Henkilöt

”Jos jotain kaipaan elämääni lisää, niin aikaa voisi olla enemmän”

Disney On Ice -show’ssa esiintyvä Jonna Holm elää unelmaansa kiertue­yhteisössä

9 helmikuun, 2023 Liinu Lähteenmäki Feld Entertainment ja Holmin kotialbumi

Jonna Holm matkustaa ympäri maailmaa Disney On Ice -luistelijana. Kiertueen mukana pääsee näkemään upeita paikkoja, joihin ei muuten tulisi matkustettua.

Suomalainen Jonna Holm, 26, luistelee nyt kuudetta vuottaan showesiintyjänä. Hän muistaa edelleen kirkkaasti ensimmäisen show’nsa Serbian Belgradissa syksyllä 2017.

– Ennen ensimmäistä esiintymistä jännitti todella paljon, sillä en ollut ikinä esiintynyt niin suuren yleisön edessä. Kyllä siinä tuli itkettyäkin, mutta kaikki sujui silti todella hyvin, 5-vuotiaana taitoluisteluharrastuksen aloittanut Jonna muistelee.

Tällä viikolla Jonna pääsee jälleen muutamiksi päiviksi koti-Suomeen, kun vuosittain kymmentuhatpäiset yleisöt keräävä Disney On Ice -kiertue tuo jäälle Dream Big -show’nsa Helsingin jäähallissa. Rakastettuja Disney-hahmoja ja -tarinoita nähdään Suomessa jopa seitsemän esityksen verran.

Kilpajäiltä showluisteluun

Tamperelaista Kooveeta edustanut ja kansallisissa senioreissa kilpauransa huhtikuussa 2017 päättänyt Jonna ei jännitä enää showjäällä jokaista elementtiä samalla tavalla kuin kilpailuissa. Hän on huomannut, ettei yleisö tuomitse, vaikka jäällä mokaisikin jonkun liikkeen.

Jonna Holm
Jonna Holm

Ilmehtiminen ja elehtiminen ovat myös kehittyneet vuosien varrella. Ne tulevat kokeneelta esiintyjältä nyt jo luonnostaan. Jään laidallakin on syntynyt uusia toimintatapoja.

– Sellainen maneeri on tullut, että aina täytyy laittaa vasen luistin jalkaan ja solmia se ennen oikeaa luistinta. Joskus on käynyt niin, että olen vahingossa laittanut ensin oikean luistimen ja joutunut sitten ottamaan sen pois ja solmimaan luistimet uudelleen, Jonna naurahtaa.

”Sellainen maneeri on tullut, että aina täytyy laittaa vasen luistin jalkaan ja solmia se ennen oikeaa luistinta. ”

Elo–syyskuussa alkava kiertue kestää yleensä kuudesta yhdeksään kuukautta. Kesäisin esiintyjät voivat viettää aikaa kotimaassaan tai halutessaan lähteä kiertueelle Eurooppaa ja Yhdysvaltoja eksoottisempiin kohteisiin, kuten Australiaan tai Japaniin.  

– Olen osallistunut näihin kesän aikana järjestettäviin esityksiin pari kertaa. Vuonna 2019 olin Puerto Ricossa ja Dominikaanisessa tasavallassa. Elokuussa 2021 matkasin puolestaan Abu Dhabiin. Olen päässyt reissaamaan ympäriinsä. Suosikkikohteitani ovat olleet sellaiset paikat, joihin en ilman kiertue-elämää olisi luultavimmin koskaan päätynyt, Jonna kertoo.

Ystäviä, opiskelua ja tulevaisuuden suunnitelmia

Esiintyjillä on kohteissa vapaa-aikaa, jolloin Jonna tutustuu kaupunkiin kiertuekavereidensa kanssa. Hektiseen kiertueympäristöön kaipaa kuitenkin myös omaa tilaa, jolloin Jonnalla on tapana käydä itsekseen kahvilla tai kävelyillä. Vapaista hetkistä osa menee läppärin ääressä kouluhommia tehden, sillä Jonna opiskelee kiertue-elämän ohella täysipäiväisesti ammattikorkeakoulussa tähtäimenään tradenomin tutkinto.

– Jos jotain kaipaan elämääni lisää, niin aikaa voisi olla enemmän. Showesiintyjänä on koko ajan menossa ja opintojen yhdistäminen siihen vaatii aika paljon, Jonna kertoo.

Tulevaisuudessa Jonna haluaisi jatkaa Disney On Icen mukana, mutta haaveissa olisi jossain vaiheessa päästä yliopistoon tekemään kaupallisen alan maisterin tutkintoa.

– Pyrin säästämään esiintymistuloistani tulevaisuutta varten. Yhtiö hoitaa puolestamme majoituksen ja kuljetukset, joten niihin ei kulu omaa rahaa, Jonna sanoo.

Kulissien takana tapahtuu

Jäällä on vuosien mittaan nähty useita eri tarinoita ja hahmoja. Tänä vuonna yksi tarinoista on Pieni Merenneito, jossa Jonna esittää tähänastisen uransa suosikkirooliaan yhtenä Arielin kuudesta siskosta. Vuosien varrelle on mahtunut monia muitakin ihania rooleja, ja suomalaisesiintyjä on päässyt luistelemaan muun muassa Frozenin maailmassa.

Jonna Holm Frozenin maailmassa Yhdysvalloissa vuonna 2018.
Jonna Holm Frozenin maailmassa Yhdysvalloissa vuonna 2018.

Näytöksissä nähdään aina näyttäviä pukuja ja kauniita suorituksia. Esityksen aikana jäällä tapahtuu niin paljon kaikkea, etteivät katsojat välttämättä huomaa, jos jokin poikkeaa suunnitelmasta. Yllättäviin tilanteisiin on vaikea varautua ennakkoon, joten showluistelijoilla pitää olla hyvä tilannetaju ja taitoa improvisoida.

– Yhden kerran olen myöhästynyt omasta vuorostani, kun pukuni vetoketju hajosi. Puvustaja sitten korjaili sitä hakaneuloilla ja livahdin kesken esityksen omalle paikalleni jäälle, Jonna muistelee.

Rakkaus luisteluun on suurin syy sille, miksi Jonna on viihtynyt kiertueen mukana useamman vuoden. Mutta myös matkustaminen, kiertueella syntyvät ystävyyssuhteet ja työn monipuolisuus ovat luistelijalle tärkeitä asioita.

– Disney On Icella työskentely on ollut hyvin antoisaa, tapahtumarikasta ja vaihtelevaa. Jos on haaveita luistella ulkomailla, voin suositella hakemista jääkiertueelle lämpimästi!