Henkilöt

Neljän taitoluistelijan isä sai valtakunnallisen tunnustuksen

Janne Saarela on Vuoden isä 2023

7 marraskuun, 2023 Marita Kokko STM ja Janne Saarelan kotialbumi

Seinäjokelainen Janne Saarela epäili saaneensa pilapuhelun, kun hänelle ilmoitettiin, että hänet palkitaan valtakunnallisesti Vuoden isänä kahden muun isän kanssa. Neljän taitoluistelijan isä sai tunnustuksen tyttäriensä kannustamisesta, RiverBullsin tarjoamasta esimerkistä pojille sekä joukkueen perustamasta rahastosta luisteluperheiden tueksi. Vuoden isä -palkinnon valmistelusta on vastannut Väestöliitto yhdessä sosiaali- ja terveysministeriön sekä valtakunnallisten perhe- ja muiden järjestöjen kanssa.

– En todellakaan tiennyt olevani edes ehdolla. Siksi tunnustus tuli aika lailla puun takaa. Tämä on hieno kunnianosoitus itselle sekä koko meidän joukkueelle, hän kuvaa.

Samaa mieltä on perhe, jonka jäsenet pitivät myös tietoa aluksi vitsinä. Kaikki ovat nyt mielissään tunnuksesta.

Palkitsemisperusteluissa Jannea luonnehditaan leppoisaksi, rehelliseksi ja sitoutuneeksi isäksi. Hän on ollut aktiivinen isä lasten taitoluisteluharrastuksessa.

”Jos emme olleet jäähallilla, niin olimme matkalla hallille tai hallilta.”

Isä on ollut perustamassa myös Suomen ja samalla koko maailman ensimmäistä miesten muodostelmaluistelujoukkue RiverBullsia, jossa luistelijat toimivat pojillekin esimerkkinä ja kannustajana esteettisen jääurheilulajin harrastamisessa.

Parhaimmillaan muutama vuosi sitten aktiivisesti luistelevia Saareloita oli viisi. Nyt kilpajäillä on tyttäristä kaksi isän ohella. Heistä Maija luistelee juniorijuokkue RiverPearlsissa ja Kaisa seniorijoukkue River X:ssä. Milja ja Veera ovat jättäneet jäät, ainakin hetkeksi.

– Kun neljä tyttöä lisäkseni luisteli ja vaimo oli joukkueenjohtajana, menoa riitti. Jos emme olleet jäähallilla, niin olimme matkalla hallille tai hallilta. Tilanne on helpottunut vanhempien tyttärien ajokorttien myötä. Ei tarvita enää kuin auto, jossa on bensaa.

Janne Saarela on ollut perustamassa Suomen ensimmäistä miesten muodostelmaluistelujoukkuetta nimeltään RiverBulls.
Janne Saarela on ollut perustamassa myös Suomen ensimmäistä miesten muodostelmaluistelujoukkue RiverBullsia.

Luisteluperheessä viihtyy

Perheen on pitänyt luistelun parissa hyvä seurahenki ja joukkuehenki.

– On mukavaa porukkaa, joista on tullut kavereita ja aina tutustuu myös uusiin lajin pariin tulijoihin. Kun näkee, että lapset nauttivat harrastuksestaan, niin mikäpä tässä. Tämä on hyvä harrastus, Janne kertoo.

Maija luistelee juniorijuokkue RiverPearlsissa, Janne-isä RiverBullsien riveissä ja Kaisa seniorijoukkue River X:ssä.
Maija luistelee juniorijuokkue RiverPearlsissa, Janne-isä RiverBullsien riveissä ja Kaisa seniorijoukkue River X:ssä.

Saarelan perhe on saanut kokonaisuuden työ – harrastukset – perhearki pyörimään hyvin.

– Teen nykyisin paljon töitä kotoa. Työnantaja on joustava, ja voin itse aikatauluttaa työtä, mikä helpottaa paljon. Vaimo kuljettaa myös usein ja toiseksi vanhin kulkee jo omin kyydein treeneihin.

”Kun näkee, että lapset nauttivat harrastuksestaan, niin mikäpä tässä. Tämä on hyvä harrastus.”

Harrastukset antavat paljon sekä lapsille että itselle. Löytyy kavereita ja sosiaalista elämää. Sitoutuminen luisteluun on perheen oma valinta.

