Ajankohtaista
Henkilöt

”Luistelu ei ole kisa muita vastaan, vaan kisa ikää vastaan.”

11 maaliskuun, 2018

Porvoon jäähallin käytävillä kaikuu iloinen puheensorina, kun joukko eläkeikäisiä luistelun harrastajia on siirtymässä jäälle. Alkamassa on kaupungin järjestämä seniorijää, jonka yksi vakiokävijöistä on 76-vuotias Tuula Olin.

Olin on viihtynyt taitoluistimilla jo yli puoli vuosisataa lapsena aloitetun harrastuksen jatkuessa yhä. Isän ja tädin jalanjäljissä taitoluistelun pariin löytänyt Olin aloitti kilpailemisen 10-vuotiaana ja ensimmäinen mitali ripustettiin palkintokaappiin vuonna 1959 tuliaisina Oulussa luistelluista kilpailuista.

Helsingin Englantilaisessa koulussa vuosia opettajana toiminut Olin on taitoluistimien lisäksi viihtynyt myös hokkareilla. Innokas luistelija laukoi kiekkoja maaliin jo 1970-luvulla, jolloin naisjääkiekko vasta teki tuloaan Suomeen.

Taitoluistelu kuitenkin veti pidemmän korren ja vuonna 2008 Olin palasi rakkaan harrastuksensa pariin liittyessään Porvoon Taitoluistelijoiden aikuismuodostelmajoukkueeseen. Myös yksinluistelujäät vetivät puoleensa ja pian työn alla olikin jo kilpaohjelma aikuissarjan kilpailuihin. Maailman suurimmista aikuisluistelijoiden taitoluistelukilpailuista Saksan Oberstdorfista Olinilla on ollut viimeisen kahden vuoden aikana kotiintuomisina ensimmäinen ja kolmas sija omassa sarjassaan. ”Kilpaileminen on aina yhtä mukava ja opettavainen kokemus. Haluan näyttää kaikille, että vaikka ikää tulee, voi silti tehdä sitä, mistä tykkää.”, Olin sanoo.

Katso lisää Olinin ajatuksia Ylen haastattelusta: https://yle.fi/aihe/artikkeli/2016/06/17/piruetit-pyorivat-viela-liki-kahdeksankymppisenakin

Teksti: Lisa Anderssonin haastattelun pohjalta muokattu