Henkilöt

PM-kilpailuissa debytoiva Janni Riekkinen eläytyy ja hassuttelee jäällä

7 helmikuun, 2019 Jyrki Pirkkalainen Iida Jauhiainen ja KuLS

SM-noviiseissa luisteleva Janni Riekkinen tunnetaan treenijäiden ilopillerinä. 13-vuotias kuopiolainen edustaa Suomea tänä viikonloppuna Pohjoismaiden mestaruuskisoissa Ruotsin Linköpingissä.

Janni Riekkinen

Janni Riekkisen hymy valloittaa jäällä ja kaukalon ulkopuolella.

Moni nuori taitoluistelija nimeää suosikkielementikseen yleensä jonkin hypyn tai piruetin. Kuopion Luisteluseuraa edustava Janni Riekkinen on tässä suhteessa eri linjalla.

– Pidän eniten askelsarjojen tekemisestä. Minulle on periaatteessa ihan sama, mikä musiikki soi. Osaan vain jotenkin luontaisesti eläytyä siihen, Janni kertoo.

Nuori luistelija pitää myös hypyistä, erityisesti tulpista, joka onnistuu yleensä. Nyt työn alla ovat ritti ja flippi, jotta ne saataisiin riittävän varmoiksi ja mukaan ohjelmaan.

Luistelukaverit kehuvat Jannia hauskaksi ja positiiviseksi. Hänestä positiivisuus tarttuu muihinkin.

– Hassuttelen aika paljon hallilla. Yritän aina saada kaverit nauramaan kertomalla hauskoja juttuja. Olen myös aika sisukas ja yritän parhaani aina, Janni kuvailee itseään.

Kun Janni oli nuorempi, hänen esikuvansa oli Kiira Korpi. Nykyään kilpailevista luistelijoista hän seuraa eniten Venäjän Jevgenia Medvedevaa.

Arki täyttyy koulusta ja treeneistä

Janni Riekkinen (vas.) ja Olivia Hentunen

Kuopion Luisteluseuran harjoituskaverit Janni Riekkinen (vas.) ja Olivia Hentunen kuuluvat molemmat nuorten maajoukkueeseen.

Seitsemäsluokkalainen Janni käy koulua urheiluluokalla. Koulupäivät ovat normaalipitkiä eli päättyvät kolmen maissa iltapäivällä. Koulun jälkeen Janni ehtii käymään kotona, sillä iltaharjoitukset ovat vähän myöhempään illalla. Treenejä on kuutena päivänä viikossa yhteensä 20 tuntia, mistä noin kolmasosa on oheisharjoituksia, kuten balettia, tanssia ja voimaharjoituksia.

– Kun siellä koulussakin menee joka päivä se kuusi tuntia, niin ei siinä oikein muuta ehdi harrastaa. Vapaa-aikana olen yleensä ihan vaan kotona ja pelailen pelejä siskon kanssa.

Kuopion Luisteluseuran koko valmennustiimi on lähtöisin Ukrainasta. Seuran päävalmentaja Liana Echeretnan vuosien työ kantaa hedelmää, sillä liiton nuorten maajoukkueessa on tällä kaudella kolme kuopiolaisluistelijaa. Olivia Hentunen ja Minttu Heikkinen kisaavat juniorisarjassa, johon Jannikin ensi kaudella siirtyy. PM-kisoissa Oliviakin luistelee vielä Jannin kanssa noviiseissa.


Pohjoismaiden mestaruudet ratkotaan tänä vuonna Linköpingissä Ruotsissa 6.–10.2. Noviisien ja juniorien kisat käynnistyvät tänään torstaina lyhytohjelmilla. Aikuiset luistelevat omat lyhytohjelmansa lauantaina ja vapaaohjelmat sunnuntaina. PM-kilpailuja voi seurata live-striiminä täältä.

Suomen joukkue PM-kilpailussa:

Seniorinaiset:
Jenni Saarinen
Hanna Kiviniemi
Sofia Sula
Vera Stolt

Seniorimiehet:
Roman Galay

Juniorinaiset:
Laura Karhunen
Fanny Lindfors
Selma Välitalo
Mai Helske

Juniorimiehet:
Lauri Lankila
Lucas Tiilikainen
Nuutti Järvinen
Makar Suntsev
Warttu Riihimäki
Toivo Kokk

Noviisitytöt:
Olivia Lisko
Janni Riekkinen
Olivia Hentunen
Janna Jyrkinen

Noviisipojat:
Matias Lindfors
Jari Krestyannikov