Henkilöt

Korkeat tavoitteet kantavat tulisten hetkien yli

Milania Väänänen ja Filippo Clerici – kaksi kovaa tahtoa yhteisellä jäällä

6 syyskuun, 2023 Kaisa Viitanen STLL

Pariluistelujäille on tulossa ilotulitusta, kun kaksi kovatahtoista urheilijaa, Lahdesta kotoisin oleva Milania Väänänen ja Pohjois-Italian Comossa syntynyt Filippo Clerici pääsevät käynnistämään ensimmäisen kansainvälisen kilpailukautensa reilun vuoden yhteistyön jälkeen.

Milania Väänänen on suomalaisille taitoluistelun seuraajille tuttu pikkutytöstä lähtien. Jo pienenä yksinluistelijana hän oli sellainen yhdistelmä iloa, tahtoa ja energiaa, että lajin aktiivifanit keksivät hänelle lempinimen ”sähikäinen”.

Milanian yksinluistelu-ura päättyi juniorityttöjen SM-hopeaan joulukuussa 2018, sillä sähikäinen halusi pariluistelijaksi. Nyt pariluistelijana hän on etsinyt ja kokeillut useita eri partnereita. Venäläisen Mikhail Akulovin kanssa hän myös kilpaili kansainvälisesti aina tammikuun 2022 EM-kilpailuja myöten.

”Filippo on parina vaativa, jopa perfektionisti. Ja helposti tulistuva.”

Venäläisten urheilijoiden poissulkeminen kansainvälisiltä kilpakentiltä kuitenkin romutti parin yhteistyön jatkon. Milania oli jo luovuttamassa ja lähdössä Karibialle risteilylaivalle esiintyäkseen jääshow’ssa. Suomessa työskentelevän italialaisvalmentajan Maurizio Margaglion kautta hän kuitenkin sai yhteyden Franca Bianconiin, joka on yksi lain tunnetuimmista valmentajista.

– Franca sanoi, että jos haluat kokeilla, niin pääsisitkö viikon päästä Italiaan tryoutiin. Me kokeilimme Filippon (Clerici) kanssa kesäkuussa 2022 yhteistyötä viisi päivää ja se oli siinä.

Filippo Clerici oli vähintään yhtä tukalassa tilanteessa kuin Suomesta paikalle lentänyt Milania.

– Olin 19-vuotiaaksi asti yksinluistelija. En ollut luistelijana mitenkään kehno, mutta tiesin, ettei minulla ole juniorivuosien jälkeen asiaa miesten yksinluisteluun. Valmentajani Ondrej Hotarek sai haudattua lopettamishaaveeni ja lähdin kokeilemaan pariluistelua. Kahden ensimmäisen parini kanssa ei syntynyt hyvää yhteistyötä, ja olin ennen Milanian tuloa jälleen lopettamassa, Filippo kertaa.

Pariluistelijat Milania Väänänen ja Filippo Clerici ovat harjoitelleet runsaan vuoden yhdessä.
Pariluistelijat Milania Väänänen ja Filippo Clerici ovat harjoitelleet runsaan vuoden yhdessä.

Tahtoa ja itsepäisyyttä

Kaksikko löysi heti yhteisen sävelen ainakin kahdesta asiasta. Molemmilla on kova tahto urheilijana – ja luonteenpiirteenä heitä yhdistää itsepäisyys.

– Filippo on parina vaativa, jopa perfektionisti. Ja helposti tulistuva. Jos ei jossain onnistuta, niin heti lähtee palautetta tulemaan sillä kuuluisalla italialaisella temperamentilla, 19-vuotias Milania kuvaa nauraen yhteistyökumppaniaan.

22 vuotta keväällä täyttänyt Filippo ei jätä leikkisää sanailua yhtään vähemmälle.

– Milanialla on luja luonne, ja siis todella luja! Mutta niin on minullakin. Ja tietysti me välillä riitelemmekin. Mutta harjoituksia, yhteistyöstä puhumattakaan, emme jätä kesken.

”Olemme pariluistelijoina nuoria, meillä on aikaa kehittyä niin yksilöinä kuin yhteistyössämme.”

Kova tahto, kovat tavoitteet urheilijoina kantavat tulisten hetkien yli.

– Olemme pariluistelijoina nuoria, meillä on aikaa kehittyä niin yksilöinä kuin yhteistyössämme. Milania on myös ensimmäinen partnereistani, joka oli yhteistyöhön lähtiessämme samalla taitotasolla kuin minä. Eurooppalainen pariluistelu on ehkä parina viime vuotena näyttänyt hieman matalampitasoiselta kuin aiemmin, mutta Euroopassa on useassa maassa kasvamassa todella lupaavia uusia pareja, ja haluamme olla mukana haastamassa heitä, Filippo kuvaa.

