On/Off Ice

Kiirasta tulee aikansa kuuluisin Sonja

28 syyskuun, 2017 Taitoluistelu-lehti 4/2017

Teatteria, tv-tuotantoja, näytöksiä ympäri maailman, koreografioita muille luistelijoille. Kiira Korpi on saanut nauttia mielenkiintoisista haasteista kilpauransa jälkeen. Syyskuussa Korpi kokeili jälleen jotain uutta ja pääsi debytoimaan leffakuvauksissa.

Tamperelaisluistelija toimii norjalaisnäyttelijä Ine Wilmannin sijaisnäyttelijänä Sonja Heniestä (1912–1969) kertovassa elokuvassa.

Kaikkien aikojen menestynein naisluistelija Henie voitti urallaan kolme taitoluistelun olympiakultaa (1928, 1932 ja 1936) sekä peräti kymmenen maailmanmestaruutta.

Luistelu-uransa jälkeen hän muutti Yhdysvaltoihin ja teki näyttävän uran Hollywoodissa. Henie oli ennen toista maailmansotaa yksi Hollywoodin parhaiten palkituista naistähdistä.

Korpi on mukana nyt kuvattavan elämänkertaelokuvan noin kymmenessä luistelukohtauksessa, joiden liikekieli ja koreografiat noudattavat tiukasti Henien aikakautta.

– Osa pätkistä on kopioitu suoraan Sonjan vanhoista numeroista. Elokuvan ohjaaja Anne Sewitsky haluaa, että pysymme tiukasti kiinni kyseissä ajassa, Korpi kertoi ennen kuvausten alkua.

– Tässä on tultu katsottua paljon YouTube-pätkiä. Alkuun Sonjan aikalaisten luistelu näytti veikeän huvittavalta ja ajattelin, että selviän tästä helpolla. Piikeille nousut ja ajanmukaiset pyörähdykset eivät lopulta olleetkaan niin helppoja kuin ensin ajattelin.

Sonja Henie taituroi aikanaan luistimilla, joiden varret nousivat korkealle pitkin pohjetta. Elokuvaa varten Riedell teki Korvelle luistimet, jotka mukailevat vanhaa ja uutta. Korven nykyluistimissa on kolme napsua, elokuvassa hänen käyttämissään ”Sonjissa” seitsemän.

– Onneksi minun ei tarvitse luistella sentään sellaisilla sukilla. Siinä olisi mennyt nilkat.

Korven lisäksi elokuva työllistää kuusi miesluistelijaa ja kymmenkunta naisluistelijaa. Mukana on myös Ruotsin ykkösjoukkue Team Surprise, jonka tilalle Korpi yritti puhua suomalaisjoukkueen.

Koreografioista ja luistelijoiden harjoittamisesta on vastannut amerikkalaistunut ruotsalainen Carita Lindgren.
Valmis elokuva Queen of Ice saa ensi-iltansa joulukuussa 2018.

Taitoluistelu-lehti 4/2017