Henkilöt

EM-kilpailut ovat hieno välietappi Roman Galaylle

21 tammikuun, 2019

Roman Galay edustaa Suomea ensi kertaa EM-kilpailuissa. Vaikka haaste on ainutlaatuinen, se on suunniteltu vain yhdeksi välietapiksi, toki tärkeäksi sellaiseksi, tuoreen Suomen mestarin kevätkaudessa.

Pari viime vuotta suomalaiset taitoluistelufanit ovat saaneet jännittää sitä, kuinka ja milloin Roman Galay toipuu pitkittyneestä jalkavammastaan. Viimeistään joulun alla luistellut SM-kilpailut näyttivät, että huolen voi unohtaa.

20 vuotta elokuussa täyttänyt lappeenrantalainen luisteli uransa ensimmäiseen Suomen mestaruuteen uusin ennätyspistein 191,94.

Roman Galay

Ensimmäisiin EM-kilpailuihinsa matkustava Roman Galay luistelee lyhytohjelman torstaina.

– Mietin kesällä, mikä olisi urallani seuraava askel. Vanhemmiltani tuli ehdotus Pietarista, ja myös suomalaisvalmentajani Sirkka Kaipio piti ajatusta hyvänä.

Roman Galay lähti alkusyksystä Pietariin valmentautumaan huippuvalmentaja Evgeni Rukavicin johdolla.

– Ja se on osoittautunut hyväksi ratkaisuksi.

Roman Galay nauraa, että ensikokemus oli suomalaispojalle positiivinen yllätys siksikin, että samalla harjoitusjäällä oli useita miehiä. Mutta totuttelemista on ollut muissakin asioissa.

– Treenaamiseni on nyt systemaattisempaa ja monipuolisempaa niin jään kuin oheisharjoittelun suhteen kuin aiemmin Suomessa, sanoo Galay, joka harjoittelee kuutena päivänä viikossa, useita tunteja päivässä.

– Venäjällä on myös hyvin erilainen valmennuskulttuuri kuin Suomessa. Suomessa valmennettava voi mennä harkkoihin ajatuksella ”en ole kenellekään velkaa, teen tämän itselleni”. Venäjällä taas valmennettavan pitää joka harjoituksessa näyttää valmentajalleen, että on valmis ja tosissaan. Sitoutuminen ja nöyryys ovat oikeita sanoja kuvaamaan tiukkuutta.

Valmennus jatkuu Kaipion kanssa

Vaikka Roman Galay työskentelee pääosin Pietarissa, yhteistyö Sirkka Kaipion kanssa jatkuu kotimaan käynneillä. Pietari on saanut Galayn kunnioittamaan suomalaisvalmentajaansa entistä enemmän.

– Vaikka myös Sirkka on tiukka valmentaja, hänellä on hieno taito antaa minulle jäällä välillä vapautta. Olen huomannut, kuinka tärkeää se on psyykkisesti minulle Pietarin harjoittelun ohessa.

Roman Galay ja Sirkka Kaipio

Roman Galayn ja Sirkka Kaipion yhteistyö jatkuu, vaikka Roman asuu ja harjoittelee pääosin nykyään Pietarissa.

Tehotreeni on tuonut kuntoa ja taitoja, mutta myös tarpeen kuunnella kehoa entistä tarkemmin.

– SM-kilpailujen jälkeen jouduin pitämään vähän taukoa, sillä molemmissa nivusissani on ylirasittumista. Tilannetta seurataan. En usko, että siitä on haittaa EM-kilpailupäivinä, lähinnä nivuset kipuilevat normaalien treenipäivien ensimmäisellä jäällä, ja siihen auttaa kunnon lämmittely.

Minskiin ilman paineita

Roman Galay matkustaa EM-Minskiin maanantaina. Miesten lyhytohjelma on torstaina.

– Minulla ei ole sijoitustavoitteita, ehjät suoritukset ovat tärkeimmät. Tottakai tähtään siihen, että lyhytohjelmasta jatketaan vapaaseen.

Roman Galay

Roman Galay luisteli uransa ensimmäiseen Suomen mestaruuteen Kouvolassa uusin ennätyspistein 191,94.

Galay on tähän mennessä osallistunut kolmesti junioreiden MM-kilpaluihin. EM-kilpailut ovat uuden tason haaste.

”En ota paineita, mutta ilman muuta keskityn kunnolla.”

– En ota paineita, mutta ilman muuta keskityn kunnolla. Kyselin vähän vinkkejä treeniryhmässämme, esimerkiksi kaveriltani Dmitri Alievilta, ja muutaman hyvän neuvon sainkin matkaan mukaan.

Erittäin hyvä puskuri paineita vastaan on sekin, että koko Galayn perhe – äiti, isä, veli ja sisko – ovat kannustamassa EM-katsomossa.

EM-viikko on suunniteltu vain lähtölaukaukseksi Roman Galayn kilpailukeväälle. Jo helmikuun ensimmäisellä viikolla pidettävät PM-kilpailut ja maaliskuiset opiskelijoiden universiadit on ruksattu treeniohjelmaan lähdön paikoiksi. Ja toki, vaikkei siitä vielä puhutakaan, valmennustiimissä muistetaan hyvin maaliskuun lopun MM-kilpailujen päivämäärät.

Urheilun ohessa on kuitenkin muistettava muutakin tärkeää. Pietariin muuton yhteydessä Galay aloitti opinnot kaupungin liikuntatieteellisessä yliopistossa. Tähtäin on valmistua neljän vuoden päästä valmentajaksi.

– Aluksi pystyin osallistumaan joka päivä opetukseen, mutta nyt kilpailujen takia olen tehnyt enemmän töitä kirjallisina ja minulta on myös jäänyt joitakin kokeita tekemättä. Nekin täytyy suorittaa jossakin välissä suorittaa, Roman Galay huokailee hymyillen.

TEKSTI Kaisa Viitanen KUVAT Marko JunttilaSari Niskanen ja Inga Petrika

PSST! Lue myös Helsingin Sanomien juttu Roman Galaysta.