Pari tietää, että haastajan rooliin pitää tehdä paljon muutakin kuin unelmoida.

– Olen tottunut pitkälti venäläiseen valmennuskulttuuriin, jossa valmentaja sanoo, mitä ja miten tehdään, ja luistelija tottelee. Italialainen valmennuskulttuuri on aivan erilainen. Valmentaja on enemmänkin opastaja, tarjoaa vaihtoehtoja, mutta vastuu on luistelijalla, Milania kuvaa ensimmäisen yhteisen treenivuoden haasteitaan.

Töitä unelmien eteen

Milania ja Filippo tietävät, että heillä on paljon tehtävää niin elementtitasolla kuin perusluistelussa, vaikka he saivatkin harjoitella niitä viime kauden rauhassa. Sekä Milania että Filippo osallistuivat kaudella 2021–2022 aiempien pariensa kanssa omien kotimaidensa edustajina, joten he eivät voineet kilpailla yhdessä viime kaudella. Tällä kaudella pari edustaa Suomea.

Milania Väänänen ja Filippo Clerici ovat asettaneet kovat tavoitteet jo ensimmäiselle kilpailukaudelleen.
Milania Väänänen ja Filippo Clerici ovat asettaneet kovat tavoitteet jo ensimmäiselle kilpailukaudelleen.

– Ja sen yhtenäisyyden, saumattoman yhteyden, joka pariluisteluun kuuluu olennaisesti, rakentaminen vie meiltä vielä kauan, Milania muistuttaa.

Silti Milanian ja Filippon tavoitteet ovat korkealla. He aloittavat kilpailemisen jo tulevana viikonloppuna Lombardia Trophyssa. Tavoitteena on – ei sen vähempää! – tekniset minimipisteet niin EM-kilpailuja kuin MM-jäätä varten.

”Olen alusta asti saanut Suomen Taitoluisteluliitolta ja taitoluisteluväeltä suuren tuen.”

Edellytyksiä haaveen toteutumiselle on. EM-kilpailuihin päästäkseen parien pitää saada teknisiä pisteitä lyhytohjelmassa 25 ja vapaaohjelmassa 42. MM-kisoihin vaadittavat pisteet ovat puolestaan 29 ja 46. Kun pari kävi elokuussa näyttäytymässä Suomessa testikilpailussa, tuomaristo antoi molemmista ohjelmista reilusti yli EM-rajan pisteet, eivätkä MM-rajatkaan olleet kaukana.

– Ranteeni oli kipeä ja haittasi nostoissa ja heitoissa. Kun kävin kilpailun jälkeen lääkärissä, värttinäluun päästä löytyi murtuma. Vamma on onneksi paranemassa, Filippo kertoo.

Filippolle parin harjoittelukaupungissa käytävä Challenger-sarjan kilpailu on tärkeä.

– Olen silloin ensi kertaa Suomen lipun alla, en ole koskaan edustanut muuta kuin Italiaa. Otan edustustehtäväni ilolla vastaan. Olen alusta asti saanut Suomen Taitoluisteluliitolta ja taitoluisteluväeltä suuren tuen. Enkä nyt puhu vain taloudellisesta tuesta, vaan kannustuksesta, ystävällisyydestä ja vaivattomasta asioiden hoidosta.

Milania taas miettii jo kaudelle rakennettua kilpailukokonaisuutta. Se on täysi, ja siinä on syksyn mittaan peräti kolme isoa haastetta koti-Suomessa: Finlandia Trophy Espoo lokakuussa, Grand Prix Espoo -kilpailu marraskuussa ja SM-kilpailut joulun alla. Silloin pääosin Italiassa harjoittelevan Milanian on onneksi mahdollisuus tavata myös läheisiä.

– Näen äitiäni, isääni ja muita läheisiäni aika harvoin, ja välillä minulla on ikävä heitä. Onneksi olen löytänyt myös Italiasta minulle läheisiä ihmisiä, Milania kertoo.


Liput syksyn Finlandia Trophy Espoo- ja Grand Prix Espoo -kilpailuihin myy Ticketmaster.

Ketkä?

Syntymäaika:

Milania Väänänen: 29. marraskuuta 2003

Filippo Clerici: 7. maaliskuuta 2001

Arvokilpailuedustukset:

Milania Väänänen: EM-kilpailut 2022 Mikhail Akulovin kanssa, sija 20

Filippo Clerici: Junioreiden MM-kilpailut 2022 Alyssa Montanin kanssa, sija 8

Valmentajat: Luca Dematte, Ondrej Hotarek ja Rosanna Murante sekä useita muita eri alojen asiantuntijoita

Koreografi: Luca Lanotte