Henkilöt

Ida Hellströmistä muodostelman asianajaja ISU:n urheilija­komissioon

31 toukokuun, 2019 Marita Kokko Sari Niskanen

Ida Hellström, 25, on uuden jännittävän tulevaisuuden edessä, sillä hän edustaa jatkossa maailman muodostelmaluistelijoita Kansainvälisen Luisteluliiton (ISU) uudessa urheilijakomissiossa. Ida valittiin tehtävään äänestyksellä muodostelmaluistelun MM-kilpailuissa Helsingissä. Hän voitti ruotsalaisen Nathalie Lindqvistin äänin 278–130. 

– Haluan kehittää lajia urheilijoita kuunnellen ja olla heitä varten, Ida kertoo.

Yksi tärkeimmistä päämääristä luistelijoiden ja lajin parhaaksi on nostaa muodostelman näkyvyyttä sekä mediassa että ISU:n sisällä. Luistelijoiden edustajana Ida haluaa viedä eteenpäin myös muodostelman unelmaa päästä kilpailemaan olympialaisissa.

– Unelman eteneminen todeksi edellyttää juuri lisää työtä lajin näkyvyyden ja arvostuksen nostamiseksi.

Challenger-sarja askel eteenpäin

Potkua tavoitteeseen tuo jo alkavalla kaudella uusi sekä juniori- että seniorijoukkueille suunnattu challenger-sarja, joka sijoittuu arvoltaan MM-kilpailujen ja perinteisten kansainvälisten kilpailujen välimaastoon. 

– Muissa taitoluistelun lajeissahan challenger-sarja jo on. Osallistuminen challenger-sarjan kilpailuihin tuo joukkueelle tavanomaisia kansainvälisiä kilpailuja enemmän maailmanlistan ranking-pisteitä. Kukin joukkue saa osallistua kauden aikana enintään kahteen challenger-kilpailuun. Osallistujat kilpailuihin valitsevat kansalliset liitot, Ida taustoittaa. 

Muodostelmaluistelun suosio ja luistelijamäärä kasvavat kansallisesti ja kansainvälisesti. Ida toteaa maailmanmestaruuskilpailujen osoittavan, että laji menee eteenpäin joka vuosi, sillä mukana on aina vain enemmän tasokkaita joukkueita. 

– Toivon suunnan jatkuvan ja tasoerojen kärjen ja kauemmas sijoittuvien joukkueiden välillä kaventuvan edelleen. Se parantaa lajin arvostusta kautta linjan. 

Maailmanmestari 2014 

Idalla on monipuolinen luistelu-ura. Hän ehti harjoitella ja kilpailla yksinluistelijana yhdeksän vuotta. Muodostelma alkoi kiinnostaa, kun pari luistelukaveriakin oli vaihtamassa lajiin. 

Muodostelmassa hän aloitti Helsingin Luistelijoiden Starlights-noviisijoukkueessa, eteni seuran juniorijoukkueeseen ja lopulta lajin huipulle Marigold IceUnityn riveihin. Ura seniorina toi maailmanmestaruuden vuonna 2014 ja MM-hopeaa 2015. 

Ida Hellström juhli muodostelmaluiselun maailmanmestaruutta Italiassa vuonna 2014, Italiassa suomalaisriemu oli katossa, kun Marigold IceUnity sai kahdeksan vuoden tauon jälkeen kultaiset mitalit kaulaansa.
Ida Hellström juhli muodostelmaluiselun maailmanmestaruutta Italiassa vuonna 2014, kun Marigold IceUnity sai kahdeksan vuoden tauon jälkeen kultaiset mitalit kaulaansa.

– Uran huippuhetkiä olivat kaikki maailmanmestaruuskilpailut, mutta myös perusarki, jota muodostelmassa puurrettiin yhdessä joukkueena. 

Yhteyttä lajiin Ida Hellström on monipuolistanut kouluttautumalla muodostelmaluistelun tekniseksi spesialistiksi. Vastikään hän kävi myös yksinluistelun tuomarikurssin. 

Ida on koulutukseltaan oikeustieteen maisteri ja tekee päivätyötään juristina. Kielitaitoa kansainvälisiin tehtäviin riittää, sillä hallussa ovat äidinkielen lisäksi ruotsi, englanti ja saksa. 

Neljän vuoden pesti 

ISU:n urheilijakomission jäsenten toimiaika on 2019–2023. Muut taitoluistelun edustajat komissiossa ovat Kanadan Eric Radford yksinluistelussa ja pariluistelussa sekä Valko-Venäjän Yuri Hulitski jäätanssissa. Pikaluistelua edustaa Douwe de Vries Alankomaista ja kaukalopikaluistelua Zhou Yang Kiinasta.