Henkilöt

Tanssii tähtien kanssa -kisassa mukana oleva Laura Lepistö:

”Oli yllättävää huomata, että nilkkani ovat heikot”

16 marraskuun, 2019 Helena Tienhaara Katja Tamminen

Tanssii tähtien kanssa -kilpailussa syksyn ajan ihastuttanut Laura Lepistö kertoi SkatingFinlandille kuulumisiaan.

Entinen taitoluistelija ja Suomen Taitoluisteluliiton liittohallituksen jäsen Laura Lepistö on tanssinut tiensä jo viiden parhaan joukkoon tämän syksyn Tanssii tähtien kanssa -kilpailussa. Kisan voitosta taistelevat Lauran lisäksi Jannika B, Christoffer Strandberg, Veronica Verho ja Meeri Koutaniemi.

Ex-luistelija on kisan aikana joutunut totuttelemaan siihen, että esityksiä ei voida viilata niin pitkään ja hartaasti kuin aktiivisina luisteluaikoina. Joka viikko esitetään uusi tanssi, tyylilajit vaihtuvat tiuhaan, eikä ei olla mukavuusalueella.

”Olen huomannut tietynlaista stressiä, kun kaikkea ei pysty viilaamaan niin tarkasti kuin mihin on tottunut.”

– Olen huomannut tietynlaista stressiä, kun kaikkea ei pysty viilaamaan niin tarkasti kuin mihin on tottunut. Kahta ensimmäistä esitystä vielä pystyi. Hiotiin katseita ja nyansseja. Nyt pitää päästää irti ja heittäytyä, vaikka tanssi ei olisikaan hanskassa täydellisesti, Laura pohtii.

Laura Lepistö ja Marko Keränen Tanssii tähtien kanssa -ohjelmassa Kuva Katja Tamminen
Laura Lepistö kiittää pariaan Marko Kerästä huumorintajusta ja tuesta, jota hän on saanut ennen livelähetyksiä.

Naama ei kyllästytä

Kun Lauraa keväällä pyydettiin mukaan kilpailuun, hän sai esittää toiveita tulevan parin suhteen. Hän ajatteli, että tanssinopettaja Marko Keräsen kanssa voisi synkata, ja oli oikeassa.

– Kävi älyttömän hyvä mäihä. Meillä on Markon kanssa tosi hauskaa ja olemme samantyyppisiä. Vielä ei ole naama alkanut kyllästyttää, Laura nauraa.

Luistelu-uransa aikana Laura kertoo katsoneensa kaiholla pareja, jotka saivat toisistaan tukea tiukan paikan tullen. Nyt hän nauttii, kun kilpaillaan yhdessä.

– Iholla olo on uutta. Mutta esiintymistilanteessa parista on hirmuinen apu. Esimerkiksi ensimmäisessä livelähetyksessä bändi mokasi musiikissa, mutta Marko laittoi minut oikeaan rytmiin. Itse tein koreografiaa vielä edellisessä rytmissä, enkä osannut reagoida, kun bändi pitkittikin jotain kohtaa, Laura toteaa.

Kaipuu esiintymään

Laura Lepistö ja Marko Keränen Tanssii tähtien kanssa -ohjelmassa Kuva Katja Tamminen
Laura Lepistö kertoo huomanneensa kilpailun aikana, kuinka paljon hän on kaivannut esiintymistä.

Harjoittelu Marko Keräsen kanssa aloitettiin neljä viikkoa ennen ensimmäistä livelähetystä. Aluksi pari treenasi päivittäin klo 10–14, mutta mitä pidemmälle kisa on mennyt, sitä enemmän treenitahti on kiihtynyt.

Sunnuntait ovat esiintyjille pitkiä päiviä. Kuvauspaikalle mennään klo 10–11 välillä. On harjoituksia, meikkaus, valotreenit ja lopuksi livelähetys. Päivä tuntuu Laurasta lähes samalta kuin kisapäivä aktiiviaikoina.

Kisan aikana Laura kertoo huomanneensa, miten on kaivannut esiintymistä. Kun valot syttyvät, yleisö on paikalla ja  livebändi soittaa, on tunnelma katossa.

– Tämä on kuin jostain unesta. Välillä liikuttuu itsekin, Laura fiilistelee.

Laura on ottanut tanssitaipaleensa rennosti ilman paineita, vaikka toivookin pysyvänsä mukana mahdollisimman pitkään. Entisenä kilpaurheiilijana hän on tottunut ottamaan vastaan niin risut kuin ruusutkin.

– Ensimmäisten lähetysten aikana oli olo, että tämähän on kuin tuomaripalaute luistelussa alkukaudesta. Ei siitä ota sen enempää itseensä, vaan pyrkii vain kehittymään, Laura vertaa.

Heikot nilkat

Lauran etuna kisan aikana on ollut se, että koreografioiden omaksuminen on luistelutaustan myötä hänelle helppoa. Tähän mennessä vakiotanssit ovat tuntuneet helpommilta kuin latinalaistanssit. Kun pari alkoi harjoitella ensimmäistä kertaa valssia, tuli opettaja-Markolta heti kehut, että vakiotanssiasento näyttää täydelliseltä.

– Se on sellainen yliojennettu ja kannatettu asento. Ylipäänsä sellainen lyyrinen tyyli on minulle tutumpaa, Laura kertoo.

”Laura on huomannut heikkouksia nilkoissaan. Kun nilkat ovat olleet vuosia tiukan luistimen sisällä passiivisina, niiden lihakset eivät ole vahvistuneet.”

Lattareissa Laura on kohdannut enemmän haasteita. Liikkuvainen liikekieli on luistelijalle vierasta, sillä se on kaukana luistelulle ominaisesta liikekielestä. Painopiste pitää olla edessä, mikä on aiheutanut Lauralle tunteen, että on jatkuvasti menossa rähmälleen.

Vaikka Laura on syksyn aikana tottunut korkokenkiin, hän on huomannut nilkoissaan heikkouksia. Kun nilkat ovat olleet vuosia tiukan luistimen sisällä passiivisina, niiden lihakset eivät ole vahvistuneet. Tanssiessa Laura huomasi tämän, kun piti käyttää päkiää, kantaa, sisäsyrjää ja tehdä raahauksia.

– Nilkat alkoivat aluksi täristä lihasten heikkouden takia. Myös sääret ja pohkeet olivat aivan tulessa, Laura kuvailee.

Luistelija, vahvista nilkkojasi

Ota Lauran kokemuksista oppia, ja vahvista nilkkojasi. Katso alta fysioterapeutti Elina Järvisen täsmäliikkeet taitoluistelijan nilkkatreeniin. Elina, os. Kettunen, on yksi suomen menestyneimmistä taitoluistelijoista, ja edusti Suomea Salt Lake Cityn olympialaisissa 2002.