On/Off Ice

Ystävyksistä tuli treenikavereita

8 lokakuun, 2018

Taitoluistelussa urheilijat liikkuvat jo nuoresta pitäen pitkin maailmaa. Leireillä ja kilpailuissa syntyy kansainvälisiä ystävyyssuhteita ja niin kävi aikanaan myös suomalaiselle Roman Galaylle ja venäläiselle Dmitri Alieville.

Molemmat osallistuivat junioreiden Grand Prix -kilpailuun Sloveniassa, ja kaksikon kesken tuntui riittävän juttua. Kaveruuden alkuun auttoi se, että Pietarissa syntynyt Roman hallitsi venäjän kielen, mutta yhteistä puhuttavaa löytyi muutenkin kuin vain kielen takia. Poikien välille kehkeytyi kaveruus.

Kaveruus sai uuden ulottuvuuden tänä syksynä, kun Vierumäellä viime vuodet opiskellut Roman Galay päätti hakeutua harjoittelemaan Pietariin valmentaja Evgeni Rukavicin luokse. Samassa ryhmässä valmentautuu alun perin Komin tasavallasta kotoisin oleva Dmitri Aliev.

– Olen aina ihaillut Dmitrin luistelutyyliä, ja toki hänen taitotasonsa on aivan eri kuin minun. Hän on siis hyvä esikuva minulle ryhmässä, nyt 20-vuotias Roman Galay kertoo.

Vuotta Romania nuorempi Dmitri Aliev suhtautuu yhtä iloisesti siihen, että nuoruusvuosina löydetystä kaverista tulikin treenikaveri.

– Meillä on hyvä tiimi, mutta olen useasti miettinyt, kuinka kivaa olisi, jos se olisi kansainvälinen, ei vain meitä venäläisiä. Olin tosi iloinen, kun se kansainvälinen luistelija, joka liittyi sakkiimme, olikin juuri Roman.

Samalla kilpajäällä

Treenikaverien ensimmäinen kilpailu samalla jäällä käytiin viime viikonloppuna Finlandia Trophy Espoossa. Vasta vammasta toipunut ja täyteen harjoitteluun totutteleva Roman Galay joutui toteamaan olevansa miesten kilpailun tuloslistan viimeinen.

Viime kevään EM-kisojen hopeamitalisti Dmitri Aliev oli upeasti lyhytohjelman jälkeen kolmantena, mutta vapaaseen sattui muutamia kohtalokkaita ja yleisölle varmasti yllättäviä helpotuksia. Palkintosijoihin tottunut mies joutui tyytymään kokonaistuloksissa viidenteen sijaan.

– Suoritus kuin suoritus tauon jälkeen on aina hyvä. Ja Trophyssa on aina ihana luistella, kun yleisö kannustaa. Tottakai kannustin tosissani Dmitriä. Ja jännitin. Tiesin, että hänelle sattui harjoituksissa pieni vamma, Roman Galay kertoi vapaaohjelman jälkeen.

Kaverukset matkustivat takaisin harkkajäilleen Pietariin heti Finlandia Trophyn jälkeen.

TEKSTI JA KUVA Kaisa Viitanen