Ajankohtaista

Seasons Best -tulos vie MM-kilpailuihin

28 syyskuun, 2017

Suomen Taitoluisteluliitto uudisti valintaperusteet muodostelmaluistelun MM-kilpailuihin. Ykköspaikka senioreiden MM-Tukholmaan on edelleen Suomen mestarin. Junioreista ykkösenä matkaa Zagrebiin uuden junioreiden MM-valintakilpailun voittaja. Kakkospaikat ratkeavat nyt Seasons Best -tuloksilla.

Kauden parhaisiin tuloksiin siirtyminen valinnoissa tuo muodostelmaluisteluun samaan valintajärjestelmään muiden taitoluistelun lajien kanssa: kansainväliseen MM-kilpailuun kansainvälisesti vertailukelpoisin tuloksin.

Eri kilpailujen tuloksia on lajin piirissä kuitenkin pidetty vertailukelvottomina. Taitoluisteluliiton valmennuspäällikkö Satu Niittynen on eri mieltä.

– Tein tilastoanalyysia liittohallitukselle eri kausien kilpailuista. Tulos osoitti kilpailujen olevan todella vertailukelpoisia. Joukkueiden sijoitukset kansainvälisissä ja kotimaisissa kilpailuissa sekä pisteet suorituksista ovat jopa vertailukelpoisempia kuin muissa taitoluistelun lajeissa.

Seniorisarjassa Suomen mestaruus on kuitenkin suora tie MM-kilpailuihin. Näin SM-kilpailun jännitysmomentti säilyy loppuun asti. Muodostelmaluistelun SM-kilpailut käydään maaliskuun 4. päivänä Helsingissä.

Junioreille järjestetään uusi erillinen MM-valintakilpailu, johon kutsutaan alkukauden tuloksien perusteella viisi parasta joukkuetta. Helmikuun 11.–12. päivänä järjestettävän valintakilpailun voittaja saa MM-kisapaikan.

– Tuntuu epäreilulta, että valinta junioreiden MM-kilpailuun tehtäisiin kahden SM-osakilpailun perusteella joulukuun alussa, vaikka MM-kilpailut ovat vasta maaliskuussa. Nyt joukkueilla on mahdollisuus kehittyä ja osoittaa vielä helmikuussa kilpailukuntoaan.

Toisena Suomen edustajana MM-liput lunastaa molemmissa sarjoissa joukkue, joka on luistellut parhaat pisteet kauden aikana joko SM-osakilpailuissa, SM-kilpailuissa tai kansainvälisissä ISU-kisoissa. Jos pistekärjessä on Suomen mestari tai junioreiden valintakilpailun voittaja, on lähtijä toiseksi parhaan tuloksen haltija.

Valmennuspäällikkö Satu Niittynen korostaa, että nyt joka kilpailuun lähdetään puhtaalta pöydältä. Se motivoi urheilijoita, koska aina on uusi mahdollisuus. Ei tarvitse harmitella, jos joku kisa menee pieleen.

– Katsomme, että joukkueella, joka tekee kauden aikana huippusuorituksen, on potentiaalia onnistua myös MM-kilpailuissa.

Nyt joka kilpailuun
lähdetään puhtaalta pöydältä.

teksti Marita Kokko
Taitoluistelu-lehti 4/2017