Henkilöt

"Toivon, että pääsisimme MM-kisoihin"

Julia Hakanen muutti Italiaan luistellakseen seniorijoukkueessa

15 kesäkuun, 2023 Emmi Koskiniemi Santtu Jaakkola ja haastateltavan kotialbumi

Ensimmäiset potkut jäällä Julia Hakanen teki 3-vuotiaana äitinsä opastamana perheen takapihalle jäädytetyllä luistinradalla. Harjoittelu siirtyi takapihalta jäähalliin muutama vuosi myöhemmin, kun Julian naapuri innostui myös harrastuksesta ja pyysi häntä mukaan.

– Näin luistelusta sitten kehittyi myös intohimoharrastus. Ei enää takapihalla luistelua, Julia Hakanen naurahtaa.

Muodostelmaluistelu valikoitui lajiksi, koska paikallisessa seurassa, eli Kirkkonummen Taitoluisteluklubissa ei ole muita lajeja kuin muodostelmaa.

– En oikein osannut pienempänä hyppiä myöskään, joten tuntui mukavammalta luistella rivissä, Julia kertoo.

Kohti Italiaa

Julia on muodostelmaluistelu-uransa alusta asti haaveillut seniorisarjassa luistelemisesta. Hän haki vuotta aikaisemmin Espoo Synchronized Skatersin Lumineers-joukkueeseen, muttei mahtunut joukkueeseen mukaan.

– Kansalliset seniorit treenaavat liian vähän ja SM-seniorit taas ovat tasoltaan liian kovia minulle, Julia sanoo.

Viime kaudella yli-ikäisenä Lunae-juniorijoukkueessa kilpaillut Julia ymmärsi, ettei Suomessa olisi enää sopivaa joukkuetta hänelle. Hän otti keväällä yhteyttä Trentossa Italiassa harjoittelevan Team Ice On Firen -joukkueen valmentajaan.

– Muutamaa muutakin joukkuetta pallottelin, mutta päädyin aika suoraa Team Ice On Fireen, sillä joukkueen dynamiikka ja luistelutaito näyttivät kaikki omaan silmään kivalta. Tämän lisäksi minulla on hieman kielitaustaa lukiosta, Julia taustoittaa.

Julia sopi videopuhelun joukkueen valmentajan kanssa ja lähetti muutaman treenivideon, joiden perusteella hänelle luvattiin paikka joukkueesta.

– Minun ei tarvinnut lähteä edes paikan päälle testaamaan, vaikka joidenkin on näin täytynyt tehdä ennakkonäytöistä huolimatta, Julia iloitsee.

Julia Hakanen on luistellut viimeiset kautensa Kirkkonummen Taitoluisteluklubin Lunae -joukkueessa.

Taitojen ylläpitämistä

Edellisen kauden päätyttyä Julia ylläpiti taitojaan Kirkkonummelle perustetun kansallisen seniorijoukkueen harjoituksissa, kunnes hän matkusti Italiaan huhtikuun lopussa. Julian perhe tarjosi pehmeän laskun uuteen arkeen, sillä he matkustivat hänen kanssaan Trentoon ensimmäisiksi päiviksi.

”Minut otettiin todella hyvin vastaan. Joukkueessa on jo vähän läheisempiä luistelijoita, joiden kanssa klikkaa tosi hyvin.”

Uusi koti löytyi hyvällä sijainnilla olevasta soluasunnosta, jonka Julia jakaa neljän italialaisen kanssa. Vaikka luistelija on viettänyt Trentossa vasta kuukauden, on uusi elämä lähtenyt rullaamaan paremmin kuin hyvin. Luistelun ohella Julia on nähnyt kavereitaan ja syönyt paljon jäätelöä.

– Minut otettiin todella hyvin vastaan. Joukkueessa on jo vähän läheisempiä luistelijoita, joiden kanssa klikkaa tosi hyvin. Myös kämppikseni ovat todella mukavia, Julia kertoo.

Luistelun ja kavereiden täytteistä arkea

Julia on ensimmäinen kansainvälinen luistelija Team Ice On Firessa, joten toukokuu oli myös joukkueelle uutta ja jännittävää aikaa. Italiassa kausirakenne on Suomeen verrattuna erilainen, ja uusi kausi alkaa virallisesti vasta kesäloman jälkeen. Julia liittyi mukaan joukkueeseen siis edellisen kauden puolella.

– On tuntunut tosi omalta paikalta, mikä on ollut todella ihanaa huomata. Jännitti vähän, että entä jos onkin ihan kamalaa.

Kielimuuri jännitti etukäteen, sillä valmennus tapahtuu italiaksi. Onneksi joukkueen luistelijat ja valmentajat osaavat myös hyvin englantia, jos suomalaisluistelija ei ymmärrä kaikkea. Julia aloitti saavuttuaan myös italian kielikurssin tavoitteenaan sujuvoittaa kielitaitoa.

– Kaupassa käyminen ja jäätelön tilaaminen sujuu, mutta arkipäivän keskustelu ei vielä onnistu italiaksi, Julia kuvailee.

Kansallisissa junioreissa viimeisimmäksi luistellut Julia kertoo Italiassa luistelemisen eroavan hyvin vähän Suomessa luistelemisesta valmennuskulttuuriltaan. Erilaisuuksia kuitenkin löytyy muutamia. Italiassa joukkuetta luotsaa myös yksinluisteluvalmentaja, minkä ansiosta Julian yksinluistelutaidot ovat menneet jo kuukaudessa suuren harppauksen eteenpäin.

Kaksi ohjelmaa ensimmäistä kertaa

Korkeammassa sarjassa harjoitteleminen merkitsee myös suurempia harjoitusmääriä. Team Ice On Fire harjoittelee neljästä–viiteen päivään viikossa useita tunteja kerrallaan. Kansallisella tasolla luistelleelle Julialle myös kahden ohjelman harjoitteleminen on uusi asia.

Julia Hakanen asuu ja harjoittelee Trentossa Italiassa.

– Olen aina miettinyt, miten treenataan kahta ohjelmaa ja odotan sitä jännityksellä. Lyhytohjelma on lyhyempi kuin mihin on tottunut ja vapaaohjelma taas pidempi, Julia pohtii.

”Kukaan ei heitä sinua tomaatilla, vaikka epäonnistuisit testeissä. Uskalla unelmoida, koska se kantaa tosi pitkälle – pelkkä unelmointikin.”

Eniten Julia odottaa tulevalta kaudelta kansainvälisiä kilpailuja. Italiassa on vain kaksi seniorijoukkuetta, joten kotimaan kilpailut on vain pieni osa kisakalenteria.

– Toivon, että pääsisimme MM-kisoihin. Uskon sen olevan koko joukkueen tavoite, sillä viime kaudella se ei täyttynyt, Julia sanoo.

Julia rohkaisee kaikkia senioritasolla luistelemisesta haaveilevia tavoittelemaan omia unelmiaan.

– Rohkeasti vaan yrittämään. Kukaan ei heitä sinua tomaatilla, vaikka epäonnistuisit testeissä. Uskalla unelmoida, koska se kantaa tosi pitkälle – pelkkä unelmointikin, Julia kannustaa.