Henkilöt

Ura yksinluistelijana päättyi Barents Games -voittoon

Rovaniemeläinen Silja Lauri vaihtaa lajia ja sirklaa Lumineersin riveihin

3 toukokuun, 2023 Marita Kokko Laura Lauri

Silja Laurin uran yksinluistelijana kruunasi voitto Barents Gamesissa, monilajisessa kisatapahtumassa Barentsin alueen urheilijoille. Hän pitää saavutusta uransa huippuna ja on valmis uuteen muodostelmaluistelijana Lumineersissa Espoossa.

Silja Lauri, 19, on luistellut kilpauransa Rovaniemen Taitoluistelijoissa, vaikka ottikin ensi potkut terillä Helsingin Luistelijoissa. Perheen muutettua Espoosta Rovaniemelle luistelu jatkui, johti kilpajäille ja taitojen kartuttua SM-noviiseihin.

– Silloin vedin todella hyvän kauden ja olin finaalissa kuudes.

 Kun Silja nousi SM-junioreihin, tuli korona ja se katkaisi kauden.

– Siitä tuli tietysti takapakkia, mutta sain vain lisää innostusta harjoitteluun. Viime kaudella saavutin yksäriurani huipun ja sain SM-kisapaikan. Minulla olisi ollut haluja myös SM-senioreihin, mutta testit menivät läpi liian myöhään.

Silja kilpaili sitten kansallisissa kilpailuissa. Hän sai parhaat onnistumiset finaaleihin sekä maalis-huhtikuun vaihteessa kilpailtuun Barents Gamesiin, josta tuli voitto pohjoismaisista kilpakumppaneista.

Barents Games järjestetään vuorovuosin kesä- ja talvilajeissa. Tällä kertaa mukana oli tuhatkunta eri talvilajien edustajaa Norjan, Ruotsin ja Suomen pohjoisista maakunnista. Tapahtuman tarkoituksena on tarjota nuorille urheilijoille mahdollisuus kilpailla kansainvälisessä ympäristössä.

Hyvä ura takana, uusi edessä

Silja summaa yksinluistelijan uransa olleen pitkä ja hyvä.

 – Saavutin kaiken, mikä minulle yksinluistelijana oli mahdollista. Oli aika vaihtaa uuteen. Muodostelmaluistelu kiinnosti, koska siinä mukana on aina joukkue, eikä tarvitse olla yksin tavoitteitaan saavuttamassa.

Taitoluistelijat Barents Gamesissa: Rovaniemen Taitoluistelijoiden Veera Minkkinen, Elina Lauri, Silja Lauri, Inka Mäenpää Taitoluistelijat Kajaanin Sara Lahti, Nella Koponen ja Jutta Ohtonen sekä valmentajat Anu Piltonen (RoiTa) ja Kristi Loukusa (TaiKa).
Silja Lauri (toinen vasemmalta) yhdessä Rovaniemen Taitoluistelijoiden Taitoluistelijat Kajaanin luistelijoiden ja valmentajien kanssa Barents Gamesissa.

Lajin vaihtoon Siljaa innosti myös mahdollisuus keskittyä luistelussa muuhunkin kuin pääasiassa hyppyihin. Hyppimistä enemmän häntä viehättävät askeleet ja liikkeen flow.

– Olen aina ihaillut muodostelmaluistelijoiden vauhtia, kehon kannatusta ja yhtenäisyyttä luistelussa. Ohjelmat on myös tarkasti suunniteltuja, ja lajia on todella upeaa katsoa.

Ajatus lähteä mukaan muodostelmaluisteluun heräsi jo viimeisen yksinluistelukauden alussa.

– Juttelin ensin vähän läpällä, että hakisin seuraavaksi kaudeksi muodostelmajoukkueeseen ja luistelisin pääkaupunkiseudulla. 

”Kävin lumien testiluistelussa, jossa oli todella hyvä fiilis.”

Kun Espoo Synchronized Skatersin Lumineers päätti palata Elite 12 -sarjasta takaisin SM-seniorisarjaan, Silja mietti, että joukkueeseen olisi ehkä mahdollisuus päästä mukaan.

– Kävin lumien testiluistelussa, jossa oli todella hyvä fiilis ja kiva porukka, hän kertoo.

Silja ennakoi, että muodostelmaluistelussa on aluksi varmasti paljon uutta oppimista. On hallittava luisteleminen joukkueessa ja sama liikekieli ja tyyli kuin kaikilla muilla.

– Jännää, mutta olen innoissani. Pääsen tekemään paljon tuttua, mutta periaatteessa kuitenkin jotain ihan uutta.

Paluu koti-Espooseen

Osittain valinnassa Lumineersiin painoi myös joukkueen espoolaisuus, sillä juuri Espoosta Laurin perhe muutti aikanaan pohjoiseen.

Puitteet arkeen Espoossa olivat jo valmiina. Perheellä on Espoon Niittykummussa sijoitusasunto, josta tuli nyt Siljan koti. Matka kotoa on optimaalinen sekä Ilmattaren jäähallille että Otaniemeen, jossa Aalto-yliopisto toimii.

Silja on kevään ylioppilas, joka on hakenut Aalto-yliopistoon opiskelemaan bioinformaatioteknologiaa. Toinen vaihtoehto opiskeluun on Helsingin yliopiston lääketieteellinen tiedekunta.

Rastien hakua kesäisin

Silja kisaa luistelun ohessa suunnistuksessa kansallisella tasolla. Kauden tärkeimmät kisat rasteilla osuvat onnistuneesti luistelun lomaviikkoihin.

”Ehdin onneksi kisata myös tänä kesänä huolimatta luistelun puolella tapahtuneista muutoksista.”

– Suunnistin viime vuonna onnistuneen kauden, ja ehdin onneksi kisata myös tänä kesänä huolimatta luistelun puolella tapahtuneista muutoksista.

Vielä tänä kesänä Silja edustaa Rovaniemen hiihto- ja suunnistusseuraa, mutta vaihtaa sitten seuraavaksi kaudeksi Espooseen.