Henkilöt

Juulia Syrjänen suuntaa ammattilaisjäille

24 kesäkuun, 2019 Ninni Toivonen Johannes Ollikainen

Miltä kuulostaisi jatkaa rakastamansa lajin parissa Karibian vesillä esiintyen, nauttien auringon lämmöstä, vailla tietoa lumesta ja kylmyydestä? Siitä lähtee ottamaan selvää pian 20-vuotias Etelä-Vantaan Taitoluistelijoita koko uransa edustanut Juulia Syrjänen, joka aloittaa ensimmäisen ammattilaissopimuksensa lokakuussa maailman isoimmalla risteilijällä, Symphony of the Seas- laivalla. 

– Aloitin EVT:n luistelukoulusta, josta etenin aina SM-junioreihin asti, ja viime kausi meni kansallisissa senioreissa. Pienestä pitäen olen tykännyt esiintymisestä suunnattomasti, ja seuran kevätnäytökset olivatkin pitkään paras juttu luistelussa. Toki taitotason karttuessa kilpaura oli se isoin tavoite ja motivaattori, mutta rakkaus esiintymiseen säilyi läpi tiukimpienkin vuosien. 

Juulia Syrjänen sanoo ammattilaissopimuksen olevan palkinto kaikesta siitä työstä, mitä hän on luistelun eteen tehnyt. Vaikka espoolainen Syrjänen sanoo nauttineensa myös kilpailemisesta, hänen mukaansa on vapauttavaa saada kokea luistelu sellaisessa muodossa, jossa suorituspaineita ei juuri ole ja saa vain nauttia luistelusta. 

Hakuprosessi maailman suurimmalle risteilijälle on pitkä ja haastava. Royal Caribbean -laivojen jääshowt ovat Bietak Production -yhtiön tuottamia, ja haku tapahtuu heidän kauttaan. 

”Luisteleminen on totta kai olemaan iso osa show-elämää, mutta koko talven viettäminen Karibian lämmössä ei myöskään kuulosta yhtään hullummalta.”

– Laitoin castingista vastaavalle henkilölle videoita hypyistäni, askeleistani, pirueteista ja liu’uista. Lisäksi tein show-henkisen koreografioidun ohjelman, jonka myös lähetin. Taitojen näyttämisen lisäksi hakuprosessiin kuuluu puhelin- ja skypehaastattelut.

Hakeminen ja omien unelmien jahtaaminen kannatti, ja syksyllä Juuliaa odottaa muutto Karibialla risteilevälle alukselle. 

– Eniten odotan kokemusta kokonaisuudessaan. Luisteleminen on totta kai olemaan iso osa show-elämää, mutta koko talven viettäminen Karibian lämmössä ei myöskään kuulosta yhtään hullummalta. Innolla odotan myös tutustumista uusiin ihmisiin ja mahdollisuutta nähdä uusia paikkoja ja matkustaa, Syrjänen tuumaa.

Hyvässä kunnossa Karibialle

Esiintyjät asuvat laivalla siinä missä matkustajatkin ja pääsevät ulos aina kun laiva saapuu maihin. Symphony of the Seas lähtee Miamista ja pysähtyy muun muassa Puerto Ricossa, Hondurasissa ja Bahaman saarilla. 

Luistelunäytösten lisäksi työhön kuuluu esimerkiksi luistelun opettaminen laivan matkustajille. 

Valmistautumisesta tulevaan ammattilaisuraansa joulukuussa ylioppilaaksi valmistunut nuori nainen ei ole ottanut paineita. 

– Jatkan treeniä syksyyn asti melko normaalisti, hieman vähemmällä jääajalla kuin kilpaillessa. Se ei sinänsä haittaa, sillä nyt pitää vain pysyä hyvässä kunnossa eikä painopiste ole enää uuden oppimisessa tai ohjelmien hiomisessa. 

Juulia Syrjänen aikoo keskittyä askeltekniikkaan ja piruetteihin ennen kuin lentää unelmansa perään syksyllä. Muille ammattilaisuraa miettiville luistelijoille hän lähettää seuraavat terveiset: 

– Kannattaa hakea rohkeasti! Hakemisella ei menetä mitään ja voi vaikka saada napattua itselleen unelmaduunin. Itse en keksisi parempaa tapaa viettää lukion jälkeistä välivuotta. 

Lue lisää! Raumalta kotoisin oleva Lotta Malinen on mukana Royal Caribbeanin jääshowkiertueella neljättä kertaa.