On/Off Ice

Marcuksen perässä

10 heinäkuun, 2017

Taitoluistelu kokoaa arvokisoihinsa mitä erilaisimpia ihmisiä mitä erilaisimmin motiivein ympäri maailman. Harvalla Helsinkiin MM-kisaviikoksi saapuneella oli yhtä sykähdyttävää syytä kuin Kanadan Vancouverista saapuneella Charles Snellingillä.

– Suomalainen Marcus Nikkanen oli valmentajani. Kunnioitin ja arvostin häntä suuresti. Mutta sitten valmennussuhteemme päättyi, jotenkin hän vain hävisi. Minä jatkoin elämääni, oli aina kiire, enkä aikuisvuosina sen kummemmin edes ajatellut häntä.

Myöhemmin Charles Snelling ryhtyi etsimään tietoa suomalaisvalmentajastaan mutta törmäsi siihen, että 1930-luvulla maailman huippuihin kuulunut suomalaisluistelija oli alan hakuteoksissa varsin tuntematon hahmo.

– Minulla itsellänikin on sellaisia muistikuvia, että Marcus Nikkanen oli jotenkin salaperäinen persoona. Hän ei halunnut tuoda itseään ja tekemisiään esiin.

Ensi syksynä 80 vuotta täyttävä Snelling sai hyvän opin. Marcus Nikkanen oli itse saavuttanut MM-kisojen pronssimitalin 1993, valmennettava sai saman mitalin vuonna 1957.

– Niinpä halusin matkustaa Marcus Nikkasen kotimaahan. Jos vielä löytäisin hänen hautansa, kävisin siellä mielelläni kunniakäynnillä, pohti Snelling kesken MM-kisaviikon.

Taitoluistelu-lehti 3/2017