Henkilöt

Cirque du Soleilin akrobaattisessa jääshowssa esiintyvä Milena Oksanen:

”Haen luistelusta monesti inspiraatiota”

24 helmikuun, 2023 Emmi Koskiniemi Steven Hendrix & Emmi Koskiniemi

Ilma-akrobaatti Milena Oksanen, 34, kiertää sirkuksen ja luistelun yhdistävän Cirque du Soleilin Crystal -tuotannon kanssa ympäri maailmaa. 

Maaliskuussa Espoossa nähtävä Circue du Soleilin akrobaattinen jääshow Crystal on kiertänyt ympäri maailmaa vuodesta 2017 lähtien. Tuotanto on yhtiön historian ensimmäinen jäällä tapahtuva sirkusakrobatia. Jäällä esiintyy taitoluistelijoiden ja sirkustaiteilijoiden lisäksi extreme-luistelijoita, jotka tekevät hurjia temppuja esimerkiksi skeittiramppien tapaisilla rakenteilla. Yksi Espoossakin nähtävistä artisteista on suomalainen Milena Oksanen.  

Milena aloitti sirkusharrastuksen jo 6-vuotiaana Linnanmäen sirkuskoulussa. Muutamia vuosia myöhemmin sirkuskoulu sisällytti ilma-akrobatian lajivalikoimaansa. 

– Näin kun joku teki ilma-akrobatiaa kankaalla ja se näytti tosi kivalta, niin aloin keskittymään siihen nuorisirkuksessa, jolloin siitä tuli jo aika nopeasti ”mun juttu”, Milena muistelee.  

Milena Oksanen
Milena Oksanen

Lattian tasossa harrastettavat sirkuslajit jäivät pikkuhiljaa historiaan Milenan opiskellessa Moskovan valtiollisessa sirkuskoulussa.  

– Lattia-akrobatiassa ilmaan pääsee vain sekunniksi, kunnes tulee maahan – samalla tavalla kuin luistelussa. Ilma-akrobatiassa saa olla ilmassa koko ajan eikä tarvitse ponnistaa. 

Crystal-tuotannon esiintyjäksi

Crystal-tuotantoon Milena lähti mukaan joulukuussa 2022 loukkaantuneen esiintyjän tilalle. Uudet esiintyjät yleensä integroidaan Cirque du Soleilissa hitaasti esityksiin, mutta Milena päätyi lavalle nopeasti.  

– Sain katsoa esityksen kerran ja seuraavana päivänä olinkin jo mukana, Milena naurahtaa.  

Yhden kohtauksen takana työskentelee suuri joukko ihmisiä, niin lavalla kuin sen ulkopuolellakin. Tarkat protokollat ohjaavat suuren työryhmän toimintaa areenoilla. Esimerkiksi jokaisen esiintyjän on täytynyt validoida, eli tehdä kohtauksensa kenraaliharjoitusmaisesti kerran kaikkien kohtauksessa esiintyvien artistien kanssa, ennen kuin esiintyminen on mahdollista.  

– Validointiprosessi oli jännittävä, koska jos en olisi onnistunut omassa osuudessani, olisivat kaikki tulleet paikalle turhaan, Milena muistelee.  

Jäähalli luo omat uniikit haasteensa ilma-akrobaatille. Poikkeuksellisen kylmä lämpötila vaatii normaalia huolellisemman alkulämmittelyn. Myös grippi ja oikean grippiavun valitseminen tuottaa ajatustyötä kylmässä ja kuivassa jäähalli-ilmassa.  

– Kosteassa ja lämpimässä ilmassa täytyy käyttää kuivia grippiapuja, mutta kylmässä ja kuivassa alkoholipitoiset, kosteat grippiavut toimivat parhaiten. Kyselen usein luistelijoilta, kuinka kylmä hallissa on tänään, koska se vaikuttaa käsieni pitoon todella paljon, Milena kertoo.  

Kiertueen aikataulut ovat tiukat ja päivät usein pitkiä. Näin ollen myös turvallisuuteen liittyy tarkkoja sääntöjä. Jäällä ei saa esimerkiksi liikkua ollenkaan ilman luistimia tai piikkipohjaisia erityiskenkiä. Ennemmin tai myöhemmin kaikki oppivat kuitenkin Crystal-tuotannossa luistelemaan, jolloin erityiskengistä voi pikkuhiljaa luopua.  

”Tavoitteena on, että jossakin vaiheessa voisin pitää luistimia trapetsinumeroni alussa.”

– Olen ehtinyt pari kertaa kokeilla luistelua tuotannon aikana, mutta olin unohtanut miten vaikeata se on. Tavoitteena on, että jossakin vaiheessa voisin pitää luistimia trapetsinumeroni alussa, Milena sanoo.  

Taitoluistelu osana esiintymistä

Aluevaltauksena luistelu ei ole Milenalle täysin tuntematon, sillä hän on harrastanut pienenä lapsena ennen sirkuksen aloittamista myös taitoluistelua muutaman kuukauden ajan. 

– Olen aina pitänyt taitoluistelun seuraamisesta, koska se on niin kaunis laji. Haen luistelusta monesti inspiraatiota uusiin pukuihin, musiikkeihin ja ideoihin, Milena kertoo.  

Taitoluistelu ja sirkus ovat molemmat lajeja, joissa yhdistyy taide sekä urheilu. Crystalissa näiden lajien esiintyjillä on ainutlaatuinen mahdollisuus oppia uutta puolin ja toisin. Akrobaatit oppivat luistelemaan ja monet luistelijat päätyvät vuorostaan ilmaan esityksissä.  

– Arvostukseni luistelijoita kohtaan on kasvanut, kun olen huomannut miten hyvä muisti ja omaksumiskyky heillä on. Se on todella mielenkiintoista, miten monta koreografiaa luistelijat pystyvät hallitsemaan samanaikaisesti, Milena pohtii.  

”Arvostukseni luistelijoita kohtaan on kasvanut, kun olen huomannut miten hyvä muisti ja omaksumiskyky heillä on.”

Luistelijoiden nopea vauhti yllätti Milenan aluksi, minkä takia hän on opetellut havainnoimaan ympäristöään paremmin.  

– Aluksi pelotti hieman, kun luistelijat liikkuivat jäällä niin nopeasti. Välillä luistelijat tekevät myös jekkuja jarruttamalla nopeasta vauhdista lähelleni, Milena naurahtaa.  

Esiintyminen luistelijoiden kanssa on kuitenkin ollut kaikin puolin positiivinen kokemus.  

– On ollut todella lohduttavaa, kun jäällä on joku toinen silloin kun olen ilmassa. Olen tottunut esiintymään aina yksin, jolloin jokainen sekunti lava täytyy täyttää yksin, jotta yleisöllä ei ole tylsää. Nyt se on päinvastoin. Kun näen luistelijan tekevän sooloja, en halua ottaa sitä huomiota pois, joten voin välillä ottaa vähän rennommin, Milena päättää.