ja treenit alkavat yleensä kolmen jälkeen, niin niihin ehtii hyvin.

Vahvat hypyt tuovat pisteitä

Tällä kaudella Selma on väläytellyt kisoissa hyviä kolmoistulppi-kolmoistulppi-yhdistelmiä.

Hän pitää kuitenkin itse hypyistä eniten lutzista ja akselista. Akseliin liittyy myös mukava muisto lomamatkalta Turkissa, missä Selmalla on sukulaisia.

– Opin kaksoisakselin nelisen vuotta sitten kesällä Turkissa. Kävin siellä yksin luistelemassa yleisövuoroilla, ja siellä se sitten onnistui. Kolmoissalchowin olin oikeastaan päässyt kisoissa jo ennen kuin opin edes akselin. Sitä kautta opin myös tulpin ja vaikeammat hypyt sitten viimeisenä.

– Kolmois-kolmoisyhdistelmä on nyt lähtenyt menemään hyvin ja on paljon varmempi. Flippiin, rittiin ja lutziin pitäisi saada vielä varmuutta, että ne menisivät ohjelmissa. Kaikki hypyt kun eivät voi olla heti ohjelman alussa, vaan niitä pitäisi jaksaa tehdä myöhemminkin.

”Viime kesästäkin olen kasvanut taas pari senttiä. En ole kuitenkaan huomannut, että se olisi vaikuttanut hyppyihin.”

Selma erottuu jäällä myös siksi että on luistelijaksi pitkä, 169-senttinen. Hän on monia juniorisarjan kilpasiskojaan päätä pidempi.

– Viime kesästäkin olen kasvanut taas pari senttiä. En ole kuitenkaan huomannut, että se olisi vaikuttanut hyppyihin tai tekniikkaan niin kuin joskus nuorempana.

Leirit ja kisat vievät etelään

Kaksinkertainen EM-mitalisti Susanna Pöykiö on oululaisena ollut Selman esikuva lapsesta saakka. Selman vastuuvalmentajana Oulussa on ollut Susannan sisko Heidi Valkama, mutta viime vuoden hän oli äitiyslomalla. Tiimiin kuuluvat myös Elina Kuutti ja koreografi Nelli Hagman.

Selma harjoittelee Oulun Luistelukerhon kilparyhmässä, jonka muut jäsenet kilpailevat joko kansallisissa junioreissa tai SM-noviiseissa. Kotijäillä hän ei saa hyppyjen osalta juurikaan sparrausta treenikavereilta, eikä Oulussa ole viime vuosina järjestetty kuin pikkukisoja. Siksi maajoukkueleirit ja kansainväliset kisat ovat Selmalle huippukohtia.

Selma Välitalo jännitti lyhytohjelmansa pisteitä valmentajansa Elina Kuutin kanssa Kouvolan SM-kilpailuissa joulukuussa.

– Parasta leireillä on se, että näkee luistelijoita ympäri Suomen ja saa sparrausta, Selma kertoo.

Matkat Oulusta leireille Vierumäelle ovat pitkät. Lentäminen onkin tullut Selmalle tutuksi siitä asti, kun hän pääsi Taitoluisteluliiton Talent-ryhmään vuonna 2015.

– Yleensä lennän aina aamulla Oulusta Helsinkiin ja tulen sieltä autolla Vierumäelle. Välillä siinä joutuu kyllä heräämään aika aikaisin.

Selman tavoitteena on päästä edustamaan Suomea olympialaisiin, MM-kisoihin ja kaikkiin arvokisoihin.

TEKSTI Jyrki Pirkkalainen KUVAT Satu Niittynen, Inga Petrika ja Toni Ranta