Henkilöt

17 vuotta Bostonissa valmentanut suomalainen Saga Krantz:

”Haydenettes kaipaa kiivaasti kansainvälistä kisakokemusta”

17 marraskuun, 2022 Marita Kokko Sari Niskanen ja Antti Lehto

Yhdysvaltojen muodostelmaluistelun ehdoton ykkösjoukkue Haydenettes tähtää takaisin mitalikantaan MM-kotikisassaan Lake Placidissa huhtikuussa. Joukkue kaipaa nyt paljon lisää kisakokemusta, sillä Finlandia Trophy Espoo oli vasta sen toinen kansainvälinen kilpailu kahden koronakauden jälkeen. Se ensimmäinen kilpailu oli MM-Hamilton keväällä.

MM-kisojen piti olla Lake Placidissa jo keväällä 2020, mutta korona vaati perumaan kilpailut. Joukkueet kautta maailman pettyivät katkerasti. Niin myös 29-kertainen USA:n mestari ja viisinkertainen MM-mitalisti. Haydenettes.

– Kun kotikisat peruttiin, meillä meni kaikki uusiksi. Koska siitä joukkueesta oli jäljellä enää muutama luistelija, meillä oli viime kauden alkaessa täysin uudistunut joukkue, johon tälle kaudelle tuli enää vähän muutoksia, kertoo Haydenettesin valmentaja Saga Krantz.

Haydenettes osallistui ensimmäistä kertaa Finlandia Trophy Espoo -kilpailuun lokakuussa. Saga on kuitenkin pitkään halunnut tuoda joukkueensa tähän kilpailuun.

– Minua kiehtoo kilpailu, jossa on yksi ohjelma ja johon siksi voi suhtautua eri tavalla. Tämä ei vaikuta kauteen millään lailla negatiivisesti, ja näistä tuloksista varmasti voimme vain vielä parantaa. Lisä tulee kokemuksen kautta. Menemme omalla huumorilla eteenpäin.

Ensi kokemus Trophyssa toi kolmospaikan palkintokorokkeella. Saga luonnehtii matkaa mukavaksi mukavalla joukkueellaan.

Lentoliput odottamassa

Haydenettes aikoi viime tammikuussa osallistua Marie Lundmark Trophyyn Turussa, mutta korona esti matkan Suomeen viime tingassa. Nyt hyllylle jääneet lentomatkat saattoi hyödyntää.

– Emme silloin saaneet rahoja lennoista enää takaisin, vaan ne jäivät vouchereiksi, joita voi käyttää ainoastaan vastaaviin lentoihin. Meillä on niin sanotusti mojovasti muitakin lentoja, joiden liput odottavat käyttöä, Saga avaa.

Valmentaja toivoo tälle kaudelle mahdollisuutta kilpailla Challenger-sarjan Euroopan kisoissa, joita ovat nyt tammikuiset Neuchatel Trophy Sveitsissä, Mozart Cup Itävallassa ja Leon Lurje Trophy Ruotsissa sekä Spring Cup Italiassa helmikuussa.  Päätöksen kisoihin lähettämisestä tekee USA:n taitoluisteluliitto.

– Haydenettes kilpaili viimeksi French Cupissa kaksi vuotta sitten. Nyt joukkue tarvitsee lisää kansainvälistä kisatuntumaa ja harjoittelua.

Haydenettes luisteli kolmanneksi Finlandia Trophyssa, johon se osallistui ensimmäistä kertaa.
Haydenettes luisteli kolmanneksi Finlandia Trophyssa, johon se osallistui ensimmäistä kertaa.

Uudistuksia tuli ropisten

Koronakaudet lähes entisinä säilyneet säännöt elementeistä ovat alkaneelle kaudelle uudistuneet ja tuoneet Sagan mukana myös yllätyksiä.

– Sinänsä mielenkiintoista aloittaa kausi lukemalla uudistuneita sääntöjä ja miettimällä, mitä milläkin määritelmällä oikein tarkoitetaan ja mitä haetaan. Mietityttää myös, mitä kannattaa kokeilla ja tehdä.

– Olemme lajissa halunneet mahdollisuuksia valita, mutta ovathan nämä muutokset aika vaikeita, ja niitä tuli nyt ropisten.  Tosin kaikille säännöt ovat samat, joten turha on enää mietiskellä. Joka tapauksessa tällä kaudella nähdään ihan uudennäköisiä ja erilaisia ohjelmia, Saga arvioi.

Kotikisat uran huippua

Kotikisat ovat aina mukavia ja luistelijoille huippu tärkeitä. Kokenut valmentaja tietää, että niistä tulee myös paineita, sillä jokainen joukkue haluaa kotikisoissaan yltää parhaimpaansa.

– Olen aina ollut sitä mieltä, että Haydenettes on erittäin taitava joukkue. Joinakin vuosina ohjelmat vain eivät ehdi ihan valmiiksi tai niistä ei tule sitä, mitä itse valmentajana on visioinut alussa.

”Yhtä tärkeää on, että harjoitukset itsessään ovat terveitä, onnellisia ja hyviä.”