– Viikonloput ovat tietysti aika kiireisiä. Harjoituksia on usein lauantaisin ja sitten kaudella kisareissut, mutta menot ovat tätä elämäntapaa.

Luisteluharrastus on tarjonnut myös huippuhetkiä, joista moni sijoittuu kilpailuihin. Kauden 2018–2019 kisoissa tuli menestystä kaikille. Esimerkiksi Helsingissä pidetyissä kutsukisoissa tuli voitto sekä tyttärien että isän joukkueelle.

– Hienoa oli myös seurata saman kauden MM-kotikisoja katsomossa.

Isät innostuivat katsomossa

Ajatus RiverBulssista syntyi, kun isät odottivat katsomossa tyttäriään harjoituksista. Koska laji näytti hauskalta ja helpolta, he innostuivat ja kysyivät silloiselta päävalmentajalta Tipe Pesoselta muodostelmakurssia miehille.

Maija, Kaisa, Milja ja Veera Saarela yhdessä isänsä kanssa Seinäjoen Taitoluistelijoiden näytöksessä.
Maija, Kaisa, Milja ja Veera Saarela yhdessä isänsä kanssa Seinäjoen Taitoluistelijoiden näytöksessä.

Viiden kerran kurssi järjestyi, ja sillä tiellä ollaan oltu vuodesta 2014. Kilpailevassa joukkueessa luistelee nyt 14 miestä. Kymppijuhlat ovat edessä vuoden kuluttua.

Palkitsemisperusteissa mainitaan myös RiverBulls -joukkueen yhteisöllinen rooli. Joukkue on perustanut rahaston, joka tukee harkinnanvaraisesi niitä paikallisia perheitä, joissa lasten taitoluisteluharrastus on taloudellisista syistä vaakalaudalla.

– Pyöritimme itse rahastoa jonkun aikaa, mutta kun varoja alkoi kertyä enemmän oli järkevintä siirtää rahaston hallinta seuran tehtäväksi. Kannustan muitakin seuroja perustamaan vastaavia rahoituskanavia, Janne kertoo.

Hän korostaakin, ettei tunnustus ole pelkästään hänen ansiotaan, vaan iso kiitos kuuluu koko RiverBulls -joukkueelle sekä nykyisille, entisille että tuleville joukkuetovereille.

– Ilman näitä joukkueen ansioita palkintoa olisi tuskin tullut, Janne pohtii.

Tunnustus kolmelle isälle

Vuoden isä 2023 -tunnustuksella palkittiin Janne Saarelan ohella rovaniemeläinen Matti Välialahti ja espoolainen Chirstopher Gullmans. Palkinnot kolmelle isälle jakoi sosiaaliturvaministeri Sanni Grahn-Laasonen. Janne Saarela vastaanotti tunnustuksen tiistaina seuranaan vanhimmat tyttärensä Veera ja Kaisa.

Isäkolmikosta nousee luontevasti teemaksi isien, lasten sekä perheiden moninaisuus ja yhdenvertaisuus: adoptiotausta, vammaisten lasten yhdenvertaisuus, omaishoitajien tilanne, sukupuolistereotypioiden hälventäminen sekä lasten harrastusmahdollisuudet. Maantieteellisesti kolmikko edustaa pääkaupunkiseutua, Pohjanmaata ja Lappia.


Artikkelikuvassa Matti Väliahdet (vas.), sosiaaliturvaministeri Sanni Grahn-Laasonen, Janne Saarela ja Christopher Gullmans.

Vuoden isä -palkinto

Vuoden isä -palkinto jaetaan henkilölle, joka on edistänyt omalla esimerkillään ja toiminnallaan isyyden merkityksen tunnistamista ja lisännyt näin sen arvostusta. Palkinnolla halutaan vaikuttaa siihen, että aktiivinen isyys saisi yhä enemmän jalansijaa yleisessä ajattelutavassa. Tavoitteena on vahvistaa isyyttä, tukea työn ja perheen yhteensovittamista, edistää lapsen etua sekä sukupuolten tasa-arvoa.

Ensimmäinen Vuoden isä -palkinto jaettiin vuonna 2006. Palkinnon on saanut yhteensä 46 isää, vuoden 2023 palkittavat mukaan luettuna.

Vuoden isä -palkinnon valmistelusta on vastannut Väestöliitto yhdessä sosiaali- ja terveysministeriön sekä valtakunnallisten perhe- ja muiden järjestöjen kanssa.