Seinäjoen Taitoluistelijoiden RiverBulls kehitti tuen luisteluperheille:
Rahastosta apua talousahdinkoon
Yllättävä notkahdus taloudessa tai äkilliset muutokset elämäntilanteessa voivat viedä perheen kuin perheen taloudellisiin vaikeuksiin. Seinäjoen Taitoluistelijoissa luisteluperheiden tilapäistä ahdinkoa helpottaa RiverBulls-rahasto, jonka ideoi ja toteutti samaa nimeä kantava muodostelmaluistelun miesten pioneerijoukkue.
– Tiedostimme joukkueessa, että perheillä on yllättävissä tilanteissa vaikeuksia selviytyä harrastusmaksuista. Päätimme myydä paikkoja oman joukkueen takkien selkään ja käyttää varat rahastoon perheiden tueksi. Tukijoita riittikin takkipaikoin muutaman kauden verran, kuvaa alkutilannetta RiverBullsin jäsen ja Seinäjoen taitoluisteluseuran varapuheenjohtaja Petteri Laamanen, joka on myös RiverBulls-rahaston yhteyshenkilö.
RB-rahasto on muotoutunut koko seuran rahastoksi, vaikka se kantaakin perustajiensa nimeä. Sillä on johtokunnan hyväksymät säännöt sekä selkeä esittely Seinäjoen Taitoluistelijoiden verkkosivuilla.
”Harjoitusmaksuja huojennetaan tuella kuukaudesta neljään kuukauteen.”
Rahasto avustaa seuran jäsenperheitä, joilla on hetkellisiä haasteita selviytyä harjoituskuluista. Jokainen tietää, miten esimerkiksi sairaus, työttömyys tai muutokset perhesuhteissa voivat yllättää ja vetää talouden tiukoille.
Pysyväistä tilannetta ei rahasto pysty pelastamaan, mutta tilapäiseen tarpeeseen se on helpotus.
– Harjoitusmaksuja huojennetaan tuella kuukaudesta neljään kuukauteen. Tuki kohdistuu puhtaasti alennuksina harjoitusmaksuihin, ja se ohjataan suoraan seuran laskuihin, Petteri kertoo.
Perhe voi hakea avustusta yhden kerran kauden aikana.
Käsittelyyn enintään viikko
Tuen hakeminen käy kätevästi lomakkeella, joka löytyy seuran nettisivuilta. Lähetetty hakemus menee suoraan excel-riville, ja siitä kilahtaa välittömästi ilmoitus rahaston sähköpostiin.
Hakemuksen käsittelyyn osallistuvat seuran puheenjohtaja sekä RiverBullsin jäsen, joka nyt on myös seuran varapuheenjohtaja.
– Saan välittömästi tiedon hakemuksesta ja käsittelemme sen viikon sisällä. Jompikumpi informoi hakijaa ja seuran laskuttajaa. Näin huojennus otetaan heti huomioon laskutuksessa, Petteri toteaa.
Rahasto on karttunut sekä yksityisin että yritysten lahjoituksin ja luistelijoiden tempauksin.
– Meillä on yksityisiä henkilöitä, jotka vuosittain lahjoittavat varoja rahastoon. On myös yrityksiä, jotka ovat tehneet lahjoituksia omatoimisesti. Sen sijaan yrityksille ja yhteisöille kohdistetut pyynnöt lähteä mukaan lahjoituksin eivät ole juuri tuottaneet tulosta, vaikka toimintaa pidetäänkin hyvänä.
”Ydinkysymys tietysti kaikille on, mistä varoja toimintaan voi löytää.”
RiverBulls on myös koonnut varoja omin tempauksin. Pari talvea sitten joukkue järjesti 24 tunnin luistelutapahtuman. Jäärataa luisteltiin katkoitta vuorokauden ympäri, ja jokaisesta kierroksesta luistelija kerrytti euroja rahaston kassaan. Tempaus innosti kierroksille ulkopuolisiakin maksajia.
Mutta on ollut aikoja, jolloin rahasto on ollut rahaton. Silloin tilanne hakijoiden kannalta on ollut lohduton.
– Nyt tilanne on kuitenkin vakaa, sillä haimme ja saimme Kuortaneen säästöpankin säätiöltä tukisumman, josta edelleen riittää jaettavaa, Petteri kertoo.
Seura julkaisee vuosittain summan, jolla rahastosta on perheitä tuettu. Summa on kausittain noin 1 000–3 000 euroa.
Käy muille malliksi
Petteri Laamanen näkee RB-rahaston käyvän malliksi myös muille taitoluisteluseuroille. Seinäjoella vastaava perheiden tukimuoto on käytössä myös muissa urheiluseuroissa.
– Ydinkysymys tietysti kaikille on, mistä varoja toimintaan voi löytää. Lähtökohta tukijoiden saamiseen on hyvä kuvaus rahastosta, sen toiminnasta ja periaatteista. Tarvitaan avoin tieto hakuprosessista ja tuen jakoperusteista, hän korostaa
Seinäjoella rahasto on löytänyt sisukkaat työmyyränsä, sillä se on toiminut jo kuusi vuotta.