Viimeiset vuodet ovat joukkueelle olleet MM-kilpailuissa mitalittomia.

– Toivomme, että tänä vuonna nousemme mitaleille. On sellainen olo, että meillä on kaikki mahdollisuudet toteuttaa tavoite. Yhtä tärkeää on, että harjoitukset itsessään ovat terveitä, onnellisia ja hyviä.

Saga muistuttaa, että luistimen terä on kapea eikä horjumalla tai kaatumalla mitaleita tule.

 – Haemme puhtaita suorituksia ja katsomme, mihin se riittää.

Suomalainen Saga Krantz on valmentanut Hayden-organisaatiossa Bostonissa 17 vuotta. Hän tuntee jo kodiksi molemmat maat.
Valmentaja Saga Krantz iloitsi joukkueensa energisestä suorituksesta Finlandia Trophy Espoossa.

Korona on yhä mörkönä

Korona kummittelee yhä jokaisen mielessä. Se turhauttaa ja ahdistaa. Haydenettesinkin keskuudessa oli vielä alkusyksystä tartuntoja. Tosin sairastunut kapteeni oli ensimmäistä kertaa koronassa.

Tartuntojen pelko vaivaa luistelijoita mentaalisesti. Kun flunssat ja köhät leviävät jälleen koulujen alettua, eivät luistelijat osaa ottaa rennosti.

”Jos nousee lämpöä tai kurkku käheytyy, jokainen pelkää pahinta ja tarttuu heti koronatestiin.”

– Jos nousee lämpöä tai kurkku käheytyy, jokainen pelkää pahinta ja tarttuu heti koronatestiin. Mieltä painavat kysymykset, lähtikö tämä taas liikkeelle ja sairastutanko koko joukkueen. Ensiapualaukussa meillä on koronatestejä vakiovarusteena, muuten ei tästä selviä.

Ennen matkaa Suomeen luistelijat jännittivät, päästäänkö matkaan vai peruuntuuko lähtö jälleen. Saga arvioi kuitenkin, että kolmessa vuodessa koronaan on totuttu ja sen torjuntaan on jo opittu. Jokainen ymmärtää rokotusten tarpeellisuuden, turvavälit ja käsienpesun sekä tarvittaessa maskien käytön välttämättömyyden.

Hayden Select jatkaa

Hayden Synchro perusti jo viime kaudella Hayden Select -joukkueen, kun Elite 12 oli vielä kokeilusarja. Seuran päävalmentajana toimiva Saga toteaa joukkueen jatkavan ainakin tämän alkaneen kauden.

 – Katsotaan sitten, riittääkö seuraavalla kaudella luistelijoita kahteen seniorijoukkueeseen, sillä MM-kotikisojen jälkeen vaihtuvuus on aina suuri.

Kokeilukaudella 12 luistelijan seniorisarjassa kilpailtiin vapaaohjelmalla. Hayden Select voitti sarjan ensimmäisen kansainvälisen kilpailun, joka käytiin French Cupin yhteydessä Rouenissa.

Nyt, kun Kansainvälinen luisteluliitto nosti Elite 12:n viralliseksi sarjaksi 16 luistelijan seniorijoukkueiden rinnalle, kilpailut käydään sekä lyhyt- että vapaaohjelmin.

”Hayden Select ei ole missään vaiheessa ollut seuralle mikään taakka tai virheratkaisu.”

Saga kertoo luistelijoiden pitävän sarjasta paljon. Myös seurassa ollaan sarjaan ja joukkueeseen tyytyväisiä.

– Hayden Select ei ole missään vaiheessa ollut seuralle mikään taakka tai virheratkaisu.

USA:ssa on tällä kaudella myös kaksi muutakin joukkuetta uudessa sarjassa. Saga kertoo useammankin seuran miettinen keväällä Elite 12:n perustamista. Koska joukkueet valmistellaan tulevalle kaudelle aina huhtikuussa, seuroissa ei silloin tiedetty, mitä luistelijoille saattoi luvata. ISU virallisti Elite 12 -sarjan ja sen selkeän ohjeistuksen vasta kesäkuussa.

– Uskon kuitenkin, että sarja pysyy voimissaan, ainakin USA:ssa.

Suomalainen Saga Krantz on valmentanut Hayden-organisaatiossa Bostonissa 17 vuotta. Hän tuntee jo kodiksi molemmat maat.
Suomalainen Saga Krantz on valmentanut Hayden-organisaatiossa Bostonissa 17 vuotta. Hän tuntee jo kodiksi molemmat maat.

Pienemmällä joukkuekoolla toivotaan uusia maita mukaan kansainvälisiin sarjoihin, mikä lisäisi uskottavuutta lajin olympiahakemuksiin.

Saavutetaanko pienemmällä joukkuekoolla joskus paikka olympialaisiin, on Sagasta oma lukunsa.

– Totta kai muodostelmaluistelu on kaunis ja hyvä laji, mutta puuttuuko yhä aito kiinnostus saada laji olympialaisiin. Jos sinne joskus päästään, hyvä niin. Ei tässäkään olotilassa mitään vikaa ole, hän toteaa.