Henkilöt

Lumineers haluaa haastaa SM-seniorit

28 syyskuun, 2017

Miten tehdään peruspotku eteenpäin? Sitä miettivät valmentajat Liisa Lakela ja Maikki Merilehto keväällä kolmen ja puolen tunnin verran. Tulokset siirrettiin tuoreen SM-seniorijoukkue Lumineersin harjoituksiin.

Koska joukkue on täysin uusi, valmentajakaksikko aloitti pohtimalla tarkkaan, mikä on joukkueen tyyli ja tekemisen filosofia. Liisa Lakela ja Maikki Merkilehto puhuivat paljon flowsta, vauhdista ja pehmeästä polven käytöstä.
– Koko kevät meni perusluistelun harjoittelussa. Kaikki ei tosin tapahdu kerralla, tämä tyylin rakentaminen on vuosien projekti, Maikki Merilehto sanoo.

Valmentajat Maikki Merilehto ja Liisa Lakela ovat valmiit vastaamaan ottamaansa haasteeseen.

Luistelutyylin lisäksi valmentajakaksikko on saanut mietittäväkseen rutkasti muitakin asioita joukkueen nettisivuista ja visuaalisesta ilmeestä lähtien. Lakela ja Merilehto ovat herkullisessa tilanteessa rakentamassa uuden seuran ja joukkueen toimintakulttuuria.

Valmentajakaksikon johtoajatuksena on kokonaisvaltainen valmennus.

– Haluamme kohdella luistelijoitamme huippu-urheilijoina ja rakentaa joukkueen ympärille vahvan tukiverkoston parhaista mahdollisista yhteistyökumppaneista. Keskitymme erityisesti fysiikkavalmennukseen, joka on suunniteltu muodostelmaluistelijoille. Tärkeätä on kiinnittää huomiota treenaamisen rytmiin, palautumiseen ja vammojen ennaltaehkäisyyn sekä hoitoon, Liisa Lakela sanoo.

Joukkueella on oma fysiikkavalmentaja, voimaharjoittelun valmentaja ja ajattelutaitojen valmentaja. Joukkue käy lisäksi balettitunneilla ja harjoittelee akrobatiaa.

UUDEN RAKENTAMISEN äärelle Lakela ja Merilehto pääsivät kahden espoolaisseuran päätettyä yhdistää voimat. ETK ja EsJt perustivat yhteisen seuran ja siihen SM-seniorijoukkueen, jolloin kummankin seuran urheilijoiden on luontevaa siirtyä SM-junioreista eteenpäin.

Kunnianhimoisille urheilijoille tarkoitettu joukkue herättikin jo keväällä kiinnostusta: koejäillä kävi yli 40 luistelijaa, joista 21 valittiin joukkueeseen. Puolet joukkueesta on ETK:n Revolutions-senioreista ja toinen puoli tuli Espoon kummankin seuran – Estj:n ja ETK:n – sekä Jyväskylän SM-junioreista.

Kahden valmentajan kombo on
meidän vastauksemme haasteeseen.

SM-SENIORISARJASSA kilpailee jo kolme maailmanmestaria ja moninkertaista MM-mitalistia: Marigold IceUnity, Rockettes ja Team Unique. Lumineers on siis mukana kovassa seurassa, kuten mikä tahansa muukin joukkue olisi.

– Moni varmaan miettii, että onko tuossa mitään järkeä lähteä hakkamaan päätä seinään, siis lähteä noin kovaan kisaan mukaan, pohtii Merilehto.

– Miten lähteä kisaamaan vuosikymmenien kokemusta vastaan? Kahden valmentajan kombo on meidän vastauksemme haasteeseen.

Suomessa on poikkeuksellista, että joukkueella on kahden tasaveroisen valmentajan tiimi eikä yhtä päävalmentajaa apuvalmentajineen.

Liisalla on jo yli 10 vuoden kokemus SM-juniorisarjan valmentajana Oulussa. Viime kauden Liisa vastasi ETK:n Reflections-joukkueen valmennuksesta. Maikki puolestaan on valmentanut viime vuodet USA:ssa juniorijoukkue Lexettesiä, joka edusti maataan junioreiden MM-kisoissa.

– Parasta tulee, kun yhdistämme eri osaamiset ja näkemykset.

teksti Heidi Maaria Johansson
kuva Sari Niskanen
Taitoluistelu-lehti 4/2017