On/Off Ice

Yhdistys lopetti, maljat jäivät

10 heinäkuun, 2017

Suomalaiset muodostelmaluistelijat ovat tottuneet kauden SM- ja loppukilpailujen palkintojenjaossa hienoon huipennukseen, kun sarjojen voittajajoukkueet saavat haltuunsa Jääaika-kiertopalkinnot. Niin tapahtui myös tänä keväänä.

Jääaika-maljojen historia on kuitenkin monelle nykypolven luistelijalle epäselvä.

Maljojen takana on vuonna 1990 perustettu yhdistys Jääaika ry. Säännöt määrittelivät yhdistyksen tarkoituksen ylevästi: ”Yhdistyksen tarkoituksena on tukea aatteellisesti ja taloudellisesti muodostelmaluistelua ja siihen liittyvää urheiluharrastusta sekä lisätä harjoittelumahdollisuuksia ja muutoinkin edistää muodostelmaluistelun leviämistä Suomessa.”

Yhdistyksen toiminta lähti ripeästi käyntiin. Jo syksyllä 1990 tuore yhdistys julkaisi lajin ensimmäisen suomalaisen lajiesitteen. Tiedotusväleihin oltiin tiiviisti yhteydessä, ja näin muodostelmaluistelusta saatiin runsaasti uutisia, Myös varainhankinta oli vilkasta, yhdistys järjesti tempauksia, kirpputoreja ja kahvinmyyntiä kilpailuissa ja myyjäisissä.

Sitten ryhdyttiin hankkimaan myös kiertopalkintoja. Ensimmäisen Jääaika-maljan sai 1992 minorisarjan loppukilpailun voittanut Joensuun Katajan Les Mirages-joukkue.

Aikaa myöten kävi kuitenkin niin kuin usein käy innostuneille. Muodostelmaluistelun sydämen asiakseen ottanut jäsenistö ikääntyi ja voimat loppuivat. Jääaika ry lopetti toimintansa vuosi sitten tammikuussa.

Mutta komeat maljat jäivät. Jääaika nimittäin lahjoitti ne Suomen Taitoluisteluliiton omistukseen, ja ne jatkavat yhä kiertoaan suomalaisjoukkueissa.

Taitoluistelu-lehti 3/2017