Tietoa lajista

Taitoluistelun ABC

Harjoittelun aloittaminen

9 lokakuun, 2018 Jyrki Pirkkalainen Stll

Taitoluisteluharrastuksen aloittaminen herättää usein kysymyksiä niin varusteista kuin treenimääristäkin. Kokosimme vastaukset harjoittelusta Taitoluistelu ABC -sarjan ensimmäiseen osaan.

Vastaajana on Suomen Taitoluisteluvalmentajien puheenjohtajaa Tommi Piiroinen.

Miksi taitoluistelu on hyvä lajivalinta?

Tämä on monipuolinen laji. Taitoluistelu antaa hyvät valmiudet myös muihin  lajeihin, jos myöhemmin haluaa vaihtaa tai kokeilla jotain muuta. Laji kehittää nopeutta, ketteryyttä, tasapainoa ja koordinaatiota. Näitä taitoja tarvitaan myös muissa lajeissa. Taitoluistelu on laji, jossa haasteet eivät lopu kesken.

Mihin kannattaa satsata alkuvaiheessa?

Hyvät varusteet tekevät harjoittelusta nautinnollisempaa, mutta alkuun pääsee ihan tavallisilla luistimilla, urheiluvaatteilla ja hanskoilla. Pienimmille tietysti myös kypärät. Jos haluaa satsata, luistimet ja vaatteet kannattaa ostaa alan erikoisliikkeestä.

Kuinka paljon lapset harjoittelevat?

Kilpailevien taitoluistelijoiden harjoitusmäärät ovat suuria nuorella iälläkin verrattuna muihin lajeihin. Sitä ei kuitenkaan pidä pelätä. Lapset jaksavat yllättävän paljon, kunhan harjoittelu on hauskaa eikä hampaat irvessä menemistä. Toivon, että vanhemmat antaisivat lapselle mahdollisuuden kehittymiseen ja edistymiseen. Aina voi myös ottaa askeleen taaksepäin, jos siltä tuntuu.

Missä vaiheessa mennään yleisön eteen?

Esiintymään pääsee luistelukoulusta alkaen. Seurojen joulu- ja kevätnäytökset ovat monelle luistelijalle kauden kohokohta ja päätapahtuma, jossa päästään monisatapäisen yleisön eteen esiintymään. Siitä saa sekä rohkeutta että hyvää fiilistä – sitä samaa, mistä näyttelijät ja artistitkin saavat energiaa.

Entä jos ei tunne itseään taiteelliseksi esiintyjäksi?

Taitoluistelu sekä taidetta että urheilua. Esiintyminen ja taiteellisuus on olennainen osa lajia, mutta sen ei tarvitse olla hienostelevaa. Esimerkiksi 1990-luvun moninkertainen maailmanmestari Elvis Stojko harrasti itsepuolustuslajeja ja teki taitoluistelun kilpailuohjelmansakin itämaisten taistelulajien tyyppisiksi. Laji kehittää esiintymistaitoa ja opettaa heittäytymistä, tietynlaista irtiottoa itsestään.

Millainen rooli on taitoluistelevan lapsen vanhemmalla?

Aikaisemmin on puhuttu kolmen k:n säännöstä: kannusta, kustanna ja kuljeta. Nyttemmin on siirrytty i-kirjaimeen: innosta urheilemaan. Uskon, että innostus minkä tahansa asian tekemiseen kantaa hedelmää. Taitoluistelu on antoisa ja haastava laji. Vanhemman tehtävä ei ole neuvoa liikaa, mutta kun vanhempi on innoissaan, se tarttuu myös lapseen.

Millaisia hassuja ennakkokäsityksiä taitoluistelusta on?

Miehenä tulee ensimmäisenä mieleen uskomus, ettei taitoluistelu sopisi meille. Ajatellaan, että tämä on naisellinen laji. Historian valossa asia oli päinvastoin: aluksi taitoluistelu oli kielletty naisilta.

Miesten kohdalla taitoluistelu on äärimmäisen kilpailtu ja hyvin fyysinen laji. Se ei ole niin helppoa kuin miltä se televisiossa näyttää. Moni taitoluistimia kokeillut urheilija on sanonut, että tämähän on hyvin vaikeaa.

Tarvitseeko heti tietää, haluaako yksin- vai muodostelmaluistelijaksi?

Alkuvaiheessa ei tarvitse miettiä lajivalintoja. Ne tulevat myöhemmin. Jos on kiinnostunut luistelusta, niin tulee vain rohkeasti paikalle. Jo pelkkä luistelukouluun saapuminen on hieno asia.

Lue myös, Taitoluistelu ABC: luistimet ja vaatteet