Henkilöt

Pariluisteluun siirtynyt Alisa Efimova kilpailee Venäjän mestaruudesta

20 joulukuun, 2018 Kaisa Viitanen Ossi Kajas ja Alisa Efimovan kotialbumi

Moni suomalainen taitoluistelufani muistaa takavuosien juniorijäiltä sirkeäsilmäisen sähikäisen, Alisa Efimovan. Pariluisteluun siirtynyt Alisa on tällä viikolla taistelemassa Venäjän mestaruuskilpailuissa mitaleista.

Nyt 19-vuotias Alisa Efimova kuului vuosikymmenen alkupuolella suomalaisen yksinluistelun lupauksiin. Lappeenrantalaistyttö tiesi kuitenkin jo nuorena, että yksinluistelua enemmän häntä kiinnostaa taitoluistelun kuninkuuslajina pidetty pariluistelu.

Alisa Efimova kuului 13-vuotiaana Suomen maajoukkueeseen kaudella 2012–2013.

– Koska Suomessa ei ollut lajin valmennusta, päätimme perheeni kanssa, että matkustan Moskovaan ja kokeilen pariluistelua siellä, Alisa muistelee talvikautta 2013–2014.

Kokeilu sujui sekä hänen omasta mielestään että lajin venäläisgurujen mukaan niin hyvin, että yhtäkkiä tuolloin vasta 15-vuotias tyttö huomasi olevansa valmennusryhmässä ja harjoittelevansa yhteistyötä häntä viisi vuotta vanhemman Alexander Korovinin kanssa.

– Alku oli äärettömän mielenkiintoista, mutta olihan se myös todella vaikeaa. Jouduin käytännössä opettelemaan kokonaan uuden urheilulajin.

Alisa Efimova ja Alexander Korovin esiintyivät ensi kertaa kansainvälisillä kilpajäillä kevättalvella 2016. Pari on kilpaillut ahkerasti, tällä kaudella myös Grand Prix -sarjassa.

Venäjällä pariluistelun taso on huikaiseva. Tähän asti Alisa ja Alexander ovat saaneet tottua maan mestaruuskilpailuissa lähellä kymppiä oleviin sijoihin.

Tällä viikolla käynnistyvissä Venäjän mestaruuskilpailuissa ennakkoasetelmat ovat toiset. Alisa Efimova ja Alexander Korovin ovat tasaisen kilpailemisen ansiosta kauden kansainvälisessä rankingissa kolmanneksi paras venäläispari. Pistetulosten listassa he ovat venäläispareista sijalla 9, heti huippukärjen jälkeen pisteet ovat hyvin tasaisia.*

– Tottakai tavoitteenamme ovat EM- ja MM-paikat, mutta se ei ole tärkeintä juuri nyt. Haluamme näyttää, että olemme kasvaneet taidoissa ja että yhteinen työmme tuottaa tulosta, Alisa sanoo.

Tiimissä on hyvä olla

Taidoissa kasvamiselle löytyy tärkeä selittäjä. Pari vaihtoi viime kaudella harjoittelemaan Pietariin pariluistelun legendojen, Tamara Moskvinan ja Oleg Vasilievin johdolla. Alisa Efimova kiittelee vuolaasti nykyistä tiimiään.

– Luotan Alexanderiin sekä parina että ihmisenä. Hän osaa kuunnella ja tsempata. Mutta meidän tiimiimme kuuluvat myös vahvat valmentajat, he myös ovat osa joukkuettamme. Yhteistyömme on vuorovaikutuksen palapeliä.

Moskvinan ja Vasilievin ote näkyy selvästi parin vaikeutuneina elementteinä.

– Mutta ihan yhtä tärkeää on se, että he ovat opettaneet meitä esittämisessä, hakemaan vuorovaikutusta yleisön kanssa, Alisa Efimova sanoo.

* JUTTUA PÄIVITETTY 26.12.2018: Alisa Efimova ja Alexander Korovin sijoittuivat Venäjän mestaruuskilpailuissa kuudenneksi ennätyspistein 199.67. Kilpailun voittivat Evgenia Tarasova ja Vladimir Morozov pistein 236.80.


Venäjällä ja Suomessa

Lappeenrannasta maailmalle lähtenyt Alisa Efimova (s. 8.6.1999) asuu tätä nykyä pysyvästi Pietarissa. Hän on vuokrannut yksiön läheltä jäähallia, johon kaikki harjoittelu on keskitetty. Joten vaikka Alisalla on useita harjoituksia päivässä, matkoihin ei mene aikaa.

Suomi ei kuitenkaan ole kaukana. Alisa piipahtaa usein Suomessa tapaamassa perhettään ja ystäviään. Äiti, isä ja veli myös vierailevat tiuhaan Pietarissa.

Alisa Efimova tekee suomalaisia lukio-opintoja etänä. Se käy kätevästi Otavan opiston nettilinjan avulla. Hän aikoo keskittyä ylioppilaskirjoituksiin vuoden kuluttua.

Alisalla on Suomen ja Venäjän kansalaisuus, ja hän puhuu täydellisesti molempia kieliä.

Venäjän mestaruuskilpailut käydään 20.–23.12.2018 Saranskissa.